2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Talán nem kell búcsút vennünk a benzines Mustangtól

Léteznek ikonikus autók, amelyeket azok is felismernek, akik nem rajonganak az autókért. Ezekről a járművekről szinte mindenkinek van egy kép a fejében, és ehhez nem egy esetben hang is társul. Tagadhatatlan, hogy egy ilyen autó a Ford Mustang is. Bár ezelőtt két évvel bemutatták az elektromos kiadását, a Mach-e-t, amit azóta a kereskedésekben is lehet kapni, igazán soha nem lett Mustang az elektromos változat. Annak ellenére sem, hogy tökéletes a menetdinamikája, számos eleméből a sportosság köszön vissza, és nem utolsósorban ott díszeleg az orrán a lovacska. A közvélemény mégis úgy hivatkozik rá, mint egy egyszerű elektromos Fordra, vagyis nem tudta elérni a Mustang státuszt.

A Ford vezérigazgatója pedig a napokban azt nyilatkozta, hogy amibe nem muszáj, nem is fognak villanymotort építeni. Jim Farley ezt a mondatát egy, a vállalati startégiát bemutató konferencián mondta, így minden jel arra mutat, hogy komolyan is gondolja ezt az irányzatot. A vezérigazgató azt sem rejtette véka alá, hogy az elektromos átállás és a minél hatékonyabb technológiák kidolgozása elengedhetetlen, de a szenvedélymárkáktól sem szabad megválni.

Jim Farley ez alatt a kifejezés alatt egyértelműen azokra a típusokra gondolt, amelyekhez érzelmi alapon kell közelíteni. Természetesen ezek közé tartozik a Mustang is, amelyben a jelenlegi tervek szerint meg akarják őrizni a V8-as motort. A vezérigazgató elmondása szerint a villanyosítás tekintetében biztonságban van a típus, azonban a környezetvédelmi szigorítások miatt kénytelenek lesznek egy bizonyos szintű hibrid hajtásrendszert is beépíteni, mivel csak így tudják elérni, hogy piacon maradhasson mind Európában, mind pedig az Egyesült Államokban.

Azonban van egy másik létfontosságú kérdés is: mi lesz 2035 után? Hiszen az Európai parlament elfogadta a plenáris ülésén azt a javaslatot, amely értelmében a jövő évtized közepétől nem lehet majd olyan autót eladni az Európai Unióban, amely közvetlen módon bocsát ki szén-dioxidot. Ez a rendelet pedig egyértelműen megöli Európában a V8-as motorral szerelt Mustangot is. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a törvény kapcsán még nem egyeztettek külön-külön a tagállamokkal, de jelentős változásra nem számíthatunk.

Eltekintve a törvényektől, elmondható, hogy a Ford stratégiája különös. Egyrészt nagy hangsúlyt fektetnek az elektromos hajtásra, és még a legnagyobb pick-upokba is beépítik – amelyek szintén ikonikus autók –, de közben foggal-körömmel ragaszkodnak a belső égésű motorhoz. Még az sem kizárt, hogy ők sem tudják, hogy mi lesz a benzines motorok sorsa, de azt a lehetőséget sem szabad kizárni, hogy az amerikai és európai piacot teljesen külön fogják kezelni ilyen tekintetben. Az már egy másik kérdés, hogy mi lesz akkor, ha az Egyesült Államokban is ugyanúgy járnak el, mint Európában. Jim Farley szerint azonban ez a forgatókönyv nem valószínű.

Ford Mustang

Forrás: ford.ro


2021 legnépszerűbbjei

A motor1 gyűjtötte össze táblázatba azokat a modelleket, amelyekből 2021-ben a legtöbb fogyott. Az összegzést öt kontinens 106 országának eladásai alapján végezték, és az így elemzett adatok lefedik az új autók eladásának a 99%-át. Annak ellenére, hogy egy szinte tökéletes felmérésről van szó, nem szabad elfelejteni azt, hogy az alkatrészhiány komolyan befolyásolta az eredményeket, azaz könnyen elképzelhető, hogyha minden a rendjén lenne, akkor sokkal magasabb számok jöttek volna ki.

De nézzük az adatokat, ahol a TOP10-ben komolyan érezhető a japánok előnye. Mindössze két amerikai modell kapott helyet a négy Toyota, három Honda és egy Nissan mellett. Az Egyesült Államokból származó két típus a Tesla Model 3, amely a kilencedik helyen végzett, a hetedik helyezést pedig a Ford F-150 szerezte meg magának. Viszont a Toyota slágermodelljei is jól tartják magukat, hiszen csak RAV4-ből és Corollából tudtak egymillió példánnyal többet eladni. A dobogó harmadik fokára a Honda CR-V került 903 ezer eladott darabszámmal.

