2024. july 29., Monday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Most kezd beérni az utóbbi évek munkájának gyümölcse

Mintegy tíz pályázat van folyamatban

Infrastrukturális téren rohamos fejlődésnek indult az utóbbi években Erdőszentgyörgy. Amint egy folyamatban lévő projekt lezárul, előreláthatólag nyárára a város összes utcáját aszfaltréteg fogja borítani, több korszerű, új tanintézet építése van folyamatban, illetve a meglévők felújításán, bővítésén dolgoznak. Mindemellett a kulturális örökség megmentése, a városkép szépítése is prioritása az önkormányzatnak. A városban jelenleg is számos nagy beruházás van folyamatban, ezekről, valamint az idei tervekről érdeklődtünk Csibi Attila Zoltán polgármesternél.





– Nemrég tervként számoltál be új oktatási intézményekről, valamint a régiek megújításáról, ma pedig elmondható, hogy rövidesen elindulnak a bölcsődei csoportok, épül az új óvoda, új köntösbe öltözik és bővül a Dózsa György utcai iskola. Hogy halad a munka?
– Az egyik leglátványosabb fejlesztés az oktatás terén zajlik Erdőszentgyörgyön. Azon dolgozunk, hogy az egész kis gyerektől kezdve az érettségiző diákig minden tanuló városunkban tanulhasson. Így egy időben bölcsőde beindításán, új óvoda építésén és – az előkészítőtől a nyolcadik osztályig –  korszerű iskola építésén dolgozunk. A bölcsőde elkészült. A református egyháznak és a magyar államnak köszönhetően új épületbe járhatnak a legkisebbek. Már csak néhány engedély szükséges, és meg is kezdődhet a beiratkozás. Reményeim szerint tavasztól elindul a bölcsődei oktatás Erdőszentgyörgyön, és ezzel sok szülő gyerekfelügyelettel kapcsolatos problémái megoldódnak.
Emellett európai uniós finanszírozással óvodát építünk, a kivitelezési szerződést is aláírtuk. Az Iskola utca 2. szám alatti, a régi útügyi egyszintes épületet újítjuk fel és bővítjük ki, egy kétszintes, közel 700 négyzetméter hasznos felületű óvoda lesz, ahol elsősorban a helyi gyerekeket fogadjuk majd, de nem csak. A tervek szerint hat óvodai csoport, étkező, mosdók, tárolóhelyiségek, orvosi és elkülönítő szoba lesz benne. Az udvaron a biztonsági előírásoknak megfelelő, gumiszőnyeggel borított játszótér várja a legkisebbeket, ahol körhinta, csúszda, homokozó, hinta és libikóka is lesz. Reményem szerint tavasszal elkezdődhet  az építés, és 18 hónap múlva új, korszerű óvodába járhatnak majd a gyerekek.
A harmadik nagylélegzetű projektünk, amely az oktatási infra-struktúra fejlesztését célozza, a Dózsa György úti iskola felújítása és bővítése. A kivitelezést 2019. március elején kezdték el, és ma is dolgoznak rajta. A régi iskolához tartozó telek közel ötezer négyzetméter, ezen épül a létesítmény. Az egykori iskola 703 négyzetméter (a pince 40, a földszint 387, az emelet 275) összfelületű. Ebben kilenc tanterem van, amelyben az előkészítőtől a negyedik osztályig a magyar tagozatra járó diákok tanultak eddig. A tervek szerint az új, kibővített iskolaépület földszintje 841, az emeleti rész pedig 834 négyzetméter lesz. Összesen 18 osztályterem, étkező, öltöző, tanári szoba, irodák, orvosi rendelő, raktár, illemhely tartozik hozzá, és ide fog járni minden diák, az előkészítő osztálytól a nyolcadik osztályig. Nagyszabású munka, de úgy gondolom, hogy  jól haladnak vele.
– Az utóbbi években nyertes pályázatoknak köszönhetően több szakaszban aszfaltoztak a város utcáin, legutóbb ősszel indult el egy, több mint húsz utcát érintő beruházás...
– Ha Erdőszentgyörgy infrastrukturális fejlesztéséről kell beszélnem, elsőként a folyamatban lévő munkát, a 22 utca aszfaltozását kell megemlítenem. Ez már az ősszel elkezdődött, és ahogy az időjárás engedi, tavasszal folytatják a vízelvezető árkok, járdák kiépítését és az aszfaltozást. A  szerződés értelmében nyárára készülnek el a munkával, és akkor Erdőszentgyörgy összes utcáját aszfaltréteg borítja majd.
– Régóta megoldásra váró probléma, hogy a város központjától Szováta irányába haladó út két szélén nincsen járda, ezért a gyalogosok  a forgalmas főúton kell közlekedjenek. Évek óta tárgyaltok ez ügyben az Országos Útügyi Hatósággal, van-e előrelépés?
– Évek óta tervezzük a Dózsa György út 1,3 km-es szakaszán a járdaépítést. Hosszas tervezési és engedélyeztetési folyamat előz meg minden beruházást, hisz, mint sokan tudják, ezen a forgalmas részen a lakóházak annyira közel épültek az úthoz, hogy több helyen is felmerült a probléma, hogy nincs hely a járdának. Szakemberek véleményét kértük, tanulmányt készíttettünk a megoldására, és most elmondhatom, hogy a napokban kiadtuk a területrendezési bizonylatot. Minden kis beruházást – még egy ekkora járdarészét is – hosszas és bonyolult engedélyeztetési folyamat előz meg, és a bürokrácia miatt sokszor hónapokig késik a tényleges munka. Ahogy ígértem, lesz járda a Dózsa György úton. Az ősszel egy szakasz elkészült, és ahogy lehet, folytatjuk a munkát.





– Az infrastrukturális beruházások mellett a kulturális örökség megőrzése, a turizmus fellendítése érdekében is tesztek, a napokban elkezdődött a nemrég felújított Rhédey-kastély körüli park átalakítása ...
– A városszépítési elképzelésünk részeként két parkosítási projektünk van folyamatban. A nagy parkként emlegetett 2 hektáros terület a bentlakás épülete mögött található, ahol sétányok, hatalmas zöldövezet, több ezer növény, amfiteátrum és szabadidős tevékenységekre alkalmas helyszín lesz kialakítva. A parkosítás részeként 26 féle (150 db) fát, 61 fajta (6250 db) cserjét és virágokat ültetnek oda, információs táblák, padok, madáretetők, kerékpártárolók, hinták és egyéb elemek várják majd a pihenni vágyókat. A beruházás idén el is készül.
  A másik parkosítási projektünk a héten kezdődött el, amely a Rhédey-kastély körüli tér, az udvar átalakítását célozza. Térkövezzük a felületet, parkolókat és sétányokat alakítunk ki. A Rhédey-kastélyhoz illő angolkert lesz, szökőkúttal és növényzettel: 37 lombhullató (9 fajta), hat tűlevelű fát (kétfajta), 250 cserjét (17 fajta) és 500 évelő növényt ültetünk. Ez rendezvényekre alkalmas lesz, ahol kisebb eseményeket szervezhetünk, ha a világjárvány miatti korlátozások enyhülnek.
A felsoroltak mellett vannak olyan terveink is, amelyeknek a kivitelezése ugyan nem kezdődött el, viszont az engedélyeztetésre, finanszírozásra vonatkozó háttérfolyamatok már zajlanak. Ilyen a városi sportcsarnok és az uszoda építése. Úgy véljük, hogy a városnak szüksége van egy saját, fedett sportcsarnokra és egy olyan uszodára, amit akár oktatási célra is használhatnánk, úszni tanulhatnának a helybéli gyerekek. Remélem, hama- rosan arról számolhatok be a Népújság hasábjain, hogy ezek a beruházások is elkezdődtek.
Az előző évek munkája most látszik beérni. Évekig azon dolgoztunk a kollégáimmal, hogy ma azt mondhassam, Erdőszentgyörgyön egy időben körülbelül 10 olyan projekt fut, amelyek idén érnek abba a fázisba, hogy a városlakók számára is látványosak lesznek, és élvezhetik az előnyeit. Sokan panaszkodnak a 2020-as évre, amely valóban nehéz volt az elénk gördített akadályok miatt, de úgy látom, ezeket az akadályokat sikeresen vettük, és a város fejlődése nemhogy megtorpant, hanem fellendült.




Rövidesen elkezdődik a kórház járóbetegrészlegének felújítása, bővítése

Jelenleg tervezik, előreláthatólag tavasszal kezdődik el az erdőszentgyörgyi kórház járóbeteg-rendelőjének a felújítása és manzárddal való bővítése. Az építkezés mellett a komplex pályázat részeként egészségügyi felszereléseket is vásárol a kórház, hogy korszerűbb ellátást tudjanak biztosítani a város, valamint a környező települések lakóinak.






Kánya Botond, a kórház mene-dzsere lapunk érdeklődésére elmondta, az erdőszentgyörgyi önkormányzat hétmillió lejes finanszírozást nyert a kórház járóbeteg-rendelőjének teljes felújítására, manzárdszinttel való bővítésére. Ugyanakkor orvosi felszerelések vásárlására is lehetőség lesz.
Jelenleg a tervezés van folyamatban, erre hat hónap áll rendelkezésre,  március végéig. Ezt követően, amennyiben jóváhagyják a tervet, az önkormányzat kiadja az építési engedélyt, és 12 hónap áll a kivitelező rendelkezésére, hogy elvégezze a munkát. A menedzser szerint az építkezéssel párhuzamosan sor kerül a felszerelések beszerzését célzó versenytárgyalások megszervezésére. A hétmillió lej értékű pályázat keretében mintegy ötmilliót szánnak egészségügyi eszközök vásárlására.
Mint mondta, a projekt a járóbeteg-ellátás korszerűbbé tételét célozza, a régi épület, amelyben ezek a szakrendelők működnek, megújúl, megerősítik az épület alapjait, manzárdszinttel bővítik, ott fog helyet kapni egy korszerű laboratórium, ugyanakkor a hatékonyabb kihasználás érdekében átalakítják az egyes helyiségeket. Megújul többek között a sebészeti, belgyógyászati, radiológiai szakrendelő, és korszerű várótermeket alakítanak ki. A pályázat részeként tervezik egy digitális röntgengép beszerzését, amelynek értéke meghaladja a 300 ezer eurót, emellett korszerű eszközökkel szerelik fel a laboratóriumot, számítógépeket vásárolnak, amelyek megkönnyítik az egyes osztályokkal, a szakorvosokkal való kommunikációt. Ezek a legnagyobb értékű felszerelések, de mellettük még számos, az egyes szakrendelőkben szükséges eszközt is vásárolnak.
A mintegy harmincezer embert kiszolgáló kórház járóbetegrészlegén számos szakterületen van hetente-kéthetente szakorvosi rendelés, ugyanakkor nagy segítség az erdőszentgyörgyieknek, a térség lakóinak, hogy labor-, illetve radiológiai vizsgálatok elvégzéséért sem kell Marosvásárhelyre utazniuk. Kánya Botond rámutatott, a helyben elérhető egészségügyi szakellátásra szükség van a térségben, ezt bizonyítja az is, hogy a lassan egy éve tartó járványhelyzetben a beutalások száma igen, viszont a járóbeteg-rendelők forgalma nem csökkent drasztikusan. A tavaly március-áprilisban, a szükségállapot idején megcsappant a páciensek száma, viszont ennek lejártával nem volt jelentős visszaesés a szakrendelők forgalmát illetően. Óriási könnyebbség a vidéki embereknek, hogy nem kell beutazzanak a megyeközpontba, van helyben elérhető laborvizsgálat, radiológiai, sebészeti, belgyógyászati, nőgyógyászati, gyermekgógyászati szakrendelés. A menedzser érdeklődésünkre kifejtette, tervben van további szakrendelések elindítása, a visszajelzések alapján elsősorban tüdőgyógyászati, valamint diabetológiai rendelésre van igény.




Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató