2024. july 2., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Lelohadt oltási kedv

Romániában április 17-ig 8.100.000 személy kapta meg a Covid elleni oltásokból szükséges teljes adagot, az utolsó héten 10.000-en vették fel az oltást. Eközben egy rendkívül kellemetlen ellentét borzolja a közvéleményt. Állítólag nyolcmillió adag oltóanyag van raktáron, aminek egy része már lejárt, az Európai Bizottság elnök asszonyának jóvoltából mégis 85 millió újabb adagot kap az ország. 

Az oltópontok július 1-től való megszüntetésével teljes mértékben a családorvosokra ruházzák át az oltási kampány folytatását, akiket viszont azzal fenyegettek meg, hogy az egészségbiztosítási pénztárral megkötött szerződés értelmében levonják a megbontott és fel nem használt oltóanyag árát. Holott ez a feltételezett mennyiség összemérhetetlenül csekélyebb ahhoz képest, hogy milliószámra kell megsemmisíteni a drága pénzért vásárolt oltóanyagot, mivel az egészségügy sűrűn változó vezetői nem tettek határozott lépéseket annak érdekében, hogy a szükséglethez igazítsák a rendelt mennyiséget. 

Lecseng vagy új variánsokkal támad a közeljövőben a Covid? – ki tudná ma megmondani, Kínában például, ahol a betegség teljes felszámolását tűzték ki célul, kiderült, hogy nagyon messze vannak ettől, hiszen teljes erővel támad újra a fertőzés. Romániai viszonylatban napról napra változik a betegszám, április 19-én 1524 új covidos fertőzöttet diagnosztizáltak, és 26 halál-esetet jegyeztek. – Voltak napok, amikor magasabb volt ez a szám, máskor jóval alacsonyabb; mire számíthatunk a továbbiakban? – tettük fel a kérdést dr. Vass Leventének, az Egészségügyi Minisztérium államtitkárának. 


Az oltások jelentősége megmarad 

– A járvány itt marad közöttünk. Megjelenése az influenzáéhoz lesz hasonló. Eddig is tudtuk, hogy a koronavírusok az összes vírusos hűlések 10-15 százalékát okozzák, a SARS-CoV-2 is besorol majd közéjük. Egy része a lakosságnak meg fogja kapni a fertőzést, főleg tavasszal és ősszel. Az oltások jelentősége viszont továbbra is megmarad, ugyanis az oltás felvételével lehet megvédeni a szervezetet a betegség súlyos formájától és a különböző mutánsoktól. Ebben évről évre újabb és újabb oltóanyagok kidolgozása fog segíteni. 

– Mi lesz az oltópontokkal? Úgy hírlik, hogy valamennyit hamarosan bezárják. Nem történik túlságosan hamar, hiszen lenne még, akit beoltani, és oltóanyag is van bőven?

– Az egészségügyi miniszter személyes döntése az, hogy az oltópontok működését beszünteti, és július 1-jétől teljes mértékben a családorvosi rendszer veszi át ezt a tevékenységet. 

Ebből néhány jelentős probléma adódik. Először is nagyon drasztikus lépés lesz az oltópontok felszámolása, egyrészt azért, mert nagyon sok családorvos nem vállalta az oltás beadását, és nem érvényesül a miniszter kommunikációs stratégiája sem, amivel a mandátuma átvételekor előrukkolt. Igazából az oltópontok teljes bezárása egy nagyváros, egy megye szintjén lehetetlen helyzetbe hozza azokat az embereket, akik a harmadik vagy éppen az első oltást szeretnék felvenni, mert valamilyen intézkedés eredményeképpen utazásukhoz vagy egyéb okokból szükségük lesz a teljes oltási sorra. Eddig a lakosság azt tudta, hogy elsősorban az oltópontokhoz fordulhat, ezenkívül országos szinten mintegy háromezer orvos, a családorvosok 30 százaléka vesz részt az oltási kampányban a saját rendelőjében. Nem minden családorvos vállalkozott az oltás beadására, és ezután sem fog. Erre nincsen receptje az egészségügyi miniszternek, ezért a helyes megoldás egy vegyes rendszer fenntartása lett volna, amelyikben a családorvosok egy része és az oltóközpontok kisebbik hányada, de megyénként legalább két-három, nagyvárosokban minden 100.000 lakosra egy-egy központ megmaradjon a közegészségügyi igazgatóság keretében, azért, hogy a korábban vázolt problémákra megoldást kínáljon. Gondolok olyan esetekre például, amikor egy vagy több családorvos megbetegszik, sokan szabadságra mennek, vagy valamilyen egyéb okból nem tudnak oltani, vagy nem minden oltóanyaggal, amiből a pácienseik emlékeztető oltást kérnek. Ilyenkor a lakosságnak biztosítani kellene, hogy legyen, ahova forduljon.


Visszafizetni a fel nem használt oltóanyag árát

– A családorvosokat az a hír háborította fel a leginkább, hogy miniszteri rendelet értelmében a már felbontott és fel nem használt oltóanyag árát vissza kell fizetniük. Holott nem tehetnek arról, hogy az előzetes programálás során felírt páciensek közül nem mindenki tesz eleget az ígéretének, és objektív okok (például közben megbetegednek, sürgősen el kell utazniuk stb.) miatt nem jelennek meg az ígért időpontban, így megmarad a nekik szánt oltóanyag.

– Az oltóanyagokkal való gazdálkodás nagyon jelentős folyamaton ment át a 2021-es év során. A megengedett veszteség először 10 százalék volt, később 25, és a kormány valószínűleg megszavazza a 40 százalékot (a különböző technikai, emberi, szubjektív és objektív okok miatt) a nagyobb kiszerelésű oltóanyagból. Ez a normalitás, amit az Egészségügyi Világszervezet is javasol azon oltóanyagok esetében, amelyeket nagyon hideg helyen kell tartani, ahhoz, hogy a hűtőbe való áthelyezés után egy ideig ne menjenek tönkre.

A rendszer normalizálódott abból a szempontból, hogy nincsen már hiány oltóanyagból, a törvény pedig megengedőbb lett, hogy minél jobban segítse azokat, akik be kell hogy adják a vakcinát. Hibásnak tartom azt a megközelítést, ami államtitkár kollégámnak köszönhetően sajtóvisszhangot kapott, miszerint a családorvosok kellene hogy feleljenek és kifizessék a lejárt szavatosságú Covid elleni oltóanyagokat. Ez nem így történik. A családorvosok szerepe az, hogy minél jobban adminisztrálják, és minél optimálisabb keretek között oltsanak.

Meg vagyok győződve arról is, hogy a családorvosok tekintetbe veszik, hogy viszonylag egészséges embereket oltanak, és nem a betegekkel egy időben fogják behívni őket, hanem meghatározott időpontban, amikor más már nem tartózkodik a rendelőben. Vannak annyira érettek, hogy akár egymás között is meg tudnak egyezni abban, ha egyik rendelőben nincs elég páciens, de akik jelentkeznek, azok nagyon szeretnék megkapni az oltást, a kollégák a listájukon lévő betegekkel besegítenek egymásnak. Éppen ezért nem kérhető számon, hogy mennyit veszítenek el a flakonból, ha az oltási akciót a legjobb tudásuk szerint szervezik meg.

Felvételünk illusztráció

Fotó: Nagy Tibor (archív)


Kinek a hatásköre? 

– Vannak orvosok, különösen a fővárosban, akik azt sérelmezték, hogy csak az oltóanyagot biztosította a közegészségügy, fecskendőből, fertőtlenítőszerből, az anafilaxia ellen szükséges adrenalininjekcióból például nem. 

– Július 1-jétől az egészségügyi minisztérium veszi át a SARS-CoV-2 elleni oltás finanszírozását, holott normális körülmények között szakpolitikai szempontból ez a tevékenység az egészségbiztosítási pénztár hatáskörébe tartozik. Olyan betegségmegelőző tevékenység, ami a biztosítási pénztár költségvetését segítő, költségeit csökkentő egészségvédelmi akciónak kellene minősüljön. Ha ugyanis oltakozunk, akkor elkerüljük a súlyos megbetegedést, ami a biztosítási pénztár költségvetésében lehetővé teszi, hogy más betegségek kezelésére fordítsa a pénzt. 

A szabályozás a miniszter döntése alapján úgy alakul, hogy a családorvosi rendelőknek minisztériumi alapokból ki kell fizetni egy konkrét összeget azért, hogy ezt az oltást beadják. Ezen belül a fertőtlenítőszerek beszerzése a rendelők hatáskörében marad. 

Sajnos nem elég érett az egészségpolitikai rendszerünk. Bár látjuk a problémát, és mondjuk is mi, RMDSZ-es szakpolitikusként, de nincsen elég fogadókészség ahhoz, hogy a véleményünket beépítsék a rendszerbe. Ami nem a mi gyengeségünket mutatja, hanem különböző olyan érdekek meglétét, amelyekkel nem tudunk azonosulni. Azért oltunk, hogy ne legyen utána egészségveszteségünk, ne legyen utána magas a költségünk, a kettő összefügg, és biztosítási pénztári hatáskör.  

Ha viszont azt mondjuk, hogy ne fogyassz sok cukrosat, zsírosat, sóst, az a megelőzésről szól, ezért közegészségügyi téma, és az egészségügyi minisztérium hatáskörébe tartozik. 

Nem tartjuk helyesnek, hogy a minisztérium fizessen a Covid-oltásért, ez bonyodalmat, bürokráciát jelent. Az egészségbiztosítási pénztáron keresztül kellene a megfelelő költségekkel végezni a feladatot bevállaló családorvosokkal. Ha ez így történik, támogatjuk azt, hogy minél több családorvos vegyen részt a betegek ellátásában. Ha ezt vállalják, meg kellene tartani olyan megyei alárendeltségben lévő oltóközpontokat, amelyek fennakadás esetén meg tudják oldani a problémát – osztotta meg véleményét az államtitkár. 


123 családorvos kötött szerződést 

A Maros megyei adatokért a közegészségügyi igazgatósághoz fordultunk. Amint dr. Ferencz Lóránd igazgatóhelyettes tájékoztatott, megyei szinten 123 családorvos kötött szerződést a biztosítási pénztárral a koronavírus elleni védőoltás beadására. Május 1-je után egy oltóközpont marad nyitva megyénkben.

Április 15-től 20-ig például 18 adag oltóanyagot igényeltek a népegészségügyi igazgatóságtól. Az oltás felvételéhez 1 ml-es fecskendőt, injekcióstűt, az oltóanyag feloldásához 2 ml-es fecskendőt és fiziológiás szert is kaptak. 

A megkezdett és lejárt szavatosságú, nem az előírt mínusz fokon tárolt, és fel nem használt oltóanyagot a 2012. évi 1226-os miniszteri rendelet értelmében meg kell semmisíteni. Az egészségbiztosítási pénztárral megkötött szerződés értelmében a családorvosoktól visszaigénylik a kért és fel nem használt oltóanyag értékét, ha előzetesen nem kérelmezték, hogy visszaküldhessék azt újrafelhasználás érdekében, amit három hónappal a szavatossági idő lejárta előtt kell megtenni. Kivételt képez a Pfizer, ami a hűtőláncból kivéve 30 napon belül lejár. (A Johnson & Johnson flakonja 25, 50.100 adag oltóanyagot tartalmaz, szavatossági ideje 90 nap.) 


Két tűz közé szorítva óvatosak a családorvosok 

Végül a családorvosoké a szó, ahányat megkérdezünk, annyi vélemény hangzik el, amelyekből kicseng az óvatosság, hiszen sokszor jártak már pórul. Dr. Finna Judit főorvos, családorvos beszámolt arról, hogy csecsemőkortól a kisgyermekeket rendszeresen beoltják az előírások szerinti kötelező védőoltásokkal. Az oltóanyagokat, amelyek jó minőségűek, a közegészségügyi igazgatóság az utóbbi időben rendszeresen biztosítja, nincsen fennakadás. Azt az oltóanyagot, ami nem szerepel az előírásban, mint például a varicella vagy az A-típusú hepatitisz elleni védőoltás, a szülők egy része megvásárolja. 

A doktornő óvatos a Covid elleni védőoltást illetően. Mivel a pácienseik nagy többségét az egészségügyi asszisztensek segítségével hamar felíratták az országos platformokra, ez a feladat a rendelőt a továbbiakban nem terhelte, és a páciensek körében az átoltottság továbbra is magas, emiatt nem kért egyelőre oltóanyagot. 

Hasonló helyzetről számolt be dr. Szoboszlai Norbert Béla szovátai családorvos is, aki szerint egy-két páciense volt, aki védőoltást szeretett volna, a többség már be van oltva. Mivel két személy miatt nem érte meg a védőoltást megrendelni, inkább az oltóponthoz irányították őket. 

Dr. Nagy Erika Kendről elmondta, hogy a páciensek körében egyelőre nem tapasztalt érdeklődést a védőoltások iránt, ezért várakozó állásponton van. 

Dr. Székely Annamária szászrégeni háziorvos szerint meggyőző munka árán a múlt évben 400 körüli Johnson &Johnson oltást adtak be, az idén nem tudják még, hogy ősszel mire lehet számítani, de ha szükséges, továbbra is vállalják az oltások beadását. 

– A Covid-betegekkel korábban agyonterhelt háziorvosokat megint lehetetlen helyzetbe hozzák – vélekedik dr. Bálint Ágnes marosvásárhelyi családorvos, főorvos. Elmondása szerint az új szerződésben az is szerepel, hogy ha lejár a védőoltás szavatossági ideje, és nem adták be, akkor kifizettetik az orvosokkal. Ebben szerepel az influenza elleni oltás is. 

– Sajnos az a probléma, hogy bár listát írunk, mire megkapjuk az oltóanyagot, sok betegünk már megvásárolta. Van, aki meggondolja magát, esetleg covidos, influenzás lesz, és nem veszi be. Honnan tudhatnám, ha későn kapom meg az oltóanyagot, hogy akik a jegyzéken szerepelnek, nem gondolják-e meg magukat? Ami a Covid elleni védőoltást illeti, honnan tudhatom, hogy az ősszel milyen méreteket ölt a járvány, mennyire lesznek az emberek megijedve, mennyire lesz kötelező az oltási igazolás felmutatása? Nekem például februárban száz covidos betegem volt, most nincs egy sem. Két tűz közé szorítva a családorvosok óvatosak lesznek, ezért azzal fognak vádolni, hogy nem akarunk dolgozni. Ez kegyetlen dolog: vállaljam, hogy oltok, és én fogom kifizetni, ha a páciens meggondolja magát? Van ilyen a kórházban? Holott nekünk mint magánvállalkozóknak a praxispénzünk, amiből az asszisztenseket és egy sor költséget kell kifizetni, annyi vagy annyi sem, mint egy kórházi orvos fizetése. 

*

Szóbeli ígéret – nem érvényes a visszafizetési kötelezettség 

Végkövetkeztetésként meg kell nyugtassuk a családorvosokat, hogy a Román Televízió szerda (április 20.) esti híradójában elhangzott az egészségügyi miniszter kijelentése, miszerint az el nem használt Covid elleni oltóanyagra nem érvényes a visszafizetés kötelezettsége, ami megnyugtató, de a családorvosok akkor bizonyosodnak meg, ha a Hivatalos Közlönyben is megjelenik. Kíváncsian várjuk, hisz egy őszi járványhullám kezelése az oltópontok megszüntetése nyomán ettől válik függővé. De ki tudná még megmondani, mi minden fog addig megváltozni? 

Miskolcon is remekeltek 1 órával korábban

Hírek 1 órával korábban

Széltündér, libbenő 1 órával korábban

Három a feszt! 1 órával korábban

Ovisolimpia 2 órával korábban

Szlovénia búcsúztatásával 2 órával korábban

4keréken 2 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató