2022. szeptember 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hogyan védekezhetünk ellenük?

A háziparadicsom termesztése egyre közkedveltebb lett az utóbbi időben, és nemcsak a kerttulajdonosok körében, hanem balkonnövényként is előszeretettel termesztik. Az egyik legkönnyebben termeszthető növények körébe tartozik, és nagyon könnyű bánni vele egészen addig, ameddig meg nem támadják a különböző betegségek. Nagyon bosszantó lehet, ha úgy látjuk, hogy a több heti, havi munkánk kárba vész, ezért a következőkben bemutatom a legalapvetőbb betegségeket és az ellenük való védekezés lehetőségeit. 

A paradicsom alapvető betegségei

Fontos tudni, hogy a paradicsom betegségei kétfélék lehetnek: fertőző és nem fertőző betegségek. A nem fertőző betegségek általában hiánybetegségek, tehát ezek ellen egyszerű megelőzéssel is tudunk védekezni. A fertőző betegségeket ellenben okozhatják baktériumok, gombák vagy vírusok is, amelyek ellen nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudunk védekezni.

A hiánytünetek közül a kálciumhiány okozza a legnagyobb problémát, mivel ha ebből nincs megfelelő mennyiség a talajban, a paradicsom csúcsa elkezd elszáradni, megtalpasodik. Ezt megelőzhetjük, ha meszet dolgozunk a talajba.

A két legalapvetőbb és legtöbbször megjelenő vírusos betegség a paradicsomfoltosság és a mozaikvírus. Fő tüneteik a levelek felületén keletkező mozaikszerű, sárga foltok, amelyek később a terméseken is megjelenhetnek, emellett jelentkezhet levélfodrosodás, torzulás is, és a terméshozam is jelentősen csökken. Ez ellen védekezni csak úgy tudunk, ha már az elején egészséges magokat vásárolunk, és rendszeresen gyérítjük a növény körüli gyomokat.

A leggyakrabban előforduló baktériumos betegség a pszeudomonászos levélfoltosság. Nagyon egyszerűen felismerhető, a termésen kidudorodó pöttyök jelennek meg, amelyeknek a szélei fehérek. Védekezni ellene csak rézalapú gombaölő szerekkel lehetséges; ha idejében észrevesszük és kezeljük, nagy valószínűséggel megmenthetjük növényeinket.

Utolsó csoportként említsük meg a gombás betegségeket is, amelyek sokkal nagyobb számban és változatosabban fordulnak elő. Ezek közé tartozik a fitoftórás termés és gyökérrothadás, a paradicsomvész, az alternária, a lisztharmat és a termésrothadás.

A gyökérrothadás legjellemzőbb tünetei a gyökereken vagy a száron megjelenő vizenyős barna foltok, ezek később átterjednek a levelekre is, amelyek ennek hatására elszáradnak. A terméseken elsőként barna vizenyős foltok jelennek meg, amelyek később a termés rothadásához vezetnek. Védekezni ellene csak gombaölő szerekkel lehet.

Mondhatjuk, hogy a legveszélyesebb gombás betegség a paradicsomvész. Fő tünetei közé tartoznak a száron és a leveleken kialakuló zöld színű vizenyős foltok, a levélfonákon fehér színű spóraképző gombatelepek jönnek létre, emiatt a levelek gyorsan elhervadnak. Ezen betegség esetén nagyon fontos a megelőzés, hiszen a gombát, ha megtámadja a növényt, szinte lehetetlen kiirtani. Védekezni gombaölő permetszerekkel tudunk, de készíthetünk akár házi permetszereket is, ilyen például a tejes permetlé.

Az alternária, hétköznapi nevén ragyásodás, a növény minden részét károsítja, mind a szárát, mind a leveleket és a termést is. Legjellemzőbb tünetei a leveleken megjelenő sárgás és sötét színű, kör alakú foltok, amelyek a levél elszáradásához vezetnek. A levelek hiányában a termés nagyon könnyen megég az erőteljes napfény miatt. Védekezni ellene kén- vagy rézalapú szerekkel tudunk.

A lisztharmat nagyon egyszerűen felismerhető, a növény felületén megjelenő fehér, lisztszerű réteg, aminek hatására a levelek megbarnulnak. Védekezni ellene kéntartalmú szerekkel tudunk, de fontos szempont az is, hogy a már megfertőzött részeket lehetőleg távolítsuk el, és a növényzet ritkításával segítsük elő a még jobb légmozgást a növények között. 

A termésrothadás gombás megbetegedésként több formában jelentkezet, mint például lágyrothadásként, amit világos vagy akár sötét színű besüppedt folt jellemez, vagy feketepenészként, amire a fekete foltosság, a felületi pettyesedés a jellemző. Védekezésként figyeljünk arra, hogy betakarításkor ne sérüljenek a termések. A gombaölő szerek használata nem minden esetben jelent maximális fokú védettséget.

A betegségek mellett gondot okozhatnak a különböző kártevők is, amelyek szívogatásukkal vagy hasonló kártételükkel legyengítik a paradicsomokat, amik ezáltal sokkal egyszerűbben megbetegednek, és akár el is pusztulnak. Ilyen kártevők közé tartozik a vándorpoloska, a fonálféreg, a levéltetű, a takácsatka stb. Ezek ellen is vannak megfelelő praktikák, akár a termésvédő háló alkalmazása a vándorpoloskák ellen, vagy a csalánleves permetszer a levéltetvek ellen. A takácsatkák ellen a sima, tiszta vízzel történő permetezés is megoldást nyújthat, hiszen ezek a száraz környezetet kedvelik.

Ne feledjék: kertészkedni kiskertben és tömbházban is egyaránt öröm, de fontos, hogy mindig résen legyünk, hogy meg tudjunk előzni minden lehetséges problémát! 


Fotó: Szabó Blanka