2022. szeptember 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Új honlap és online ügyintézés a Maros Megyei Tanácsnál

Régi terv végére tett pontot a Maros Megyei Tanács azzal, hogy május 31-én elindult az intézmény felújított és kibővített elektronikus ügyintézési rendszere, amely három nyelven is elérhető. Az új felületen számos dokumentumot lehet igényelni, így a megye lakosainak immár nem kell beutazniuk Marosvásárhelyre a megyei tanácshoz azért, hogy elintézzek az adminisztratív ügyeiket. Mostantól ezt otthonról, egy kávé mellől is megtehetik.

A részletekről Péter Ferencet, a Maros Megyei Tanács elnökét kérdeztük.

– Milyen feladatokat tudnak elintézni a polgárok az új elektronikus felületen?

– Az új digitális platform lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyintézés sokkal hatékonyabb legyen különböző területeken. Elsősorban a városrendezési, azaz az urbanisztikai irodák által kibocsátott dokumentumok esetében hasznos. Fontos megjegyezni, hogy ez az új lehetőség biztosítja azt, hogy senkinek ne kelljen bejönnie az irodába dokumentumokat leadni, hanem otthonról, számítógép mellől, nyugodtan, egy kattintással fel lehet tölteni azokat az iratokat, amelyek szükségesek akár egy bizonylat, akár egy építkezési engedély kiadásához. Ugyanakkor az igénylők szintén online formában kapják meg a választ a kéréseikre. Ezeket kinyomtatják, és azt követően használhatják bárhol, vagy elkezdhetnek különféle beruházásokat, építkezéseket. Fontos megjegyezni, hogy azok, akik részt vesznek ebben a programban, és ezeket az oldalakat használják, kell rendelkezzenek digitális aláírással. Ez érvényes mind a fizikai, mind a jogi személyekre, illetve az önkormányzatokra is. A felület segítségével tehát sokkal hatékonyabban és gyorsabban lehet elintézni az igényléseket, valamint könnyebben lehet kiegészíteni a kért iratokat, ha valamit az igénylő elmulasztott feltölteni. Számunkra az a fontos, hogy operatívabban és minél rövidebb időn belül mindenki megkapja a választ, anélkül hogy akár 100 kilométerről be kellene utaznia.

– Milyen engedélyeket, iratokat lehet igényelni elektronikus úton?

– Jelenleg az urbanisztikai bizonylatot, illetve ennek a meghosszabbítását. Továbbá építkezési és bontási engedélyeket és azok meghosszabbítását is lehet kérni, ezenkívül az információs dokumentumokat, ha valaki információt szeretne kapni egy beruházási területről. A megyei utak mellett levő építkezések és különböző beruházások engedélykötelesek, és ezek esetében akár az előzetes, akár végleges építkezési engedélyék kibocsátása szintén lehetséges elektronikus úton. Mindazok a dokumentumok, amelyek magánszemélyek, jogi személyek vagy önkormányzatok építkezéséhez szükségesek, kibocsáthatók digitális formában.

– Mennyibe került ez a felület?

– A felület anyagi háttere három részből tevődött össze. Az első rész 130.000 lej, amelyből egy szoftvert vásároltunk, saját költségvetésből. A második két rész pályázati összegből származott. Az egyik 618.000 lejes, míg a másik közel 3.000.000 lejes. Ezek a pályázatok európai uniós alapokból valósultak meg, ami biztosította mind az IT-platformot, mind az adatoknak a feltöltését, mind pedig a garanciális karbantartást.

– A digitális ügyintézésre szolgáló felület mellett megújult a Maros Megyei Tanács honlapja is. Ezen a téren milyen változások történtek?

– A digitális platformmal párhuzamosan megújult a honlap is, ahonnan nem mellesleg elérhető maga az ügyintézésre szolgáló felület is. Ugyanakkor a honlap biztosít egy új arculatot és sokkal több információt. Természetesen minden, a régi weboldal által tartalmazott információ is megtalálható rajta. Azért volt szükség a honlap megújítására, mert mostantól minden olyan versenytárgyalás, amire ezután kerül sor, elérhető lesz az új honlapon, és minden adat, ami a megyei tanács rendelkezésére áll, fent van a weboldalon.