2022. augusztus 11., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

a vb-negyeddöntőben

A magyar vízilabda-válogatott 11-10-re kikapott a címvédő Olaszországtól a hazai rendezésű világbajnokság szerdai negyeddöntőjében a Margitszigeten, így az 5-8. helyért folytatja szereplését. Az olaszok elsősorban a négygólos Francesco Di Fulvio, illetve kapusuk, az 55 százalékos hatékonysággal védő Marco Del Lungo révén magabiztosan diadalmaskodtak.

Első támadásból akciógólt szerzett a hazai csapat, Hárai Balázs centerből gyönyörűen csavart az olasz kapus feje fölött a hálóba, a címvédő azonban kettős emberelőnyből rögtön válaszolt. A magyarok is értékesítették első fórjukat, Hárai egy kipattanót lőtt be közelről. Szinte másodpercekkel később érkezett az újabb olasz előny és az azzal járó gól. A játékvezetők „szívbaj nélkül“ szórtak ki mindenkit, a magyarok is kettős előnybe kerültek, Varga Dénes pedig szép kapásgóllal szerezte meg újra a vezetést, ezt követően pedig jött Vogel Soma első védése is. Az eredmény nem változott az első szünetig, az olaszok viszont ezalatt három előnyt, köztük egy duplát is elhibáztak.

A második negyed elején a nyári kánikulában az olasz csapat „lehűtötte“ a margitszigeti publikumot, gyors egymásutánban három gólt szerzett, és kettővel ellépett. A magyarok Manhercz Krisztián révén több mint egy teljes játékrésznyi gólcsendet törtek meg, nem sokkal később pedig az olasz Pro Reccóval néhány hete Bajnokok Ligája-győztes Zalánki Gergő bombázott Marco Del Lungo fejét súrolva a hálóba, kiegyenlítve ezzel. A meccs felénél mégis az olaszoknál volt az előny Di Fulvio csodálatos ejtése által.

A harmadik negyedből már több mint három perc eltelt, amikor újra rezdült a háló, Vogelnek kellett maga mögé nyúlnia a belgrádi BL nyolcas döntő legértékesebb játékosának választott Giacomo Cannella lövése után, Vámos Márton azonban fórból gyorsan válaszolt. A rivális újra előnyből talált be – Vogel védése után a kapufáról visszapattant rá a labda, onnan pedig a képzeletbeli gólvonal mögé –, a következő hazai fór előtt pedig Märcz Tamás időt kért. A megbeszélés után a figura Mezei Tamásra jött ki, közeli húzását azonban védte az olasz kapus, de a túloldalon Vogel is megvillant hátrányban.

Az olaszok kétgólos előnnyel vághattak neki a zárónegyednek, nem sokkal később pedig lőtávolon kívülre került a magyar válogatott, miután Gonzalo Echenique egy elképesztően hanyag és meglepő csuklómozdulattal látványos gólt lőtt Vogel hóna alatt. A magyarok naggyá tették Del Lungót, Hárai kiállítása alatt pedig az olaszok eldönthették volna az összecsapást, de Zalánki nagyszerűen védekezett. Négy perccel a vége előtt Vámos kettőre csökkentette a különbséget, de Di Fulvio negyedik góljával lezárták a legfontosabb kérdéseket. Az utolsó percre Manhercz és Vámos góljainak köszönhetően 11-9-re feljött a magyar csapat, előbbi azonban 27 másodperccel a vége előtt ziccert rontott, amivel a „matematikai esély“ is elszállt. Jansik Szilárd még 17 másodperccel a vége előtt betalált, de az olaszok „lenyelték“ a labdát.

A magyarok az 5-8. helyért első mérkőzésüket ma az Egyesült Államok csapatával játsszák.


Varga Dénes (b) és Vámos Márton, miután a magyar vízilabda-válogatott 11-10-re kikapott a címvédő Olaszországtól. Fotó: MTI/Illyés TiborJegyzőkönyv

Vízilabda-vb, negyeddöntő: Olaszország – Magyarország 11-10 (2-3, 4-2, 2-1, 3-4)

Gólszerzők: Di Fulvio 4, Di Somma, Echenique 2-2, Dolce, Cannella, Bruni 1-1, illetve Vámos 3, Hárai, Manhercz 2-2, Varga Dé., Zalánki, Janik Sz. 1-1.

Magyarország: Vogel – Vámos, Varga, Pohl, Jansik, Hárai, Zalánki, csere: Lévai, Manhercz, Mezei, Angyal, Burián, Nagy Ádám

Olaszország: Del Lungo – Dolce, Di Fulvio, Fondelli, Bruni, Echenique, N. Presciutti, csere: Di Somma, Damonte, Cannella, Iocchi, Marziali. 

Eredményjelző

Vízilabda-vb, negyeddöntő: Spanyolország – Montenegró 7-6, Horvátország – Szerbia 14-12, Görögország – Egyesült Államok 16-11.

A pénteki program:

* elődöntő: Olaszország – Görögország (17.00), Spanyolország – Horvátország (22.00)

* az 5-8. helyért: Magyarország – Egyesült Államok (15.30), Montenegró – Szerbia (20.30)