2022. augusztus 11., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar élvonalbeli Nyírgyulaji KSE futsalcsapatának húzóembere lett a City’us két egykori teremlabdarúgója: a 38 éves szovátai Csoma Alpár (aki a marosvásárhelyi Izorepnél is játszott és a City’usszal az UEFA Futsal Cup elitkörében is szerepelt), valamint a székelyudvarhelyi, szintén 38 éves Szőcs László (aki a Székelyudvarhelyi SK-val szerepelt az UEFA Futsal Cup elitkörében). 

Velük a „fedélzeten“ – de mellettük két tapasztalt ukrán légiósnak (Lapa Szerhij és Vlasovics Valerij), meg a többi anyaországi tehetséges játékostársnak is köszönhetően – az alakulat a második helyen végzett az alsóházi szakaszban (21 ponttal – 5 győzelem, 2 vereség és 1 döntetlen a mérleg – és 46-31-es gólkülönbséggel), a székelyudvarhelyi Mánya Szabolcsot, Hadnagy Istvánt és Biró Attilát is soraiban tudó Scoregoal Kecskemét előtt, miután az alapszakaszban a nyírségi együttes a 8. helyen zárt, 15 pontot szerezve. 

Csoma (aki 2019-ban került a Nyírgyulaji KSE-hez) és Szőcs is (ő 2021-ben szerződött a Nyírgyulajhoz) alapemberei voltak eddig az alakulatnak. Előbbi a három év alatt 68 mérkőzésen 32 gólt szerzett, és 45 alkalommal volt kezdő, míg utóbbi az elmúlt idényben 27 találkozón 26-szor volt kezdőjátékos és 18-szor volt eredményes. 

Mint Csoma elmondta, a csapat célkitűzése, hogy jó közepes élvonalbeli együttes legyen – ez már évek óta így van. Jó játékuk a csapat idősebb játékosai technikai és taktikai tapasztalatának, valamint a tehetséges, helyi fiatalok gyorsaságának és elszántságának köszönhető.

Még egy nagyon fontos dolgot kiemelt a csapatkapitány: „Már 22 éve teremfocizom, de még ilyen komoly vezetőséggel nem találkoztam. Minden elismerésem Csoba Zsolt elnöknek és a többi vezetőségi tagnak, akiknek a szavuk garancia, ugyanakkor önzetlen támogatói, lelkes teremlabdarúgói és szurkolói vannak csapatunknak. A csapat sikerének ez az egyik kulcsa“ – mondta el a mintegy 100-szoros román válogatottsággal büszkélkedő Csoma Alpár, aki a teremlabdarúgás mellett testnevelő tanárként is tevékenykedik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírpilisen. 

Csoma Alpár azt is elárulta, hogy még két-három évig űzné felső szinten a teremlabdarúgást. Úgy vélte, hogy a rendszeres és komoly edzéseknek, az egészséges táplálkozásnak, valamint a sportos és példamutató életmódnak köszönhetően ez lehetséges.

A mintegy 150-szeres román válogatott, Szőcs László elmondta: mivel a romániai teremlabdarúgás nehéz időszakát éli, amikor megkeresték a Nyírgyulaji KSE együttesétől, arra gondolt, hogy sportpályafutása végén kipróbálja magát egy erősebb bajnokságban is, hiszen úgy érzi, hogy 2-3 évig még képes első ligás szinten játszani. „Amúgy szívesen emlékszem vissza arra az időszakra, amikor a 2012–2014-es idényben, az alakulat fénykorában a marosvásárhelyi City’us együttesét erősítettem. Akkor a téli szünetben igazoltam oda Székelyudvarhelyről, és bajnoki címet szereztünk, sőt a döntőben a Temesvári Informatica ellen én lőttem a győztes gólt a 2-1-re végződött mérkőzésen” – idézte fel Szőcs, aki nyolcéves korában kezdte a nagypályás focit kapusként Székelyudvarhelyen, majd játszott mezőnyjátékosként helyi szinten, aztán teremlabdarúgóként folytatta Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és Csíkszeredában. Szőcs a Dévai Autobergamo együttesétől került a Nyírgyulaji KSE csapatához. 


Magyarország negyedik a női futsal-Eb-n 

A magyar női futsalválogatott 2-1-re kikapott az ukrán csapattól a portugáliai Európa-bajnokság vasárnapi bronzmérkőzésén. Az ukránok a kilencedik percben szereztek vezetést, majd a második félidő elején megduplázták az előnyüket. A magyarok kevesebb mint másfél perccel a vége előtt Horváth Viktória góljával szépítettek, de erejükből az egyenlítésre már nem futotta.

A döntőt Spanyolország és a házigazda Portugália játszotta, mint három évvel ezelőtt is, az első kontinensviadalon. Bár a hazaiak kétgólos előnyre tettek szert, Ale de Paz két találatával egyenlített a rivális, így hosszabbítás következett, amelyben a spanyolok szereztek vezetést, alig több mint egy perccel a ráadás vége előtt viszont a szintén másodjára eredményes Pisko egyenlített. A tízméteresekben aztán a címvédő spanyolok bizonyultak jobbnak.

Magyarország csoportmásodikként vehetett részt a négyesdöntőn, miután Oroszországot kizárta az Európai Labdarúgó-szövetség.

Az eredmények:

* elődöntő: Ukrajna – Spanyolország 0-9, Portugália – Magyarország 6-0

* bronzmérkőzés: Magyarország – Ukrajna 1-2

* döntő: Portugália – Spanyolország 3-3, tízméterespárbaj után 1-4