2024. september 5., Thursday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Új helyszín, változatos program, számos résztvevő

Augusztus 29-31. között harmadik alkalommal tartották meg a Sepsi Tabakó Fesztivált, amelynek idén nem az egykori cigarettagyár, hanem a Sepsi Aréna és a Sepsi OSK stadion közötti tér adott otthont. A helyszínváltásra azért volt szükség, mert a cigarettagyárban és az udvarán elkezdődtek a Kommunizmus Múzeumának kialakítási munkálatai. Számos résztvevőnek hiányzott az eredeti helyszín, viszont logisztikai és biztonsági szempontból jobbnak bizonyult az új – mondta Ambrus Fruzsina, a fesztivál főszervezője, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, aki kiemelte, hogy a résztvevőszám nem az elsődleges szempont számukra, viszont ezzel együtt is fontos mérőeszköze a sikerességnek. Ezt is alapul véve kijelenthető, hogy sikeres volt a harmadik fesztivál, hiszen 24.521-en vettek részt rajta, ami egyértelmű növekedésnek számít a tavalyihoz képest.


Fotók: Sepsi Tabakó Feszitvál sajtóközlemény


Ahogy az előző években megszokhatták a fesztiválozók, idén is három műszakkal készültek a szervezők. Az első a tudásbázis, ahol különböző előadásokon, beszélgetéseken vehettek részt a fesztiválra kilátogatók. A második műszak az élő zenés koncertekről szólt, míg a harmadik az éjszakai bulikról. Az idei Sepsi Tabakó Aréna Edition alkalmával két színpad volt egymással szemben elhelyezve, felváltva használták őket. – Ez egyfajta tesztüzem volt, ugyanis a kisszínpadon, a BT Stage-en csak lemezlovasok léptek fel, ezzel is teszteltük, hogy a szentgyörgyi közönség mennyire érdeklődik az elektronikus zene iránt – emelte ki a főszervező, aki arra is rámutatott, hogy azáltal, hogy a két színpad egymással szemben volt, könnyebb volt megtartani a közönséget, hiszen csak hátra kellett fordulni, és máris ott voltak a másik bulin. Szintén újításnak számított, hogy a harmadik műszak csak hajnali 4 óráig tartott, míg ez az előző években reggelig zajlott. A második műszak nagy fellépői kapcsán kiemelendő Inna, akiért számosan távolabbról is eljöttek a fesztiválra, Dirty Nano, aki a harmincas éveiben járó korosztályt szólította meg, és nem lehet kihagyni a felsorolásból a Margaret Islandet, a WellHellót és ByeAlexet sem.

A városközponttól távolabb eső helyszín miatt a fesztivál a város lakóit sem zavarta annyira, a szervezők pedig arra is odafigyeltek, hogy éjfél után lehúzzák a hangerőt. 

– Ezúton is meg szeretnénk köszönni a lakosságnak a fesztivál iránt tanúsított türelmét és toleranciáját – fogalmazott Ambrus Fruzsina, aki azt is elárulta, hogy jövőben is az Aréna körüli helyszínen lesz a fesztivál. A munkálatok végeztével vissza szeretnének költözni az egykori cigarettagyárhoz, az eredeti helyszínre, ahol ki lesz alakítva egy fesztiválozásra alkalmas tér is, mondta a főszervező.




Az első műszak kapcsán mindenképpen elismerést érdemelnek a szervezők, hiszen változatos tematikájú előadások voltak az idén is, a résztvevők különböző sátrakban is részt vehettek különféle programokon. Volt lehetőség társasjátékozásra, mikroszkópos kísérletek megtekintésére, volt művészeti vásár, könyves workshop és borudvar is. Továbbá jelen volt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is egy sátorral, ahol a pályaválasztásban is segítettek az érdeklődőknek, valamint kihelyezett sátorral és kérdőívvel várta a fiatalokat a Komitátusz. A fiatalok egy tesztet kellett kitöltsenek, amelyben voltak általános műveltségi kérdések, illetve olyanok, amelyek Kovászna megyéről, Sepsiszentgyörgyről és a Tabakó Fesztiválról szóltak, a helyesen válaszolók pedig tárgyi nyereményekkel gazdagodtak, mondta Ambrus Zsombor, a Komitátusz elnöke.

Volt egy Filter fantázianevű helyszín is, ahol az előadások zajlottak. Többek között szó esett arról, hogy milyen esélye van Moldovának csatlakozni az Európai Unióhoz. Ez a legoptimistább forgatókönyvek szerint is legalább tíz évbe telik, illetve kérdéses, hogy mi lenne a transznisztriai térséggel, amely orosz irányítás alatt áll, mondta 

Pataky István újságíró, a Maszol főszerkesztő-helyettese, aki arra is rávilágított, hogy egyelőre semmi konkrét jele annak, hogy az ország besorolná magát Romániába, ehhez első lépésként szükség lenne arra, hogy Bukarest és Chişinău leüljön tárgyalni, valamint egészen biztosan a nagyhatalmak hozzájárulása is szükséges. Pataky István kiemelte, hogy az egybeolvadás tragikusan érintené a romániai magyarságot, mivel lényegében egy súlytalan kisebbséggé válna. A politikánál maradva a fesztiválon előadást tartott Tánczos Barna szenátor, volt környezetvédelmi miniszter és Könczei Csaba parlamenti képviselő, mezőgazdasági szakpolitikus is. A beszélgetésen szóba került, hogy jelenleg számos helyen folyik erdőkitermelés, ami hozzájárul a medvék és más vadak természetes élőhelyének zsugorodásához, ezért keresnek élőhelyet, táplálékot a városok, települések közelében. Ezzel együtt Tánczos Barna azt is kifejtette, hogy egyes környezetvédelmi ügynökségek több megyében ellehetetlenítették a medvékre vonatkozó kilövési kvótát, pedig sok helyen ez lenne a megoldás. A medvék vándorolnak, és olyan megyékben is jelen vannak, ahol eddig nem fordultak elő, és nemcsak az emberek életét nehezítik meg, veszélyeztetik, hanem a mezőgazdaságban is problémát okoznak. Nagy gondot jelentenek a vadkárok, amelyeket nem megfelelő mértékben térít meg az állam, hiszen csak azt veszik, hogy mennyi volt a befektetés, és nem azt, hogy mennyi lett volna a becsült profit, mondta Könczei Csaba, aki bízik abban, hogy a következő négy évben sikerül egy megfelelő törvényt kidolgozni.

Bár az YZ Intézet felméréséből az derült ki, hogy a fiataloknak csak a 10%-át érdekli a politika, a Sepsi Tabakó Fesztiválon szép számban vettek részt a fenti előadásokon is. De természetesen nemcsak közéleti témák voltak, Győrfy Pál, a magyarországi Országos Mentőszolgálat szóvivője is tartott bemutatót a mentőszolgálatokról, amelyek globális szinten rengeteget fejlődtek az elmúlt évtizedekben. Lassú a fejlődés, így nem látszik a változás, viszont ha egymás mellé teszünk egy negyvenéves és egy új mentőautót, akkor hatalmas a különbség, fogalmazott a szóvivő, aki azt is kiemelte, hogy nagyon fontos az egészséges életmód és a pozitív gondolkodás, azonban a fogyasztói társadalom nem erre ösztönzi az embereket.




A rohanó világról és a kiégésről beszélt Nyáry Luca író, aki rávilágított arra, hogy az emberek egyre inkább csak önmagukkal vannak elfoglalva, fel sem tűnik nekik, ha valaki akár a közvetlen környezetükben ki van égve, vagy éjt nappallá téve dolgozik. Ismerőseink, haverjaink vannak, de egyre inkább nem barátaink, csak magunkért dolgozunk, nem figyelünk az embertársainkra, ezen pedig sürgősen változtatni kellene, vélekedett Nyáry Luca. Az egyik ok, ami miatt nem figyelünk oda a közvetlen környezetünkre, az okostelefon és a közösségi média. Az okostelefonokról is tartottak előadást a fesztiválon, ahol szóba került az is, hogy mi lesz ezen készülékek sorsa a következő tanévtől. Sztakics Éva-Judit, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium igazgatója kiemelte, hogy az okostelefonok nagyon is el tudják vonni a diákok figyelmét, viszont nem a tiltás a megfelelő út, nem is a korlátlan használat, meg kell találni a mindenki számára megfelelő alternatívát, a középutat.

Az oktatás kérdéskörében az érettségi is terítékre került, pontosabban a román nyelv és irodalom érettségi, ami jövő nyártól már az új tanterv szerint lesz megszervezve, ezzel kapcsolatban még sok a megválaszolatlan kérdés. Arra sincs még kiforrott recept, hogy hogyan kellene úgy tanítani a román nyelvet, hogy az élvezetes legyen a magyar anyanyelvű diákok számára is. De ezzel együtt is érdemes megtanulni románul, hiszen ezzel mi leszünk többek, nyomatékosította Kovács Karola, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hallgatója, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) egyetemi programjának junior kutatója.

Továbbá a fiatalok lehetőségeiről és kilátásairól is szó volt a rendezvényen. Ennek kapcsán szóba került Kolozsvár és az ottani lakhatás kérdése. Az egyre emelkedő ingatlan- és albérletárak mellett egyre kevesebb szülő tudja megengedni magának, hogy a kincses városban tartsa a gyermekét. – A jó lakásokat, amelyek kedvező árúak, átadjuk egymásnak, ennek érdekében már több Facebook-csoport is létrejött a magyar diákok körében – mondta László Petra, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke, aki arra is rávilágított, hogy a jutalmazási rendszer hiányában, illetve a napi rohanás miatt egyre kevesebb az önkéntes, az olyan fiatal, aki tenni szeretne a közösségért. Az önkéntességről beszélt Farkas András is, a Pont Csoport vezetője, aki elmondta, hogy a fiatalok 17%-a már dolgozott vagy dolgozik valamilyen közösségi projektben, 72%-uk pedig szeretne. Ebből következik, hogy minden második fiatal szeretne tenni a közösségéért, de nem kapott, nem talált erre semmilyen felületet, nem volt megszólítva. Egyrészt ezen kellene változtatni, jobban meg kellene szólítani a fiatalokat, másrészt tisztában kell lenni azzal, hogy ha egy személy nem tudja a maga és a környezete számára biztosítani a betevő falatot, akkor nem azon fog gondolkozni, hogy hogyan lehetne fejleszteni a közösséget.

Az anyagi ok tehát az egyik, ami miatt a fiatalok akár külföldre is elköltöznek, viszont a mostani tapasztalat azt mutatja, hogy egyre többen térnek haza, egyre többen képzelik el itthon az életüket, vélekedett Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki kifejtette, hogy Székelyföld és Háromszék folyamatosan fejlődik, egyre vonzóbb hely lesz, és sokkal biztonságosabb, mint egy nyugat-európai külváros.

Terítékre került a diéták kérdése is. Ennek kapcsán azt nyilatkozta Zsidó Szabolcs dietetikus, hogy lefogyni csak kalóriadeficittel lehet, azonban nem arra kell törekedni, hogy kockahasunk legyen a nyárra, hanem hogy folyamatosan egészségesen táplálkozzunk, és ne a különböző csodabogyóktól várjunk eredményt, mert azoknak egészen biztosan nem lesz pozitív hatásuk. Szóba került az Aktív Székelyföld konferencia is, amelyet szeptember 21-én tartanak Sepsiszentgyörgyön, ahol számos előadó fog beszélni a mozgás fontosságáról.

Végül, de nem utolsósorban dr. Farkas Levente András is előadást tartott. Ezt követően lapunknak elmondta, hogy a közösségi médiában meg lehet találni a nevelő jellegű, kulturális tartalmakat is, amelyek semmilyen szempontból nem károsok a fogyasztók számára. A tartalomgyártók azt teszik közzé, ami foglalkoztatja őket, amiben otthon érzik magukat, így jött a kultúra, a művészet tematikája dr. Farkas Levente András kulturálistartalom-gyártó számára, akit bevallása szerint születése óta foglalkoztat a művészet. Őszintén vallott arról is, hogy roma származása miatt sokan megbélyegzik.

– Nem szoktam emiatt sírni, inkább engem célozzanak ezekkel az üzenetekkel más helyett, bízom abban, hogy valamikor egy olyan társadalomban fogunk élni, ahol ez nem lesz kérdés – mondta dr. Farkas Levente András.

Összességében a Sepsi Tabakó Fesztivál nagyon változatos programkínálattal minőségi nyárzáró esemény volt. Jövőben folytatódik a fesztivál története, 2025. augusztus 28-30. között ismét elindul a „dohánygyár”.


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató