2024. july 5., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Korszerű egészségügyi központ

Nyertes pályázatoknak köszönhetően több beruházás van folyamatban Backamadarason, ezeknek a befejezését nevezte meg az idei prioritásként Szőcs Antal polgármester. Jó ütemben haladnak a községközpontban a korszerű egészségügyi központ kialakításával, a szentgericei új művelődési otthon munkálataival, és amint az idő engedi, nekilátnak több mint nyolc kilométer községi út leaszfaltozásának – újságolta a polgármester. 

Szőcs Antal polgármester


A községközpontban, a főút mentén lévő régi kultúrotthon, majd falumúzeum épületében ottjártunkkor javában folytak a munkálatok: jól megközelíthető helyszínen korszerű egészségügyi központ létesül. Amint elkészülnek az épület felújításával, a polgármesteri hivatal udvarán lévő ingatlanból oda költöznek a családorvosi és fogorvosi rendelők, valamint a gyógyszertár. A polgármestertől megtudtuk, hogy egy nyertes pályázat révén az országos településfejlesztési program keretében sikerült finanszírozást szerezni az épület felújítására, hogy végre méltó helyet tudjanak biztosítani a rendelőknek, valamint a patikának. A tetőzet cseréje már megtörtént, és a belső munkálatokkal is jól haladnak, remélhetőleg a nyáron elkészül az új székhely, ahol a rendelők mellett korszerű váróterem, illemhelyek, a gyógyszertárnak pedig külön raktárhelyiség lesz kialakítva. Ugyanakkor parkolóhelyeket is szeretnének létesíteni az épület előtt. 

A községvezető rámutatott: prioritást jelentett számukra a rendelők, valamint a gyógyszertár elköltöztetése, ugyanis a jelenlegi helyszínt főként télen, síkos időben az idősek nehezen tudták megközelíteni. A falumúzeumban lévő tárgyakat ideiglenesen a rendelőknek jelenleg otthont adó épületben tárolják, és lehet hogy, amint megtörténik a költözés, ott rendezik majd be a múzeumot. 

A községhez tartozó Szentgericén is jó körülmények között zajlik az egészségügyi ellátás, ott is családorvosi rendelő, fogászat, valamint gyógyszertár áll a helyiek rendelkezésére. A gericei orvosi rendelőt a Tiboldi Alapítvány működteti, és a hollandok támogatásának köszönhetően folyamatosan történnek korszerűsítések, legutóbb az ősszel az épület udvarán parkolóhelyeket alakítottak ki, a bejáratot felújították, és térkövet raktak le. 

Fotó: Nagy Tibor

Amint beköszönt a tavasz, nekifognak az aszfaltozásnak

Szintén az országos településfejlesztési  program keretében nyertek finanszírozást a községi utak leaszfaltozására. Már kiválasztották a kivitelezőt, beszerezték az engedélyeket, tehát amint kedvezőre fordul az időjárás, neki is fognak a munkának. A projektbe belefoglalták az összes backamadarasi, szentgericei és bálintfalvi utcát, amelyeken nincs aszfalt, összesen 8,2 km-t. Miután lezárul a kivitelezés, nem marad aszfaltozatlan utca a községben. A járdák korszerűsítése nem szerepel a projektben, mivel a községben egyelőre nincsen kiépítve az ivóvíz-, valamint szennyvízhálózat. Önerőből próbáltak javítani a járdák állapotán, 2017-ben másfél kilométer járdát raktak le, de ezt folytatni kellene. A nagyszabású aszfaltozási munkálat kapcsán nem áll fenn a veszély, hogy utólag majd fel kell törni az aszfaltot, amennyiben előbb-utóbb sor kerül az ivóvíz- és szennyvízhálózat kiépítésére, ugyanis a tervezők szerint mindhárom településen elég szélesek az utcák ahhoz,hogy elférjenek a vezetékek. 

Parkosítás a csorgók környékén

A Leader-program keretében egy újabb nyertes pályázatot tudhat magáénak a község, előreláthatólag még ebben a hónapban aláírják a szerződést, majd elkezdődhet az egész Nyárádmentén ismert két backamadarasi csorgó felújítása, valamint a környéküknek a parkosítása. Főleg csapadékmentes időszakban nagyon sokan járnak ezekhez vízért, még a környező településekről is. 


Várólistán az iskolák felújítását célzó projekt

A község vezetője elmondta, a regionális operatív program keretében pályáztak a backamadarasi és a szentgericei iskolák korszerűsítésére, viszont azt a választ kapták, hogy negyedikként szerepelnek a várólistán, ami azt jelenti, hogy a pályázat rendben van, és amennyiben megemelik az erre szánt keretet, esélyesek lesznek. A községközponti iskolában tantermeket szerettek volna felújítani, padlót cserélni; a tetőzetre is ráfér egy alapos javítás. Főként a szentgericei iskola szorul korszerűsítésre, az önkormányzat két évvel ezelőtt próbált ugyan javítani a termek állapotán, de bőven akad még teendő, ugyanakkor nincsen sportterem, ezért heti két alkalommal az iskolabusszal a backamadarasi sportterembe viszik a gericei gyerekeket tornázni.

A polgármester szerint idén a megnyert pályázatok befejezése jelenti számukra a prioritást, mint mondta, a szentgericei művelődési otthon felújításával is nagyon jó ütemben haladnak, a külső munkálatok majdnem kilencven százalékban elkészültek, a belső teendőket is végzik, és remélik, hogy a nyárára elkészül a beruházás. 

Kíváncsian várják az idei költségvetést, ugyanis miközben egyik nap azt ígérik, hogy kedvező költségvetésre számíthatnak az önkormányzatok, másnap éppen az ellenkezőjét hallani. A községvezető hozzátette: bár tavaly megnyirbálták a költségvetésüket, szerencsére a pályázatokat elő tudták készíteni, ki tudták fizetni az előtanulmányokat, valamint a terveket.


Az év közepéig elkészül az új óvoda

Még el sem készült teljesen a magyar állami támogatásból épülő új óvoda-bölcsőde, a helyiek, valamint a környező falvakban élő kisgyerekes szülők máris érdeklődnek a beiratkozás időpontja felől. A nyárádszeredai kivitelező nagyon jó ütemben halad, így remélhetőleg az év közepéig sikerül átadni a korszerű épületet, amelyben két óvodai és egy bölcsődei csoport kap majd helyet. 

Szőcs Antal polgármester szerint a kivitelezést végző nyárádszeredai cég nagyon jó ütemben dolgozott, igyekeztek, hogy a tél beállta előtt a kinti munkálatok nagy részét végezzék el. Ugyanakkor a szerencse úgy hozta, hogy a télen viszonylag kedvező volt az időjárás, és az építő mindvégig tudott dolgozni, főleg a belső munkálatokkal nagyon jól haladtak. Nemrég nekifogtak a terület bekerítésének, és reményeik szerint a tavasz végéig kulcsrakész állapotba kerül a kétszintes épület. A községvezető hozzátette: az udvarrendezés, illetve játszótér kialakítása is része a projektnek, ugyanakkor szeretnének parkolóhelyeket is kialakítani, ahol a szülők otthagyhatják gépkocsiikat, amíg beviszik reggel, és elveszik délután a gyerekeket. Sajnos alig néhány parkolóhely kialakítására alkalmas felület van az épület közelében, ami nem elegendő, ugyanis több mint félszáz gyerek befogadására alkalmas óvodáról és bölcsődéről van szó, és manapság legtöbben gépkocsival érkeznek. Az óvoda közvetlen szomszédságában lévő mellékutca is elég szűkös, nehéz ott megfordulni gépkocsival, ezért még keresik a parkolónak legoptimálisabb megoldást. 

Az új, korszerű épületben negyven gyerek befogadására alkalmas két óvodai csoport, valamint egy húsz férőhelyes bölcsődei csoport kap majd helyet. Konyhát nem alakítanak ki, ugyanis annak az engedélyeztetése rendkívül bonyolult, ezért a tervek szerint catering-rendszerben oldják meg a gyerekek étkeztetését. A magyar állami támogatással épült óvoda-bölcsőde épületének a tulajdonosa az egyház lesz, ellenben – a tervek szerint – az üzemeltetését az önkormányzatra fogják bízni.

A gyereklétszámot illetően a polgármester derűlátó, mint mondta, már most sokan érdeklődnek a közeli településekről, Nyárádgálfalváról, Szentháromságról, Szentlászlóról, hogy mikor lehet majd iratkozni. Ugyanakkor a községben tavaly több mint tíz fiatal pár házasodott össze, és nagy részük itthon maradt, itt építkeznek, és ha bővülnek a családok, remélhetőleg az elkövetkező években is kedvező lesz a gyereklétszám. Szerencsére közel van Marosvásárhely, és sok fiatal oda ingázik dolgozni. Jelenleg községszinten az összgyereklétszám az óvodásoktól a nyolcadik osztályosokig 186, és az utóbbi években szerencsére nem mutatott csökkenő tendenciát.


Hazai paradicsom idényen kívül is

Sikeresen pályázott és nyert állami támogatást idényen kívüli paradicsomtermesztésre a backamadarasi Makkai Imre. A program célja, hogy a vásárlók idényen kívül is hozzájuthassanak a hazai paradicsomhoz. A gazda a zöldségek mellett nemrég gyümölcstermesztésbe fogott, és ennek a fejlesztésére, amennyiben lesz kiírás, magyar állami támogatást próbál szerezni. 

Makkai Imre régóta gazdálkodik, viszont 4-5 éve kezdett nagyobb területen, több mint egy hektáron zöldséget termeszteni, tíz áron fóliasátrai vannak. A gazda tavaly sikeresen pályázott az állam által támogatott paradicsomtermesztési program keretében, elmondása szerint elsősorban azért vágott bele, mivel nem volt annyira bonyolult a pályázati procedúra. Mint ismeretes, a hazai termékek fogyasztására való ösztönzés a célja annak a programnak, melynek keretében az állam támogatást ad az év eleji és év végi, azaz az idényen kívüli paradicsomtermesztésre. Háromezer eurós támogatást nyújtanak 10 ár terület után, melyen 2 tonna paradicsomot kell megtermeljen, majd értékesítsen a pályázó gazda. A projekt célja egyértelműen az, hogy kiszorítsa a piacról az importárut és segítse a hazai termelőket, ezért is vonatkozik az április–május vagy november–december időszakokra, amikor a hazai termelés holtidényét kihasználva elárasztják a piacokat, áruházakat az importáruval. 

A gazda szerint a mai világban a termelőknek az értékesítés a legnehezebb feladat. Ők a zöldségeket elsősorban Marosvásárhelyen, a Dacia piacon értékesítik, emellett a backamadarasi üzletbe is szállítanak. Megjegyezte, tavaly próbálkozott az egyik üzletláncnál, viszont közölték vele, hogy kistermelőkkel nem működnek együtt. 

Makkai Imre elmondta, nemrég gyümölcstermesztésbe is fogott, ötven ár területet ribizlivel, valamint málnával ültetett be, és úgy tervezi, hogy amennyiben lesz ilyen jellegű kiírás, magyar állami támogatásra pályázna a gazdaság fejlesztésére, ugyanis terjeszkedni szeretne a ribizli- és málnatermesztés terén, egy feldolgozógépet vásárolna, amely megkönnyítené a szörp-, illetve lekvárkészítés folyamatát.  


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató