2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Két hétig lehet még iratkozni

A Sapientia egyetem marosvásárhelyi karán alapképzésen 13, mesterképzésen 4 szakra lehet jelentkezni. Alapképzésre július 18-áig, mesterképzésre 19-éig tölthetik fel a szükséges iratokat az érdekeltek a felveteli.sapientia.ro mobilbarát felületre. A felvételihez szükséges iratok listája, a felvételi tájékoztató és minden további fontos információ megtalálható az egyetem új – www.sapientia.ro – honlapján a Felvételizőknek menüpontban.


Változott az istentiszteletek időpontja

A marosvásárhelyi kövesdombi unitárius templomban júliusban és augusztusban, a nyári kánikulára való tekintettel, a vasárnapi istentiszteletek délelőtt 10 órakor kezdődnek.


Hosszított program az útlevélosztályon

Augusztus 19-ig hosszított program szerint fogadja ügyfeleit a Maros megyei útlevélosztály a marosvásárhelyi Călăraşilor utca 26-28. szám alatt. Az ügyfélfogadás két órával hosszabb, 8.30-tól 18.30-ig tart az eredeti 16.30 óra helyett. 


Kedei Zoltán-emlékkiállítás

A marosvásárhelyi kövesdombi unitárius templomban Kedei Zoltán festőművész alkotásaiból nyílt emlékkiállítás.


Válts irányt! – IKE-fesztivál

Július 5-én, kedden (ma) kezdődik és 9-éig, szombatig tart Zeteváralján a Válts irányt! ifjúsági keresztény fesztivál. A programban koncertek, dicsőítő estek, filmvetítés, láthatatlan színház és számos előadás is szerepel. A fesztivál kínálatáról, a jegyárakról és egyéb részletekről a www.valtsiranyt.ro honlapon lehet tájékozódni.


Mezőgazdaságidrón-bemutató Egrestőn

A Romániai Magyar Gazdák (RMGE) Maros megyei szervezete és az Appia Drones július 7-én, csütörtökön délelőtt 10 órától mezőgazdaságidrón-bemutatóra várja az érdeklődőket Egrestőn. Bővebb tájékoztatás Józsa Esztertől kérhető a 0787-806-502-es telefonszámon.


Nyári iskola a természettudományi múzeumban

Júliusban péntek délelőttönként 10 órától a hagyományos Nyári iskola a múzeumban című vakációs tevékenységekre várják a gyermekeket a marosvásárhelyi természettudományi múzeum munkatársai. Július 8-án Tízórai teázás, 15-én Apró bányászok a múzeumban, 22-én Repülő szirmok, 29-én Az ombre-frizurás emlős címmel zajlik kétórás foglalkozás. A részvételi díj alkalmanként egy gyerek számára 8 lej. Feliratkozni kedden, szerdán és csütörtökön lehet 9-13 óra között a természettudományi múzeum Horea utca 24. szám alatti székhelyén vagy a 0740-189-067-es telefonszámon. 


III. Rengeteg Színház – színház- és filmfesztivál Szovátán

A Sándor Arts & Education Egyesület és az esztergomi Babits Mihály Színház 2019 óta szervez tematikus művészeti fesztiválokat és diáktáborokat Szovátán és Mikházán. Az idei rendezvénysorozat egy új társszervező, a szovátai Teleki Oktatási Központ közreműködésével valósul meg. Júliusban három színházi előadás (15-én, pénteken 19 órakor a Domokos Kázmér művelődési házban a Hamlet, 16-án, szombaton 20 órakor a Teleki Oktatási Központban a Műselyemlány, 17-én, vasárnap 20 órakor ugyanott a Presszó Szováta), három filmvetítés (18-án, hétfőn a Curtiz, 19-én, kedden a Magyar passió, 20-án, szerdán a Testről és lélekről – mindhárom nap 20 órától a Teleki Oktatás Központban), valamint színházi és filmes diáktábor várja az érdeklődőket. A vetítések után pódiumbeszélgetések kezdődnek, Balog Gellért főszervező kérdezi a film meghívott alkotóit: Tóth János Gergely színművészt (Magyar passió), Topolánszky Tamás Yvant (Curtiz) és Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas (Testről és lélekről) filmrendezőket. A belépés valamennyi programra ingyenes. A Rengeteg Kultúra támogatói: Bethlen Gábor Alap Zrt., Magyar Turisztikai Ügynökség, Nemzeti Kulturális Alap, Szováta önkormányzata.