2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyiek továbbra is öntudatos adófizetők

 Azok az adófizetők, akik március 31-ig kifizették az idei évre szóló helyi adót és illetéket, 10 százalékos kedvezményt kaptak. Ezt igyekeztek kihasználni a marosvásárhelyiek, idén többen, mint tavaly. Történt ez annak ellenére, hogy bizonytalanná vált a gazdasági helyzet, az energiaválság miatt magasabb volt a számlák értéke, és a járványügyi körülmények – az oltási igazolvány szükségessége – nehezítette a hivatalba való belépést – számolt be Szövérfi László, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Adó- és Illetékügyi Igazgatóságának vezetője. 


A határidőig 1500-zal többen fizettek adót, mint tavaly

Jóllehet év elején még járványügyi korlátozások voltak, a polgármesteri hivatal által üzemeltetett pénztárak nem voltak mindenki számára elérhetőek, az adófizetők megtalálták a módját a helyi adó befizetésének. 

– Nehezebb körülmények között, mint tavaly – amikor nem volt oltási igazolványhoz kötve a polgármesteri hivatalba való belépés –, a március 31-i határidőig Marosvásárhelyen ezerötszáznál is többen fizették ki a helyi adót és illetéket, mint az előző évben. Január-februárban nehezen indult a befizetés, de márciusban feloldották a korlátozásokat, s akkor jelentősen megnőtt a pénztárak forgalma. Pontosan nem lehet tudni, hogy helyi adókból mekkora összeg folyt be, mert még nincs meg a kincstár összesítése erről, de mindenképpen nagyobb összegre számítunk, mint tavaly ilyenkor – mondta Szövérfi László.

Azok, akik március 31-ig nem fizették ki az idénre a félévi adót és illetéket, havi 1%-os késedelmi kamatra számíthatnak. Jelenleg 11.200 magánszemély és 1200 jogi személy szerepel adóhátralékkal a polgármesteri hivatal nyilvántartásában.


14 ezren használták a digitális fizetőeszközöket

– A marosvásárhelyi lakosok milyen arányban használják a rendelkezésükre bocsátott digitális kifizetési lehetőségeket?

– Azt tapasztaljuk, hogy egyre többen térnek rá a digitális, internetes kifizetésre. A lakosságnak lehetősége van a ghiseul.ro, a GlobalPay és a nagyáruházaknál felszerelt SelfPay kifizetési terminálokat használni. A tavalyhoz képest több mint 30 százalékkal többen választották e módszerek valamelyikét. Ezek a kifizetési módozatok lassan átveszik a hagyományos pénztári műveletek helyét. Az idei év első három hónapjában több mint tizennégyezren használták a digitális kifizetési eszközöket – fogalmazott Szövérfi László gazdasági igazgató.


Átláthatóbb lett a szemétdíj begyűjtése

– A tavaly elég nagy „kavarodást” okozott, hogy a polgármesteri hivatal a tulajdonosi társulásoktól átvette a köztisztasági illeték – a szemétdíj – begyűjtését. Ezt milyen ütemben sikerült behajtani?

– Lehet, hogy tavaly nem kommunikáltunk a legmegfelelőbben, de idénre már letisztultak a dolgok. A lakosság megértette ennek lényegét, rendesen fizettek. Sőt, igyekeztek egész évre kifizetni az illetéket. Így sokkal átláthatóbb és követhetőbb, ki fizet, és ki nem. Voltak olyan utcák is, ahol a lakók fele nem fizetett. Most ellenőrizhetjük, hogy ne történjen kötelezettségszegés – tájékoztatott Szövérfi László gazdasági igazgató. 

Fotó: Nagy Tibor