2024. july 5., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A sziklákon levő, eljegesedett hópárkány leszakadt, és zúdult hószánozó fiatalokra

Vasárnap este 9 órakor értesítették a Maros Megyei Hegyimentő Szolgálatot, hogy a Kelemen-havasokban levő legmagasabb csúcs, a 2100 méteres Pietros közelében három embert elsodort a lavina. A tragédiáról Kovács Róbert, a Maros Megyei Barlangi és Hegyimentő Szolgálat vezetője tájékoztatott. 

Nyolc csíkszeredai fiatal hószánon jutott el Maroshévízről a főgerinc környékére. Közülük öten visszafordultak, majd a többiek az egyik völgyön a Pietros sarka (Fundul Pietrosului) nevű helyen megpróbáltak feljutni a gerincre. A sziklákon levő, eljegesedett hópárkány leszakadt, és ez zúdult az áldozatokra. Egyiküket egy tehergépkocsi nagyságú tömb telibe találta, és a helyszínen életét vesztette, míg társai könnyebben megsérültek. A Maros megyei hegyimentők vasárnap este fél tízkor indultak el palotailvai telephelyükről a helyszínre, illetve a szolgálaton kívüli kollégákat is mozgósították. Közben a Hargita és Suceava megyei alakulatokat is riasztották, ők szintén azonnal elindultak. A könnyebb (váll- és térd-) sérülést szenvedettekkel a Negoj-nyereg környékén hétfőn reggel fél hat körül találkoztak a hegyimentők. Őket a Rekettyés-tetőn levő meteorológiai házban részesítették elsősegélyben, majd a Zebrák völgyén keresztül Gödemesterházára hozták. A SMURD-helikopter hétfőn reggel indult az elhunyt keresésére. Miután a pilóta beazonosította a helyszínt, mivel a hegygerinc Maros megyei oldalán erősebb volt a szél, Suceava felől sikerült az áldozat fölé kerülni. Ezután a Vatra Dornei-i hegyimentő szolgálat egyik tagját és egy SMURD-nál szolgálatot teljesítő asszisztenst sodronykötéllel leengedték, majd 14 óra körül leszállították a holttestet a hegyről.


Egyre hatékonyabb a hegyimentő szolgáltatás

A múlt hónap végén összesítették az országos hegyimentő szolgálat 2018-as tevékenységét, és nemrég nyilvánosságra hozták. Ebből kiderül, hogy az előző évhez viszonyítva több bevetésen voltak, és közel 7000 személyt mentettek, vagy láttak el, így egyre hatékonyabb a szolgáltatás. Csak a legutóbbi 24 órában 71 alkalommal értesítették az országos diszpécserszolgálatot. Az alábbiakban a statisztikai adatok tükrében igyekszünk képet adni munkájukról, külön ismertetjük a Maros megyeiek által készített jelentést. 


Országos helyzetkép 

Romániában 24 megyében 39 megyei és helyi hegyimentő alakulat működik, naponta mintegy 300-650 személy teljesít szolgálatot 130 állandó és időszakos telephelyen, télen sípályákon, és idénytől függetlenül járőröznek a turistaútvonalakon. Tavaly 5919 mentésben vettek részt, illetve nyújtottak elsősegélyt bajbajutottaknak. 2017-hez viszonyítva 13%-kal nőtt meg a bevetések száma. Összesen 7066 személyt láttak el, 8%-kal többet, mint tavaly. Leginkább télen kellett elsősegélyt nyújtani. A 3790-ből 3144 esetben síbaleseteseket láttak el, 646 alkalommal pedig a sípályákon kívül mentettek, 2129 bevetés nyáron volt. 2358 esetben a sérülteket, miután ellátták őket, átadták a mentőknek; 31 helikopteres mentés volt és 38 holttestet is találtak, ez esetben a törvényszéki orvostani intézet vette át az ügyet. 

110 olyan bevetés is volt, amikor nem a hegyimentő szolgálat hatáskörébe tartozó feladatokat kellett ellátni. 

Fotó: Maros Megyei Hegyimentő Szolgálat 
(Facebook/Salvamont Salvaspeo Mures) 


A statisztika szerint 70.000 felügyeleti szolgálatot végeztek különböző bázisokon, a turistaösvényeken, különböző sport- vagy más jellegű – a hegyekben történő – eseményeken. 2018-ban 400 olyan verseny volt a hegyekben, amelyen jelen voltak a hegyimentők, és mintegy 200.000 sportoló részvételét tették biztonságosabbá. 

Az országos diszpécserszolgálaton és a 112-es sürgősségi hívószámon keresztül 4350 alkalommal értesítették a hegyimentőket, ezen belül 535 esetben erdőtüzeket jeleztek, míg 6618-an különböző információkat kértek többek között az útvonalakról, az időjárásról, a hóhelyzetről. 

2017-hez viszonyítva 12,98%-kal megnőtt a balesetek száma, ami azt igazolja, hogy a hegyvidéki turizmus fellendülőben van, egyre többen választják kikapcsolódásuk célpontjául a hegyeket, ugyanakkor megnőtt azok száma is, akik hegyikerékpárral, terepmotorral, ATV-vel járják a hegyeket, illetve egyre többen siklóernyőznek, vagy vadvízi sportokat űznek, így növekszik a kockázat. Örvendetes, hogy Romániában évről évre több sportrendezvényt szerveznek a hegyekben, viszont emiatt is több mentésre, elsősegélynyújtásra kell számítani – áll a jelentésben. 

A hegyimentők tavaly 40 bevetésen segítették a katasztrófavédelmi felügyelőséget. Ilyenkor balesetek, áradás, extrém időjárási viszonyok miatt mentettek embereket. Ezenkívül a katasztrófavédelmi felügyelőséggel, csendőrséggel közösen 46 alkalommal légi katasztrófát, nagyméretű tűzesetet, árvizet, vasúti balesetet szimulálva gyakorolták a mentést. 

Tavaly az országos hegyimentő központban 96 személy végzett el különböző – a szolgálat tevékenységi körébe tartozó – tanfolyamot. 42-en kaptak bizonylatot. 224-en sikeresen vettek részt a háromévente kötelező szakvizsgán. 30 hegyimentő pedig rohammentős képzésben (paramedic) részesült. 

Volt még hat helikopteres mentőgyakorlat és az ország három, lavinamentő kutyás alakulata Olaszországban vett részt továbbképzésen. A Kelemen- és a Bucegi-hegységben pedig élesben is bevetették a kutyákat. 

A szolgálat képviselői részt vettek nemzetközi találkozókon is, többek között a nemzetközi sípályás mentőszolgálatosok konferenciáján, illetve a hegyimentők világkongresszusán. Ezt követően a világszervezet vezetőségében egy személy képviseli Romániát, ami a szolgálat nemzetközi elismerését is jelenti. 

Elsősorban cégek által felajánlott támogatásoknak köszönhetően sikerült több hasznos felszereléssel (kötél, hámok, légi mentéshez szükséges berendezések, matracok, mentőfelszerelés) ellátni az egységeket. Tavaly a hegyi túrákkal, biztonságos sízéssel kapcsolatos hasznos információkat tartalmazó 100.000 szórólapot nyomtattak, amelyeket sípályákon, sportfelszereléseket forgalmazó üzletekben, turisztikai információs irodákban osztottak szét a turistáknak. 


A Maros megyei szolgálat 

Maros megyében 2003-ban jött létre a szolgálat, 2004-től működik hivatalosan. Azóta sikerült öt állandó bázist kialakítani: Marosvásárhelyen, Palotailván, kettőt Szovátán és a tavaly óta a Kelemen-havasokban levő Istenszékén még egyet. Tavaly az említett bázisokat kiszolgáló négy alakulat tagjai megkapták az országos egyesülettől az 5 évre szóló működési bizonylatot (atestat), ami garantálja azt, hogy a csapatok megfelelő felkészültséggel és hozzáértéssel teljesítik a szolgálatot. 

2018-ban a munkanapokon hat személy volt állandó szolgálatban, míg a hétvégeken megduplázódott a szolgálatosok száma, de minden alkalommal mindannyian szükség esetén bevetésre készen álltak. Tavaly a hegyimentők 204 megelőző járőrszolgálatot teljesítettek a Kelemen- és a Görgényi-havasok turistaösvényein. 

A mentéseken kívül a legfontosabb az útvonalak karbantartása, kiépítése és homologáltatása. Az utóbbi azt jelenti, hogy a kijelölt ösvényeket dokumentálják, rögzítik a térképészeti adatokat, amelyeket az országos központba küldenek, ahol a nemzetközi szabványoknak megfelelően bejegyzik az útvonalat, elismerik, hogy az biztonságos. (Sz.m.: Ez nem zárja ki azonban a balesetveszélyt, ha a turisták nem tartják be az írott és íratlan szabályokat.) 

Tavaly a két hegységben kilenc útvonalon újították fel a turistajelzéseket, 79 irányjelző táblát, nyolc oszlopot és hat turisztikai tájékoztató pannót helyeztek ki. Újdonságként részt vettek egy projekt megvalósításában, amelynek eredményeként Jedd község és Nyárádszereda határában összesen 47 km hegyikerékpár-útvonalat építettek ki. 

A megyei hegyimentő csapat jelen volt 18 sportrendezvényen, ahol 7480 személynek, illetve további tíz más jellegű eseményen 8500 jelenlevőnek a biztonságára felügyelt. Továbbá az Iskola másként héten több kirándulást, búvár-próbamerülést és barlanglátogatást szerveztek diákoknak. A legnagyobb megvalósítás viszont a lapunk által is bemutatott védkunyhók kihelyezése volt, valamint az, hogy a látogatottság miatt állandó telephelyet létesítettek az Istenszékén. 


Tavaly 155-ször riasztották a hegyimentőket, ezenkívül csak az Istenszékén 127 esetben fordultak hozzájuk a turisták, 282 személyt láttak el. Sajnos hat alkalommal holttestet kellett lehozniuk a hegyekből, ezenkívül Maros megye területén három vízbe fulladt holttestét emelték a partra. Tavaly rendszeresen részt vettek lavina-, barlang-, erdőtűz- és vízi mentőgyakorlaton. Továbbá több mint százan (többen két-három alkalommal is) szaktanfolyamokon mélyítették el tudásukat különböző területeken (elsősegélynyújtás, mentőtechnikák stb.) Az országos, illetve ezen keresztül a nemzetközi hegyimentő szervezetek tagjaiként a Maros megyeiek jelentősen hozzájárultak az új hegyimentő eljárási szabályzat kidolgozásához és életbe léptetéséhez. 

Maros megyében van az ország egyik legképzettebb és erről bizonylattal rendelkező lavinamentő kutyája, Kovács Róbertnek, a hegyimentőszolgálat vezetőjének a tulajdonában álló Tas von Grof Box négy alkalommal éles bevetésen is bizonyított. 

Az elmúlt évben a hegyimentők erdőtűzoltásban is részt vettek, egy erdőben talált holttestet hoztak le, és 11 eltűnt személy után kutattak. 

A szolgáltatást jelenleg nyolc alkalmazott és 35 önkéntes látja el. Az egyre gyakoribb bevetések miatt szükséges bővíteni a keretet. A feladatra alkalmas személyek bevonása érdekében többször népszerűsítették iskolákban a szolgálatot. 

Amint erről már írtunk, továbbra is ideiglenes székházban működnek. Azt tervezik, hogy korszerű, saját épületet húznak majd fel, de a folyamat elhúzódhat. Szükség lenne ugyanakkor egy új kihelyezett munkapontra is, ugyanis a palotailvai, amelyet a helyi polgármesteri hivatal a rendelkezésükre bocsátott, kezd szűkössé válni. Kiöregedett a géppark, így ezt is fokozatosan szeretnék felújítani. Gondot okoz az is, hogy az utóbbi időben a hegyekben egyre több irányjelző táblát tesznek tönkre, amivel sajnos veszélyeztetik a turistákat is. Még nem találták meg a módját annak, hogy miként lehet elejét venni az ilyen vandalizmusnak. 

Az idén az említett tevékenységek mellett szeretnék, ha mind a marosvásárhelyi saját székházban, mind a palotailvai munkapontnál elkezdődnének a munkálatok. További védkunyhókat helyeznek ki mind a Kelemen-, mind a Görgényi-havasokban. Azt tervezik, hogy öt turistaútvonalat homologáltatnak, továbbá elkészítenek egy digitális térképadatbázist, amelyet folyamatosan aktualizálni, követni lehet majd, és szeretnék, ha még két állandó munkatárssal bővülne a keret. 

Szükség esetén az országos hegyimentő diszpécserszolgálat a 112-es hívószámon, valamint a 0372-126-668-as telefonszámon, a (nulla) 0SALVAMONT, vagy mobiltelefonon a Salvamont applikáció segítségével értesíthető. A balesetek megelőzéséért ajánlatos előre tájékozódni az útvonalak állapotáról, az útvonal nehézségi fokáról és minden olyan információról, ami segíthet abban, hogy a kirándulás a hegyekben kellemes élmény maradjon.

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató