2022. augusztus 11., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elterelő hadműveletre készül a kormányfővé vedlett tábornok. Miután az egekbe szállt üzemanyagárak miatt a fuvarozók és a közlekedők egyaránt jogosan dühösek, a generális csütörtöki bejelentése szerint a kabinetje készít egy sürgősségi rendeletet a spekulatív tevékenységek visszaszorítására, és vizsgálatot is indít azt kiderítendő, hogy mi vezetett ekkora üzemanyagár-növekedéshez. Hogy milyen következtetésre jut a vizsgálat, kiderül, de az már sejthető, hogy a kőolajipari cégeket majd jól megbüntetik. Ezen is, mint egyébként a magas árakon is, a kormány keres jól, az adófizetőknek marad a szembe porhintés és a magas árak.

Politikusnál az őszinteség ritka jelenség, de az egykori generálisnak most volt egy ilyen pillanata, amikor a kormányülés elején kijelentette, hogy a kormánynak kötelessége megvédeni a polgárait és az üzleti szférát. Ezzel beismerte, hogy legalább tudja, min kéne munkálkodni, így annál súlyosabb, hogy pontosan tudják, miben mulasztanak. Mert a kormánynak van eszköze, ha egy ilyen helyzetben meg akarná védeni a polgárait és a nemzetgazdaságát. Mivel az üzemanyagok árának nagyságrendileg a fele adóteher, ami több részből tevődik össze, ennek az adótehernek a jelentősebb hányadát kitevő részt ugyanúgy tudnák sürgősségi rendelettel csökkenteni, mint ahogyan most firkantanak egy rendeletet a spekulatív tevékenységek visszaszorításáról. Az európai országok jelentős részének kormányai léptek is az utóbbi hónapokban, adócsökkentéssel, árplafon bevezetésével vagy támogatással védve polgáraikat. Sőt, a mienk is annyira tudatában volt ennek a lehetőségének, hogy meg is tárgyalták az adócsökkentést, a pénzügyminiszter a vonatkozó időben már be is jelentette, aztán az utolsó utáni pillanatban lefújták a dolgot. Azok után ez a mostani kijelentés, meg a vizsgálódás belengetése talán arra vall, hogy az egykori generális a politikusi mellett immár színészi babérokra is pályázik. Ha igen, ez az alakítása inkább Arany Málna, mintsem Oscar-esélyes.

A katonaként egykor jó szakinak tartott generális a politikusi mezbe átbújva belesimult a balkáni tájképbe. És kormányával együtt a polgárok helyett az állam bevételeit védi meg. Mert minél drágább az üzemanyag, annál többet kasszíroz az állam is rajta, ráadásul ha most spekuláció vádjával meg fogják büntetni az olajcégeket, az a pénz is az államé, több lesz az osztogatnivaló a klienseknek. Az olajvállalatoknak egy-egy ilyen bírság olyan, mint elefántnak a bolhacsípés, simán túlélik. Csak a szóban megvédett adófizetők húzzák a rövidet, mert az üzemanyagárak, és ezeknek a többi termék drágulására kifejtett hatása is az ő zsebükre megy. Háborús időkben, csatatéren vagy gazdaságban egyformán, mindig a kicsik vesznek oda, a nagyok a háttérben aratnak.