2024. july 5., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ferenc pápa Csíksomlyón

Mint köztudott, a pápai szentmise június 1-jén 11.30 órakor kezdődik a Hármashalom-oltárnál. Ferenc pápa délután 4.10 órakor indul tovább Csíksomlyóról helikopterrel Jászvásárra. Másnap Balázsfalván a 11 órakor kezdődő szentliturgia keretében avatja boldoggá a hét görögkatolikus vértanú püspököt. Délután háromnegyed 4-kor a helyi roma közösséggel találkozik, majd Nagyszebenből indul vissza Rómába. 


Tekintettel arra, hogy a római katolikus egyházfőt szállító helikopter az erdőalji hegyivadász alakulat leszállópályáján landol, és innen indul a pápa konvoja a csíksomlyói nyeregbe, az útszakaszokat, amelyek egybeesnek az áthaladó forgalom számára kijelölt útvonallal, nagy valószínűséggel teljesen lezárják a forgalom elől az érkezése idején, várhatóan 10-11 óra között, illetve a távozásakor 15-16 óra között. 

Mit kell tudni a regisztrációról

A Pontifex.ro tájékoztatása szerint, aki egyénileg/családdal regisztrált, annak a megadott e-mail-címre május 15-19. között kiküldték a piros 4-es szektorba szóló belépőt.

A Pontifex.ro azt ajánlja, hogy ha valaki nem kapta meg a jegyét, vizsgálja át a Spam/levélszemét/kéretlen levelek mappa tartalmát is, mert előfordulhat, hogy levelezőfiókja oda helyezte a belépőt. Ezután írjon rövid üzenetet a pontifex@romkat.ro oldalra. Ugyanakkor leszögezi: regisztráció nélkül is részt lehet venni a pápai szentmisén az erre a célra kialakított szektorokban, kissé távolabb az oltártól.

...és a belépőjegyekről

Az ingyenes belépőjegyeket az érintetteknek május 15–20. között juttatták el. Az egyénileg regisztrálók e-mailben kapták meg a jegyeket. Ezeket a jegyeket kinyomtatva kell a nyeregbe vinni a misére.

A csoportos jegyeket a főesperesi központokba juttatják el, már eleve kinyomtatva. A többi főegyházmegye (temesvári, szatmári, váradi) esetében a püspökségek kapják meg ezeket, onnan kell majd a plébánosoknak, csoportvezetőknek átvenniük. 

A pápai szentmisére kialakított szektorok

A közel húszhektáros területen három nagy övezetet határoltak el: 

 A fehér zóna az oltár körüli részt jelöli, az oltár előtt kapnak helyet a papok és a hivatalos vendégek, az oltár keleti oldalán a kórusnak és a sajtó tribünjének jelöltek ki helyet. 

 Az oltár nyugati oldalán, a város felőli részen egy ifjúsági, úgynevezett szürke szektort hoztak létre közel 5500 fiatal és iskolás részére.

 A sárga zónában kilenc szektort alakítottak ki: az 1-től 8-ig tartó szektorokban a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye híveinek, illetve a csángóknak, akik Moldvából regisztráltak az eseményre. A 9-es szektorban a külhoni csoportok (kivéve a magyarországiakat, akiknek máshol jelöltek ki helyet), valamint a bukaresti egyházmegye zarándokai kapnak helyet. Jut hely a nem regisztráltaknak is. 

 A piros zónában hét szektort választottak el egymástól. Az erdő alatti részen, szemben az oltárral – ahonnan szintén jó a rálátás a szentmisére – két szektort alakítottak ki: az 1-es számú övezetbe a háromszéki csoportokat, illetve a temesvári, váradi és szatmári egyházmegyék zarándokait helyezik el, a 2-esbe a magyarországi plébániákat várják, amelyek a zarándokvonatokkal érkeznek, ugyanakkor az erdélyi szervezeteknek is itt lesz a helyük. A piros övezetben a további szektorokat a nyereg város felőli oldalán képezték ki, a 3-as számúban a magyarországi és romániai lelkiségi csoportok lesznek, a 4-es számúban az egyénileg regisztráltaknak (35 ezer személy) biztosítanak helyet. A fennmaradó 5-ös, 6-os, 7-es szektorokat azoknak tartják fenn, akik nem regisztráltak a pápai szentmisére, de szeretnének részt venni rajta, itt hozzávetőleg még 65 ezer személyt tudnak fogadni.