Ha megnézzük az alkategóriákat, akkor ezek közül nem meglepő, hogy az SUV-k fogytak a legjobban. Ebben a szegmensben Toyota RAV4-ből, Honda CR-V-ből, a Tesla Model Y-ból és a Toyota Highlanderből fogyott a legtöbb.

A nagyok után következzenek a kicsik. A minik kategóriájában a kínai Wuling Hongguang Mini EV volt a legnépszerűbb, de az ötödik helyre került a Saipa Tiba is. Nem kell meglepődni, ha nem ismerősek ezek a márkák, ugyanis Európában nem találkozni velük. Kínai belpiacos autókról van szó. A táblázatban vagy hibára, vagy óriási érdekességre utaló jel, hogy a TOP5 luxusautóból pont annyi fogyott (ezres nagyságrendben), mint az SUV-k tekintetében. Ha a számok esetleg hibásak is, de azt lehet tudni, hogy az öt legkelendőbb luxusautó a BMW ötös modellcsalád, a Mercedes-Benz E osztály, az Audi A6 szedán kivitele, a Lexus Es és a Volkswagen Passat kínai kivitele.

A sportautók szegmensében annak ellenére is tudott győzni a Ford Mustang, hogy az Egyesült Államokban is gyengélkedik az eladása. Végül, de nem utolsósorban a nagyméretű pick-upok, amelyek Amerikában továbbra is jól fogynak. A legnagyobb kereslet a Hyundai Santa Cruz és a Ford Maverick iránt van, míg a közepes pick-upok kategóriájában a Ford Ranger és az Isuzu D-Max vezet.Újabb kínai autómárka jelent meg Európában

Egyre több olyan kínai márkáról hallani, amely megveti a lábát az öreg kontinensen is. Egyesek azt állítják, hogy emiatt munkahelyek fognak megszűnni, és csődbe mennek a nagy német gyártók. Azonban a helyzet nem ennyire fekete. Igen, valóban jön az olcsóbb konkurencia Távol-Keletről, de ezek a kocsik stílusukban az ottani ízléshez vannak igazítva, továbbá a biztonsági szintjük nem éri el az Európában megszokottat. Természetesen idővel minden bizonnyal felzárkóznak, de ezzel sem teszik tönkre a régi nagy gyártókat. Mindössze arra fogják ösztönözni őket, hogy hatékonyabban gyártsanak, és ezáltal olcsóbban kínálják a saját gyártmányaikat. Ez a lépés pedig nekünk, egyszerű fogyasztóknak kedvez.

Az utóbbi hetekben ismét megjelent Európában egy új kínai márka, ami nem más, mint az egykori PSA és a Renault kínai partnereként is ismert Dongfeng prémium almárkája, a Voyah. A vállalkozást 2020-ban alapították, és így született meg a Free névre keresztelt elektromos SUV, amit egyes piacokon konnektoros hibrid változatban is kínálnak. Az Oslóban megnyitott szalonban egyelőre ez az egy modell tekinthető meg.

A 4,9 méter hosszú autó kétféle hajtásrendszert kap, az egyikben 347 lóerő hajtja a hátsó kerekeket, míg a másikban két elektromotor kap helyet és a rendszer összteljesítménye 698 lóerő. Mindkét változatba 88 kWh-s akkumulátor kerül, és az optimista NEDC-ciklus szerint mérve a gyengébb elvben 505, míg az erősebb változat 475 kilométer megtételére képes.

A tisztán elektromos változatokon kívül még létezik egy hibrid is, amelybe egy 33 kWh-s akkumulátor kerül, ami kiegészül egy 1,5 literes hatótávnövelő benzinmotorral. A papírforma szerint ezzel a rendszerrel 140 kilométert lehet megtenni tisztán elektromosan, de a benzinmotor energiáját is használva ez a szám már 860 kilométer is lehet. Arról nem szól a fáma, hogy hány literes tankot kell megtölteni egy közel 1000 kilométeres út megtételéhez. Ahogyan azt sem ismertették, hogy mennyibe fog kerülni az autó Európában, viszont, mivel az első szállításokat csak az év végére ígérik, ez az adat annyira nem is fontos.