2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kevesebb pénzből is tudtak többet felmutatni

Az eddigieknél színesebb, gazdagabb, tartalmasabb volt az idei Nyárádmente Fesztivál, szinte mindenhol valamivel többet adtak hozzá a szervezők, akik elégedetten nyilatkoztak az elmúlt napok eseményeiről, a résztvevői számokról és támogatókról. Szórakoztató, sport- és kulturális programok egész sorát vonultatta fel a fesztivál az esti koncertek mellett, emellett figyeltek a hagyományápolásra, identitásőrzésre is, egyszóval csak az nem talált kedvére való programpontot, aki ki sem ment a helyszínre.

A város főterének egyik oldalát a helyi termelők és kézművesek standjai foglalták el, ahol az eddigieknél több, összesen 42 kiállító és árusító sorakozott fel három napon át horgolt, gyurma, quilling, sújtás, gyöngy és papír ékszerekkel, népviseleti darabokkal, szőttesekkel, varottasokkal, hímzett darabokkal, szalmadíszekkel és szalmakalapokkal, újrahasznosított papírtárgyakkal, díszekkel, horgolt játékokkal, díszes viaszgyertyákkal, festett népművészeti tárgyakkal és dekorációs darabokkal, bőrdíszműves munkákkal, de kínáltak levendulatermékeket, szárazvirág-kompozíciókat, könyveket, edényeket is. Hogy a szem mellett a szájnak is legyen ingere, néhány standon házi készítésű finomságok sorakoztak: lekvárok, szörpök, méz és méztermékek, tej-krémek, mézespogácsák, míg a városháza előtt megnyitott Bor térre a Csípán-pálinkaház számos nedűje mellett a móri Paulus- és Lincz-pincészet többféle borával várták az érdeklődőket, „korcsolyának” pedig a helyi Gabriella tejtermékeiből lehetett válogatni vagy berekeresztúri lekvárokat választani. A gazdag kínálatot nemcsak szemlélni lehetett és vásárolni belőle, hanem szakmai alkalmat is biztosítottak mellé, hogy beszéljenek róla, hiszen az elkövetkező időben többet fognak foglalkozni ezekkel a termékekkel. (Az erről szóló szakmai bemutatóról egy külön cikkben szólunk.)


Kultúra, sport, szakmai beszélgetés

Nem szorult háttérbe a kultúra sem a fesztiválon, hiszen múlt hétfőn megnyílt egy különleges technikájú festmény- és grafikakiállítás, majd csütörtök este a Bekecs Néptáncszínház mutatta be másodszor legújabb táncszínházi produkcióját, pénteken délután a művelődési házban Bartus Mihály nyárádmenti természetfotóit csodálhatták meg az érdeklődők, majd Csata Éva íróval találkozhattak, beszélgethettek, dedikáltathattak könyvet. Szombaton Fábián Zoltán Őrzöm a lángot című zenei előadására lehetett beülni, a helyi gyermekkórus és az óvodások műsorának tapsolni. Vasárnap ötödik alkalommal került sor a Táncol a Nyárádmente című néptáncfesztiválra, ahol a helyi Bekecs öt korcsoportja lépett fel, valamint a felső-nyárádmenti községek nevében az Aranyos és az alsó-nyárádmentieket képviselő Kalangya és Búzavirág együttes gyűjtötte színpad elé a nézőket a hőségben is. A járványhelyzet és a nyaralások idején csupán 130 személy volt a színpadon, de idén nem is a létszám volt a lényeg, hanem hogy egyáltalán legyen rendezvény, fellépési lehetőség, ezért Benő Barna szervező annak is örül, hogy ennyi táncost is sikerült elhozni.

A gyerekeknek egyéb programokat is kínáltak, egész héten lovas íjásztábor működött, amelynek résztvevői szombaton tartottak bemutatót a tanultakból, és Pászka Lehel nemcsak oktatói, hanem személyes tehetségét is megmutatta. Vasárnap kézműves-foglalkozásra, később koncertre várták a kicsiket, a szórakozás mellett sporttevékenységekbe is be tudtak kapcsolódni. Ugyanis vasárnap számukra futóversenyt szerveztek, ahol négy korcsoportban és távban több mint félszázan mérték össze fürgeségüket, s minden, a versenyt teljesítő gyerek egy egyedi Finisher éremmel gazdagodott, a legjobbak pedig serleget vihettek haza. A gyerekek a szombati kerékpáros rendezvényekbe is bekapcsolódtak, a felnőttekkel együtt tekertek körbe a kisváros főutcáin, érintették Demeterfalvát is, de a Székelybőbe tervezett kerékpározást már csak a felnőttek vállalták, akik ezt nem is bánták meg, mert meglátogatták a felújítás alatt álló katolikus templomot, a helyiek pedig fánkkal kedveskedtek a bringásoknak. 


Siklódi Csaba szervező elmondta: két évvel ezelőtt is volt hasonló próbálkozás, mert a fesztiválon ennek is helye van. Bár Nyárádszeredában van egy kerékpáros közösség, az idei megmozdulás célja a bicikli népszerűsítése volt mint szabadidős, sport- és közlekedési eszköz, továbbá, hogy kerékpározásra bírják a gyerekeket, felnőtteket, családokat. Bicikliversenyekről még nincs szó, mert ehhez először az alapokat kell lerakni (ezért is cserkészték be a gyerekeket is), de már most ígérik, hogy ezeknek a programoknak lesz folytatása. A témát elméleti szempontból is megközelítették, az ifjúsági udvarban szakmai beszélgetés volt, ahol a kerékpárosok mellett részt vett Szereda és Jedd polgármestere (hiszen a megyeközpontot kerékpáron maguk mögött hagyó személyek szinte már csak ebbe az irányba tudnak közutakon közlekedni, sportolni), autósoktatót is meghívtak, aki a kérdés törvényes oldalát közelítette meg. Szó esett ennek a megyei útnak a kiszélesítéséről, hogy a bringások is biztonságosabban haladhassanak, de a nyárádmenti kisvasút helyébe elképzelt kerékpárút is szóba került, amelynek akár komolyabb turisztikai hozadéka is lehet a jövőben.

És akkor még nem is szóltunk a papok és polgármesterek pénteki futballmérkőzéséről, ahol az első félidőben a lelkészek mutatkoztak eredményesebbnek, de a folytatásban az elöljárók taktikát váltottak, és végül alaposan kitömték az ellenfél hálóját.

A szeredai gyerekekről azt is el kell mondani, hogy nemcsak a sportban jeleskedtek, hanem tanulásban, tantárgyversenyeken és egyéb programokban is kitűnő teljesítményeket értek el. Szombaton délután az önkormányzat díjazott 45 napközis, 6 előkészítő osztályba járó és 26 elemista gyereket és azok pedagógusait, valamint a középiskola 12 diákját és három tanárát, ők mindannyian megyei, országos és nemzetközi szinten jeleskedtek. Ugyanakkor országos bajnokságokon részt vevő sportolókat is elismerésben részesítettek: 14 labdarúgót, 2 birkózót és egy tekvondóban nemzetközi szinten jól teljesítő diákot, illetve azok edzőit.


Buli buli után

Nem panaszkodhattak azok sem, akik szórakozni, bulizni szerettek volna – nem volt hiány ezekből. A koncertek sora pénteken kezdődött a 4S Street fellépésével, szombaton pedig a Titán koncertjére sereglő tömeget egy órára szétkergette a zivatar, de utána folytatódott a szórakozás, amely a Bagossy testvérek és csapatuk fellépésével csúcsosodott ki, ekkor már ezrek tolongtak a kordonon kívül és belül (minden rendbontás nélkül, civilizáltan), majd vasárnap este Simó Annamária előzte meg a színpadon a végleges feloszlását bejelentő Intim Torna Illegált. Akiknek ez sem volt elég, azokat az ifjúsági udvarra várták tovább bulizni péntek és szombat éjszaka egyaránt, és itt is tele volt a tér fiatalokkal. A rendezvénysorozatot záró látványos tűzijáték méltó megkoronázása volt a fesztiválnak. 

Értékőrzés, szórakozás és megújuló életérzés – mindezt egyszerre nyújtotta az idei Nyárádmente Fesztivál        

 Fotó: Nyárádmente Fesztivál


Ezrek élvezték a nyarat

Szerették volna, hogy ne csak buliból, szórakozásból álljon a fesztivál, hanem kultúra, sport, hagyományőrzés is helyet kapjon itt – mondta el értékelő gondolatait a Népújságnak Nyárádszereda polgármestere, aki úgy érzi, hogy az idei fesztivál minden tekintetben és minden területen valamivel többet hozott a tavalyelőtti rendezvénynél: a gyermekfoglalkozások jobban hasonlítottak egy gyermeknapi rendezvényhez, a lovas táborba is két nap alatt elfogytak a helyek, és itt is az eddigi legjobb programokat tudták biztosítani, a gyerekek, szülők és az oktató nagy megelégedésére. Az eddigi rendezvények legmagasabb rangú vendége Péter Ferenc megyei tanácselnök volt, az idei megnyitón már nemcsak ő volt jelen, hanem Cseke Attila fejlesztési miniszter is, de a főtéren megfordult ezrek és akár a kiürült söröshordók számának növekedése is igazolja, hogy az előző évek eredményeit felülmúlták (ha nem is ez volt a cél). Látszik, hogy nem kellett túl nagy reklám, elég volt, hogy megszervezzék, és a kultúrára, szórakozásra, sportra kiéhezett emberek azonnal megmozdultak. Fele energiával és pénzzel népszerűsítették az idei programokat, és a közösségi oldalak is sokat nyomtak a latban, hiszen szinte mindenről fényképek, felvételek kerültek fel oda, és ez is megmozdította a nyárádmentieket és más vidékek, városok lakóit. Azt is megjegyezte Tóth Sándor, hogy mindezeken túl egy többlettel gazdagodott a település a fesztivál ideje alatt. „Egyet visszaléptünk a történelemben, és identitásunkhoz méltó székely kaput avattunk” – toldotta meg az elöljáró, hiszen sikerült lebontani a kommunizmus egyik jellegzetességének számító vasszerkezetű kaput a református temető elől, amelynek párja minden ipari létesítmény előtt ott állt a településen a múlt rendszerben.

A szervezők számításai szerint három nap alatt 15 ezer ember fordult meg a fesztiválon, ebből legtöbben, 8 ezren a Bagossy- koncerten vettek részt.

A rendezvényeket megtisztelte jelenlétével a magyarországi Mór, Örkény, Zalaegerszeg és Aszód testvérvárosok küldöttsége is. Ez utóbbi település új polgármestere, dr. Pénzes Tibor Szabolcs kifejtette: azért is tartotta fontosnak, hogy ellátogasson a testvértelepülésre, mert az önkormányzati szinten túllépve a két város lakossága és intézményei közötti kapcsolatok újraértékelésére törekszik, és az erdélyi kapcsolat azért is fontos számára, mert ő is Székelyföldön született.

Az idei fesztivál a tervezettnél kevesebb pénzbe került – tudtuk meg Szereda polgármesterétől, hiszen próbáltak költséghatékonyan szervezni (még az utolsó héten is lemondtak egy fellépőt, mert jelentkezett ingyen koncertező is). A rendezvény fő támogatói voltak: a Maros Megyei Tanács, a Nyárádmente Kistérségi Társulás, Nyárádszereda önkormányzata, a Nyárádszeredai Ifjúsági Szervezet, az RMDSZ, a magyar kormány Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A fesztivált további 12 helyi és térségbeli vállalkozás támogatta a költségek fedezésében, ugyanakkor hét csatorna volt médiapartnere a fesztiválnak, a szervezői csapatban 13 személy dolgozott heteken át, a hét végén pedig 25 önkéntes és 15 pedagógus is besegített – mindannyiuknak köszönet jár a derekas munkáért.


Közlemény 17 órával korábban

A gázár emelésének előjele 17 órával korábban

Erről jut eszembe 17 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 17 órával korábban

Hírek 17 órával korábban

Széltündér, libbenő 17 órával korábban

Három a feszt! 17 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató