2024. june 30., Sunday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Agróvilág

Az orosz–ukrán háború hatása a mezőgazdaságra

Az orosz–ukrán háború negatívan hat a román mezőgazdaságra; hogy milyen mértékben, azt még nem lehet kiszámítani, de tény, hogy a gazdák olyan helyzetbe kerültek, amikor raktáraik tele vannak terménnyel, de számláik üresek – nyilatkozta a sajtónak Petre Daea mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter annak kapcsán, hogy közel egy éve tart a háború. 

Az a helyzet alakult ki, hogy a tavalyi, aránylag bő termést a gazdák az olcsóbb ukrán gabona és egyéb élelmiszeripari alaptermékek „betörése” miatt nem tudták értékesíteni sem a belföldi, sem külföldi piacon, így raktáron maradt, s a gazdáknak egyszerűen nem volt jövedelmük. A minisztérium adatai szerint Románia korábban gabona- és olajos magvakat exportáló ország volt, a háború után pedig megfordult a helyzet, az ukrán és a Moldovai Köztársaság határán át közel 3 millió tonna gabona és napraforgó jutott be az országba. Tavaly a szárazság miatt jóval kevesebb gabona termett az országban, mint az előző években, a rendelkezésre álló mintegy 4-5 millió tonna tartalékból Románia alig 2 milliót exportálhatott. Ha nincs eladás, jövedelem, akkor a bankok nem nyújtanak kedvezményes kölcsönt a tavaszi kampány megelőlegezéséhez, így kényes helyzetbe kerülhet a mezőgazdaság – nyilatkozta a miniszter, aki hangsúlyozta: a mezőgazdasági és élelmiszeripar minden ágazatára kihatott ez a helyzet, ugyanis emiatt fennakadások tapasztalhatóak a feldolgozóiparban is. 

A miniszter hangsúlyozta: a mezőgazdasági miniszterek januári tanácskozásán Románia Bulgáriával, Csehországgal, Magyarországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával együtt azonnali támogatást igényelt az Európai Bizottságtól, ugyanis ezek az országok is hasonló helyzetbe kerültek, veszélyben van a mezőgazdaságuk. 

– Néhány nap múlva megkezdődik a tavaszi vetés, mintegy 5 millió hektáron, a munkálatokat csak pénz ellenében lehet elvégezni. Szükség van vetőmagokra, gázolajra, műtrágyára. Az említett országok minisztereinek kérésére az EB mezőgazdasági biztosa megígérte, hogy rövid időn belül támogatást nyújtanak. Várjuk, hogy tegyék közzé a megígért pénzösszegeket, amelyből fedezni lehet a gazdák veszteségeit. Jelenleg nem lehet felmérni, hogy mennyi pénzre van szükség, de az biztos, hogy nagy a veszteség, minden gazda érezheti ezt, különösen azok, akik nem tudták eladni a termést. Reméljük, a következő hónapban összehívott miniszteri ülésen válaszolnak majd kérésünkre – tette hozzá a tárcavezető, majd elmondta, egyelőre a pénzügyi zárlat miatt nem tudták meghatározni az összeget. Mindezek mellett az a tény, hogy a gabonát minőségi ellenőrzés nélkül hozzák be az országba, utólag hosszú távon is gondot okozhat, ugyanis fertőzésveszélyt is jelenthet, nem beszélve az alacsonyabb árról. A miniszter arra kérte a román farmereket, hogy a nehézségek ellenére vessék be, dolgozzák meg a földterületeket, mert a szaktárca megtesz mindent, hogy kiküszöbölje a nehézségeket. Az élelmiszer-ellátással nem lehet játszani, biztosítani kell a szükséges mennyiséget az ország számára, az éhínség nagyobb és kiszámíthatatlanabb, mint bármilyen háború.

Mindezek ellenére a tárcavezető határozottan kijelentette, hogy Romániában nem kell tartani az élelmiszerválságtól. Az országnak olyan természeti, földrajzi adottságai, lehetőségei vannak, amelyeket megfelelően kihasználva nem kerülhetünk vészhelyzetbe. A 2022–2023-as mezőgazdasági kampányban legkevesebb 2 millió hektár búzát kell vessünk, hogy az időjárási viszontagságoktól (szárazság) függetlenül biztosítsuk a megfelelő kenyérszükségletet az országnak. Jelenleg ennél jóval többet vetettek el gazdáink, ezért nem lesz gond. 

Lehet pályázni állatjóléti támogatásokra 

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium értesíti az érdekelteket, hogy február 27. és március 24. között be lehet nyújtani a pályázati kérvényeket az új 2023–2027-es országos mezőgazdasági stratégia alapján kidolgozott DR 06 jelzésű (sertések és szárnyasok tenyésztésére szánt) állatjóléti támogatásokra. Az említett időszakban az Európai Unió 15,8 milliárd euró támogatást nyújt az országos mezőgazdasági stratégia megvalósítására. Ebből 736,25 millió euró jár az állatjóléti támogatásokra. A kiegészítő támogatást számosállat-egységenként nyújtják a gazdák veszteségeinek kompenzálására a megyei intervenciós és kifizetési ügynökségeken (APIA) keresztül. (A támogatást 2007–2013 között az M.215, 2014–2020 között az M 14 pályázati csomagok alapján biztosították.) Az új pályázati feltételek az alábbi elérhetőségen tanulmányozhatók, a kérvény is letölthető innen: https://www.madr.ro/planul-national-strategic-pac-post-2020/documente-implementare-pns.html.


Keresik az ország legjobb szőlőtermesztőjét 
Március 11-én a Buzău megyei Pietroasa Szőlőtermesztő és Borászati Kísérleti Állomáson, Istriţán (Romániában először) rendezik meg a szőlőtermelők Wines of Romania – Románia borai című metszési vetélkedőjét. A benevezőknek szárazon kell metszeniük a szőlőtőkét, hozzáértésüket nemzetközi zsűri bírálja el, tagjai Marian Ion, a Valea Călugărească szőlőtermesztő és bortermelő gazdaság vezérigazgatója, Fabio Sorgiacomo, az olaszországi Giotto Consulting Csoport mezőgazdasági szaktanácsadója, Vicenç Canals, a spanyolországi Academia de Poda (szőlőtőkemetsző akadémia) vezetője. Benevezési határidő február 28. A 18 éven felüli jelentkezők a www.winesofromania.com elérhetőségen jelezhetik részvételi szándékukat. Legtöbb 40 versenyzőt fogadnak az ország különböző borgazdaságaiból. 

A gázolaj-behozatali embargó is negatívan hat a mezőgazdaságra 

Az Európai Unió szankciói miatt előállt gazdasági válság tönkreteheti a hazai mezőgazdaságot, amennyiben a román állam nem hoz óvintézkedéseket – jelentette ki a sajtónak Nicu Vasile, a LAPAR (Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – Romániai Mezőgazdasági Termelők Ligája) elnöke. 
Amiatt, hogy Ukrajnából vámmentesen és az unió szabályainak alkalmazását mellőzve nagy mennyiségű búza érkezett az országba, abba helyzetbe kerültek a hazai gabonatermesztők, hogy nem tudják eladni termékeiket, holott Románia – Ukrajnával együtt – Európa legnagyobb gabonatermesztő országa. Az elnök véleménye, hogy ezen túlmenően amiatt, hogy az orosz gázolajat embargó alá helyezték, felment a mezőgazdasági munkálatok elvégzéséhez szükséges üzemanyag ára, így a mezőgazdasági élelmiszeripari termékek a jövő évre még jobban megdrágulhatnak, hiszen a ráfordítási ár mindig a termés begyűjtése és feldolgozása után csapódik le a vásárlókon. Virgil Popescu energetikai miniszter megnyugtató véleményt közölt, miszerint az importőrök szélesbítették a behozatalt, ezért nem kell attól tartani, hogy az elkövetkezendő időszakban üzemanyaghiány lesz (Sz.m.: Elméletileg március elseje után kezdődnek a tavaszi munkálatok, így ebben az időszakban lesz szükség leginkább a gázolajra a mezőgazdaságban.) 
Nicu Vasile szerint az alapár és a fogyasztási adó (acciza) nem nőtt, csak a hozzáadottérték-adó, azonban az érthetetlen, hogy míg korábban egy hordó olaj ára 160 dollár volt, a gázolaj literét az üzemanyagtöltő állomásokon 4-5 lejért lehetett megvásárolni, manapság egy hordó ára 80-85 dollár között mozog, és a gázolaj literét 8 lejért lehet megvásárolni. A tendencia szerint a gázolaj árának csökkennie kellett volna az üzemanyagtöltő állomásokon is, de nem ez tapasztalható. Ha valóban segítené az állam a mezőgazdászokat, akkor még jobban meg kellene emelni az üzemanyagár-támogatást. Egyelőre erről nincs szó, pedig nemsokára megkezdődik a tavaszi kampány, és az emelt árak miatt gondok lehetnek az idei mezőgazdasági munkálatokkal. 

VI. Petry kolbásztöltő fesztivál

Március 4-én a hatodik alkalommal szervezi meg a Petry cég a kelementelki kúriában a kolbásztöltő versenyt, amelyre legkevesebb ötfős csapatok jelentkezését várják február 28-ig. A benevező csapatoknak biztosítják a helyet, egy 2 m hosszú asztalt, padot, faszenes sütőt, érkezéskor finomságokat, a legjobbaknak értékes nyereményeket. A csapatok kedvezményesen igényelhetnek alapanyagcsomagot (7 kg sertéslapocka, 3 kg szalonna és 20 m bél), melynek ára 250 lej. Egyéb kelléket a csapatoknak szükséges magukkal hozni (pl. kézi daráló, töltőgép, fűszerek, kések, vágódeszka, edények, abrosz stb.). A benevező csapatok résztvevőinek szükséges kötény, sapka vagy kendő (akár cégre, személyre szabottan), dekoráció a tálaláshoz, hiszen a zsűri a csapatot és a tálalást is értékeli majd, ugyanakkor a csapatot lehet bővíteni szurkolókkal is. A részvételi díj 65 lej/fő, egy csapatban minimum öt főnek kell lennie. Jelentkezéskor szükséges befizetni egy 200 lej értékű előleget is. Jelentkezni lehet a marketing@petry.ro e-mail-címen vagy a 0735-206-265-ös telefonszámon. 

Közvitán a környezetkímélő mezőgazdaságra szánt támogatási csomagok 

Közzétették a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján az új 2023–2027-es stratégia alapján összeállított, környezetkímélő mezőgazdaságra szánt támogatási csomagokat, amelyekre a korábbi időszakban, 2014–2020 között a 10-es, 11-es és a 13-as programcsomagok alapján lehetett pályázni (környezet- és klímavédelmi intézkedések, ökogazdálkodásra való áttérés, valamint a természeti csapások vagy más jellegű hatások által érintett területek miatti kompenzálás). 

2023-ban a minisztérium – az EU irányelveinek megfelelően – kiemelten támogatja a gazdákat, hogy álljanak át a környezetkímélő ökogazdálkodásra, ezzel továbbra is igényelhetik az említett programcsomagok révén folyósított pénzösszegeket, betartva a korábbi szabályokat, elvárásokat. Az idéntől a DR–10-es programcsomag alapján igényelhető a különböző természeti csapások vagy jelentős környezeti hatás (például huzamosabb szárazság) miatt károsult területek miatti veszteség anyagi kompenzálása. A pályázati kiírás tervezetében részletesen megtalálhatók a kötelezettségvállalás konkrét lépései, az új ökogazdálkodási feltételek alkalmazásának ellenőrzése, a szükséges igazoló okiratok, a konkrét pályázati útmutató, valamint a leszerződtetett területek, parcellák költöztetésére vagy kibővítésre szánt szabályok, illetve azok a kivételes helyzetek, amelyek okán bizonyos különleges körülmények miatt az érintett parcellák mentesülhetnek a kötelezettségvállalások alól. 

Az érdekeltek magánszemélyek és intézmények képviselői a közzétételtől számítva 10 napon belül tehetik meg a javaslataikat a pndr@madr.ro e-mail-címen. 

A teljes tervezet megtalálható az alábbi elérhetőségen: https://www.madr.ro/proiecte-de-acte-normative.html. 


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató