2022. augusztus 11., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Évzáró

A mai évzáróval véget ér a 2021–22-es iskolai év. Ez sem volt könnyű, hiszen a járvány rányomta bélyegét, és emiatt kényszervakáció szabdalta fel már a legelején. Az őszi megtorpanást a téli szünidő rovására kellett behozni, talán valamennyire sikerült. A nehézségek ellenére az eredmények nem maradtak el. 

A megyei oktatásügy sikereként lehet elkönyvelni, hogy hat tantárgyverseny országos szakaszának a helyszíne volt Maros megye. Itt tartották a történelem, a német nyelv, az ortodox és a római katolikus vallás, valamint az iskolai sportok versenyének döntő, országos szakaszát. Marosvásárhelyen zajlott a magyar tannyelvű középiskolák számára szervezett Bolyai Farkas multidiszciplináris tantárgyverseny országos szakasza is, és sorolhatnánk tovább a többi kisebb-nagyobb megmérettetést, amelyek lehetőséget biztosítottak a diákoknak a bizonyításra. 

A tanév végével eljött a cikluszáró vizsgák időszaka is. Megyénkben 4.892 diák járta ki a nyolcadik osztályt, ebből 1589-en a magyar, 78-an a német tagozaton. Az országos képességvizsgára 4.861-en iratkoztak fel. A vizsga június 14–17. között zajlik. 14-én románból, 16-án matematikából és 17-én magyarból vizsgáznak. A végső eredményt június 30-án hozzák nyilvánosságra. 

A vizsgakedv alacsonyabb a XII., XIII. osztályt végzett 4.146 diák esetében, akik közül 3.251-en állnak érettségi vizsgára azzal a 425 diákkal együtt, akik az elmúlt években végeztek. A különbséget azok a diákok teszik ki, akik nem kapták meg az átmenő jegyet valamelyik tantárgyból, vagy már eleve úgy gondolták, hogy az augusztusi vizsgára esetleg jövőre tudnak jobban felkészülni. 

Mint arról már beszámoltunk, javában folynak az érettségi vizsga szóbeli próbái. A kompetenciákat felmérő sikeres szóbelit az írásbeli vizsgák követik.