2024. july 4., Thursday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Három tanintézet felújítása, egy építése van folyamatban

Jelentős előrelépés történik a községben az oktatási infrastruktúra terén, új iskola épül Jobbágyfalván, és korszerűsítik a csíkfalvi, búzaházi és vadadi tanintézeteket. Amennyiben a járványhelyzet megengedi, hogy szeptemberben elinduljon az oktatás, a munkálatok idejére más, ideiglenes helyszínekre költöztetik a felújítás alatt álló épületekből az osztályokat.

A községbeli tanintézetek teljes felújítása régi terve az önkormányzatnak, az erre vonatkozó pályázat régen készült, ellenben az évek során számos akadály késleltette a finanszírozás elnyerését, majd a megvalósítást. Először a projektből ki kellett venni a nyárádszentmártoni tanintézetet, mivel az épületet visszaigényelte az egyház, majd miután mintegy két évvel ezelőtt elnyerték a támogatást az országos helyi fejlesztési program keretében öt tanintézetre (a félbemaradt csíkfalvi óvoda befejezésére, a búzaházi, vadadi és csíkfalvi iskolák teljes felújítására, illetve Jobbágyfalván egy új iskola építésére), sokáig csupán az egyik beruházásnak tudtak nekifogni, ugyanis hiába hirdették meg több alkalommal is a közbeszerzést, nem akadt jelentkező. A cégek arra hivatkoztak, hogy nincsenek munkásaik, nem tudják vállalni a munkálatokat. Majd miután sikerült kivitelezőt találni, a járványhelyzet tovább késleltette a kivitelezést.

A csíkfalvi óvoda

Fotó: Nagy Tibor


Az öt közül az egyedüli beruházás, amit eddig sikerült megvalósítani, az a csíkfalvi óvoda épületének a befejezése. Ezt a beruházást még 2011-ben kezdték el, a finanszírozás a tanfelügyelőségtől érkezett, viszont időközben elzáródtak a pénzcsapok, így félbemaradt az építkezés. Azonban lehetőség adódott, hogy az országos helyi fejlesztési program keretében erre is pályázzon a község, és el is nyerte a befejezéshez szükséges finanszírozást, és tavaly ősszel már birtokba is vette az aprónép a korszerű, tágas és jól felszerelt épületet, ahol napközi program is működik – tájékoztatott Balogh István polgármester. Mint mondta, két, összesen 2,5 millió forint értékű pályázat révén az iskola vezetőségének sikerült új bútorzattal, illetve eszközökkel felszerelni az új óvodaépületet, többek között szekrényeket, kisasztalokat, matracokat, szőnyegeket, didaktikai eszközöket, hordozható számítógépeket, illetve konyhai bútorzatot és felszereléseket szereztek be.

A polgármester elmondta, végre a másik négy tanintézetnél is történt előrelépés, van, ahol már folyamatban van a felújítás, másutt pedig a napokban kezdi el a munkát a kivitelező. A búzaházi iskola bővítése és teljes korszerűsítése már egy ideje zajlik, Jobbágyfalván is rövidesen elkezdik az építkezést, itt nem a régi tanintézet öltözik új köntösbe, hanem a szomszédságában új épületet húznak fel. Vadadban még a tavaly nekifogtak az építkezésnek, viszont leállt a munka, előreláthatólag a napokban kezd majd el újra dolgozni a cég. A csíkfalvi iskola felújítását a napokban kellene elkezdje a kivitelező, akivel december óta aláírt szerződése van az önkormányzatnak.