Információs pontok, elsősegélysátrak, mobil vécék

A pápai szentmisére kivetítőket is elhelyeztek a nyeregben, megoldották a hangosítást is. Tíz áldoztatópontot is létrehoztak.

Ugyanakkor a nyeregben több információs pontot alakítanak ki, ahol ivóvízhez lehet jutni. Mindenki vihet magával ivóvizet műanyag palackban. Lesz két elsősegélysátor, egyik a város felőli oldalon, a másik a nyereg keleti oldalán. Ezenkívül minden szektorban lesznek elsősegélynyújtó önkéntesek. 

A nyeregben 300 mobil vécét is kihelyeznek. 

Gyalogosan minden irányból megközelíthető a nyereg. A csíksomlyói borvízforrás irányából az utat rendbe tették, a Szent Antal-kápolnát érintő útvonalat is felújítják, továbbá létrehoztak egy új útszakaszt, amely korábban szekérút volt, a nyereg keleti felén, a víztartály irányába, az bekapcsolódik egy jól járható útba, amely rákanyarodik majd a sípálya irányába tartóra. Ezt az útvonalat kizárólag a mentőknek, tűzoltóknak és egyéb hatósági járműveknek tartják fenn. 

Autóbusszal érkezők figyelmébe

A zarándokbuszoknak június 1-jén reggel legkésőbb 9 óráig lehetőségük lesz behajtani Csíkszeredába és a három kijelölt leszállási hely egyikén letenni az utasokat, akik a továbbiakban gyalog mennek fel a csíksomlyói nyeregbe. 

A délről (Sepsiszentgyörgy irányából) érkező autóbuszok a Brassói úton, a Jégpálya utca és a Gólya utca közötti szakaszon állhatnak meg (Mol benzinkút környéke). 

A nyugatról (Székelyudvarhely irányából) érkező zarándokbuszok a Hargita utcában, az Olt utcától a vasúti felüljáró lábáig állhatnak meg. Ez egy 200-250 méteres szakasz, ahol egyszerre 10-12 autóbusz is megállhat. 

Az északról (Gyergyószentmiklós és a Gyimesek irányából) érkező buszok számára a leszállóövezet a gyimesi országút (12A jelzésű út) városba beérő szakasza a Taploca utcai körforgalomig. A Gyergyó irányából közeledőknek ezért le kell térniük a RAR előtti forgalomnál az elterelő úton Szépvíz irányába, ahol a gyimesi országútra térnek és innen haladhatnak tovább a leszállásra kijelölt övezetbe. 

Nagyon fontos tudni, hogy miután a zarándokok leszálltak az autóbuszról, a jármű a buszok számára kijelölt parkolóhelyek egyikébe hajt tovább, ahol várakozik az esemény ideje alatt. A zarándokcsoportoknak ezért javasolják, hogy a buszsofőrrel telefonon egyeztessenek arról, hogy a pápai szentmise után hol találják meg az autóbuszt. 

Részleges és teljes útlezárás

Május 31-én, pénteken reggel 6 órától Csíkszeredában részleges útlezárásra kell számítani.

A kijelölt övezetbe csak az ott lakók és az ott dolgozók, a tömegközlekedési járművek, a taxisok, az áruhordók, valamint a különleges engedéllyel rendelkezők hajthatnak be. 

A korlátozás szinte az egész várost érinti, kivéve a külső részeket.

Teljes útlezárás lesz Somlyón május 31-én, pénteken 12 órától szombaton 18 óráig. Tilos lesz parkolni a Szék útján, a Kájoni János utcában, a Nagymező utcában, a Kis Somlyó utcában, valamint a Köves utcában. Az itt felejtett járműveket elszállítják. 

Ugyanebben a periódusban tilos lesz a behajtás az úgynevezett zarándokhelyre és az azt kiszolgáló utcákba. A teljes behajtási tilalom alól kivételt képeznek azok a zarándokok, akiknek bizonyítottan van parkolási lehetőségük a szállásuk udvarán, viszont számukra is csak május 31-én, pénteken 20 óráig engedélyezett a közlekedés ebben az övezetben. A lakóknak járművel június 1-jén reggel 6 óráig lesz szabad közlekedniük.

Kijelölt parkolóhelyek autóbuszoknak 

A zarándokbuszok számára Csíkszereda területén három ideiglenes megállóövezetet alakítanak ki Ferenc pápa látogatásának idejére, hogy a csíksomlyói kegyhelyhez minél közelebb tudjanak leszállni a városba érkezők, és egyórányi gyaloglással kijuthassanak a nyeregbe, a pápai homília helyszínére. 1130 autóbusznak lesz hely.

12A jelzésű országút:180. Sazy barkácsáruház udvara: 40. Brassói úti buszállomás – Mida autószalon: 180. Brassói út – Lukoil-OMV benzinkutak: 170. Baromtér utca – vasúti platform: 200. Rét utcai volt vágóhídnál: 25. Hargita utcai For Betonnál: 25. Hargita utca – vasúti felüljáró – Rét utca: 90. Hajnal utca: 100. Hunyadi János utca (volt traktorgyár mögött): 120.

...és személygépkocsik számára 

A személygépkocsik számára 4650 ideiglenes parkolóhelyet biztosítanak.

12A jelzésű országút – Delne felé: 460. 12A jelzésű országút – RAR: 260. 12 jelzésű országút – Csíkcsicsó felé: 340. 123E jelzésű megyei út, Delne – Pálfalva: 200. 4-es jelzésű községi út, Várdomb – Csomortán: 280. 123B-123C jelzésű megyei utak, Csíkszentlélek – Fitód: 600. Zsögöd utca – Natúr lakópark: 250. Zsögödfürdő – ANAVIE raktára: 260. 12 jelzésű országút, OMV – Csíkszentkirály felé: 200. Erőss Zsolt Aréna parkolója: 150. Nagyrét utca, a Dedeman barkácsáruházzal szemben: 150. Akác utca, Hajnal utca, Fürdő utca, Szécseny felé: 600. Csíksomlyói mező: 300. Taploca utca, a Sazy mellett: 200. 123E jelzésű megyei út, Csobotfalva–Csomortán–Csíkpálfalva: 400. 

Sürgősségi kormányrendelettel engedélyezték a pápamobil egyedi rendszámát

Romániában is az egyedi rendszámú pápamobilokkal közlekedhet hét végi látogatásán Ferenc pápa, ennek érdekében csütörtökön sürgősségi rendelettel módosította a kormány a közlekedési törvényt.

A jogszabály felhatalmazza a hazai és Romániába látogató külföldi magas rangú tisztségviselők védelmét, illetve a kiemelt jelentőségű intézmények őrzését ellátó kormányőrséget (SPP), hogy gépjárműparkjába felvegye a pápa szállítására használt, egyedi rendszámú gépkocsikat, és azokkal ideiglenes jelleggel május 31. és június 2. között a romániai közutakon közlekedjen.

A pápamobilokat a román fél biztosítja, de a Vatikán azt kérte, hogy a pápát szállító gépjármű Romániában is ugyanazzal az egyedi rendszámmal közlekedjen, amelyet Őszentsége valamennyi látogatásán használnak szerte a világban. 

A magyar katolikus lexikon szerint a vatikáni járműparkban található pápamobilokat a pápa által felkeresett vendéglátó országok ajándékozták a Szentszéknek. Rendszámukon az SCV (Stato Citta del Vaticano) jelzés olvasható, fehér alapon piros betűkkel. Ez a színjelzés és az SCV 1 rendszám 1987 óta kizárólag a pápát illeti meg.

A Renault csoporthoz tartozó piteşti-i Dacia üzem csütörtökön megerősítette, hogy Ferenc pápát egy Duster típusú személygépkocsival fogják szállítani bizonyos útvonalakon. A járművet sajtóértesülések szerint úgy alakították át, hogy a pápa felállhasson benne, és úgy üdvözölje a fogadására összegyűlt embereket.

(Forrás: Szentszéki Sajtóiroda, https://pontifex.ro/, Romkat.ro és a Vasárnap hetilap, a www.szereda.ro honlap, az Erdélyi Mária Rádió honlapja, mariaradio.ro , https://ersekseg.ro (Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, MTI.)

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató