2022. szeptember 29., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mezőgazdasági támogatások

Augusztus 27-től november 26-ig kérhetnek európai uniós támogatást az Országos Vidékfejlesztési Alapból három különböző pályázattal a fiatal gazdák, társulások és a gyümölcstermesztők; 230 millió eurónyi mezőgazdasági támogatásra pályázhatnak a gazdák a következő három hónapban – tájékoztatott Barabási Antal Szabolcs, a Mezőgazdasági Minisztérium RMDSZ-es államtitkára.


Fotó: Nagy TiborAz első pályázat a fiatal gazdákat célozza. A nekik elkülönített költségvetés 100 millió euró, amelyből 30 millió a hegyvidéken élő gazdák számára érhető el. Egy gazda mintegy 60–70 ezer eurót igényelhet. A támogatás mértéke attól függ, hogy feldolgozásra kéri-e az összeget vagy a biogazdaság fejlesztésére. 

A második pályázatot a kisgazdaságoknak írja ki a mezőgazdasági szaktárca, a költségvetés 87 millió euró, ebből 26 millió a hegyvidéki gazdaságoké. Egy pályázó legfeljebb 15 ezer eurót hívhat le kisgazdaságának fejlesztésére. 

A 100%-ban vissza nem térítendő támogatásokat három évre adják, és két részletben folyósítják. A támogatási szerződés aláírásakor 75%-ot adnak, majd az elszámolás után a fennmaradó 25%-ot, amit 2025. december 31-ig utalnak át.

A harmadik pályázatot a beszállítói és a kiszolgálói láncok fejlesztésére írják ki. Jogosultak rá az egyéni termelők, a gazdasági társulások, a civil szervezetek. Egy pályázattal legfeljebb 250 ezer euró hívható le – például tanulmányok elvégzésére, beruházásokra.

Ennél a pályázatnál 50–70%-os a vissza nem térítendő támogatás értéke. A pályázati kérelmeket november 26-ig lehet benyújtani. A pályázatok összeállításában segítenek a gazdaszervezetek is, így ajánlatos és érdemes minél előbb hozzájuk fordulni.