A községközponti iskola külseje-belseje teljesen megújul, többek között tetőzetcserére, az ajtók, ablakok cseréjére kerül sor, belső-külső javításokat végeznek, és szigetelik az épületet. Érdeklődésünkre, hogy amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, hogy szeptemberben elinduljon az oktatás, hová költöztetik a felújítás alatt álló iskolákba járó diákokat, Balogh István elmondta, már találtak megoldást annak érdekében, hogy a munkálatok ne zavarják az oktatás menetét: Búzaházán és Vadadban magánházakat béreltek, ahol ideiglenesen foglalkoznak majd a gyerekekkel a pedagógusok, és ahol erre szükség volt, ott elvégezték a szükséges átalakításokat annak érdekében, hogy az előírásokat tudják betartani, a diákok közötti kellő távolság legyen meg. Csíkfalván az óvodában is vannak szabad termek, a tornateremben is van hely, illetve a hivatalba is költöztetnének diákokat. Jobbágyfalván az új iskola nem a régi helyébe épül, így ott nem volt szükség alternatív megoldásokra. A nyárádszentmártoni tanintézet nincsen benne a felújítási projektben, mivel visszakerült egyházi tulajdonba. A településen az egyház megengedte, hogy továbbra is ott működjön az iskola.

A búzaházi iskola


Hat pályázat vár elbírálásra

Amint azt az évek során megszokhattuk, Csíkfalván mindig számos pályázat van folyamatban. Ez most sincs másképp, némelyek már kivitelezési szakaszban vannak, néhány hete pedig hat új projektet nyújtott be az önkormányzat.

– Mindig az volt a véleményem, hogy annak érdekében, hogy a vidéket élhetővé tudjuk tenni, a fiataljainkat itthon tudjuk tartani, falun is a városi körülményekhez hasonlókat kell teremteni, elsősorban az infrastruktúra és a szolgáltatások tekintetében. Ennek jegyében próbáltam tenni a dolgom, és tervezni a község jövőjét. Visszatekintve az utóbbi négy évre, úgy érzem, elég sokat dolgoztunk, és ezért hálával tartozom annak a csapatnak, amelynek tagjaival mindvégig jól együttműködtünk annak érdekében, hogy előkészítsük, majd kivitelezzük a fejlesztéseket. Vannak munkálatok, amelyeket már elkezdtünk, olyanok is, amelyekre aláírt szerződésünk van, van, ahol le van állva a munkafolyamat, de rövidesen újraindul, és vannak benyújtott pályázataink, amelyekre várjuk az elbírálást – mutatott rá Balogh István polgármester. Érdeklődésünkre elmondta: ha a közelgő helyhatósági választásokon a község lakói bizalmat szavaznak neki, folytatni szeretné az infrastrukturális fejlesztéseket. Tervei közül többre megoldást nyújtana az a hat pályázat, amelyeket néhány hete nyújtott be az önkormányzat. Az egyik ezek közül a közvilágítás korszerűsítését célozza mindenik településen. A másik a csíkfalvi kultúrotthon építését, amit kormánypénzekből valósítanának meg.

A polgármester elmondta, nemrég lekövezték a községbeli utcákat, ellenben – hosszabb távú megoldásként – pályázatot nyújtottak be útaszfaltozásra, a projektbe mintegy 18 km-t foglaltak bele, azokat az utcákat, amelyeken jelenleg nincsen aszfaltréteg.

Egy következő pályázat, amely elbírálásra vár, az a sportbázis befejezését tenné lehetővé, ugyanis a kormánytámogatással több mint tíz évvel ezelőtt elkezdett sportbázis mintegy hatvan százalékban készült el, mivel leállt a finanszírozás. Egy másik pályázat révén a csíkfalvi orvosi rendelőt szeretnék felújítani. Ugyanakkor a régi polgármesteri hivatal helyébe építenének egy korszerű, kétszintes épületet, ahol iskola utáni foglalkozásokat, hétvégi programokat vagy akár baba-mama tornát is lehetne tartani. Ez utóbbira az Országos Beruházási Társaságnál próbálnak finanszírozást szerezni.

Fotó: Nagy Tibor


Performáns térfigyelő rendszert építettek ki

Az elbírálásra váró pályázatok mellett több, a község lakói által igényelt megvalósítás körvonalazódott az utóbbi időben. Tavasszal uniós alapokból sikerült kiépíteni a községben a térfigyelő rendszert, amire a lakosság részéről régóta igény mutatkozik. Ötvenkilenc kamerát szereltek fel, mindenik településen a középületekhez, közterületekre, utcakereszteződésekhez, valamint a falvak be- és kijáratához, és biztosították a működésükhöz szükséges áramellátást, internetszolgáltatást. Miután üzembe helyezték a rendszert, egy Vadadban történt lopás tettesét a kamerák segítségével sikerült kézre keríteni. A projekt révén vásárolt rendszer mellé saját költségvetésből beszereztek még egy rendszámolvasó kamerát is. A negyvenezer eurós uniós összeget további százezer lejjel pótolták ki. 


Helyi munkacsoport saját gépparkkal

Balogh István kiemelte, a mindennapokban rendkívül hasznosnak bizonyult, ezért nagyon büszke arra, hogy sikerült kialakítani egy négyfős helyi munkacsoportot, és mellérendelni egy saját gépparkot, amellyel az utak, árkok, zöldövezetek karbantartásától a buszmegállók és halottasházak építéséig nagyon sok munkálatot el tudnak végezni anélkül, hogy kiszerződtessék ezeket. Ehhez több munkagépet vásároltak az utóbbi években, többek között két traktort, két utánfutót, kaszagépeket, hóeltakarító, illetve homokszóró berendezést.


Átadás előtt a szennyvízhálózat

Jobbágyfalván két utca van még hátra, ahol a kivitelezőnek ki kell javítania a szennyvízhálózaton észlelt hibákat. Ezt követően kerülhet sor a rendszer újbóli ellenőrzésére, majd amennyiben ténylegesen orvosolták az összes hiányosságot, megtörténik az átvétel, és a község a hálózatot átadhatja az üzemeltetőnek.

A községben a szennyvízhálózat kiépítését célzó beruházás sajnos nem zajlott zökkenőmentesen, a rendszer átvételét megelőzően az önkormányzat által megrendelt vezetékmosás és videokamerás vizsgálat során kiderült, hogy a lefektetett rendszer mintegy nyolcvan százalékával gond van: a talajban lévő vezetékeknek vagy nem volt meg a kellő lejtése, vagy el voltak görbülve, nem voltak megfelelőek az összeillesztések, helyenként el voltak repedve vagy törve a csövek. Ilyen körülmények között a község nem vette át a munkálatot, amíg a kivitelező cég ki nem javítja saját költségére az észlelt hibákat. A kivitelező, bár megígérte, hogy ezt megteszi, jó ideig nem dolgozott, többszöri felszólítás nyomán tavaly tavasszal végre nekilátott a munkának.

Balogh István polgármester elmondta, Jobbágyfalván jelenleg két utca van még hátra, amelyekben ki kell javítsák a hibákat. Amennyiben ott is elvégzik a munkát, ismét nekilátnak a teljes rendszer átmosásának és videokamerás vizsgálatának, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a javítások megfelelőek-e vagy sem. Ha ez megtörténik, és mindent rendben találnak, akkor tudják átvenni a rendszert, majd átadni azt az üzemeltetőnek, az Aquaservnek, és elkezdődhetnek a rácsatlakozások. A községvezető hozzátette, hogy ez időben mit jelent, nem tudják pontosan megmondani, ugyanis más községek példájából ítélve sokszor hónapokat vesz igénybe a folyamat.

Mint megtudtuk, a Környezetvédelmi Alapnál a község pályázattal finanszírozást nyert, amelynek köszönhetően kisebb anyagi terhet jelent majd a háztartásokra nézve a szennyvízhálózatra való csatlakozás, a lakosoknak nem kell kifizetniük a bekötőaknák értékét, a számítások szerint ezáltal mintegy ezerlejes költséget vállalnak át a családoktól.

Ugyanakkor előfordult, hogy a tervező nem vette figyelembe, hogy vannak udvarok, ahol két család lakik, és csak egy bekötőaknát foglalt bele a tervbe. Mindemellett pedig vannak telkek, amelyek néhány évvel ezelőtt, amikor a tervek készültek, üresen álltak, de időközben beépültek. Ezen helyzetekből adódóan pluszban még kilencven bekötőaknára van szükség, amelyeknek a beszerzését a helyi költségvetésből állja a község, az elmúlt év végén már vásároltak közel harmincat, és a többit is beszerzik, amint lehetőségük lesz rá.


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató