2022. augusztus 11., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Számlálóbiztosokat keresnek

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala még várja azok jelentkezését, akik július 17-ig számlálóbiztosként tevékenykednének, ugyanis vannak még lefedetlen övezetei a városnak. A számlálóbiztosok javadalmazása a terepen kitöltött kérdőívek számának függvényében történik: 7 lej jár a személyekre, 3,5 lej a lakásra, illetve a közös lakótérre vonatkozó kérdőív kitöltéséért. A jelentkezéshez ki kell tölteni a polgármesteri hivatal Facebook-oldalán elérhető űrlapot, ott lehet tájékozódni továbbá a jelentkezési feltételekről és a szükséges iratokról is, amelyeket a polgármesteri hivatal iktatójába kell leadni vagy a következő e-mail-címek valamelyikére elküldeni: primaria@tirgumures.ro, infopublic@tirgumures.ro.


Iratkozás a pótérettségire

A sikertelenül vizsgázott vagy a megmérettetésről kimaradt diákok július 18–25. között iratkozhatnak be az őszi pótérettségire, amely augusztus 16-án a román nyelv és irodalom írásbeli vizsgával kezdődik. 17-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 18-án a választott tantárgyból, 19-én anyanyelvből adhatnak számot tudásukról a fiatalok. A szóbeli kompetenciavizsgák augusztus 22–29. között zajlanak. Az óvások előtti, ideiglenes vizsgajegyeket augusztus 31-én, a végső eredményeket szeptember 3-án teszik közzé. 


Mezőgazdaságidrón-bemutató Egrestőn

A Romániai Magyar Gazdák (RMGE) Maros megyei szervezete és az Appia Drones július 7-én, csütörtökön délelőtt 10 órától mezőgazdaságidrón-bemutatóra várja az érdeklődőket Egrestőn. Bővebb tájékoztatás Józsa Esztertől kérhető a 0787-806-502-es telefonszámon.


GernyeFest

A Fejes Művészeti Akadémia különleges fesztiválra várja a klasszikus zene, a népzene, a jazz és a rendkívüli történelmi helyszínek kedvelőit. Július 10-én, vasárnap déli 12 órától a gernyeszegi Teleki-kastélyban a GernyeFest rendhagyó filmbemutatóval, kamaraesttel, az akadémia mentoráltjainak koncertjeivel és izgalmas, a zenei határokat átlépő produkcióval várja az érdeklődőket. 12-16 óra között népzenei, családi programok, énekoktatás és kézműves-foglalkozások lesznek az Erdélyi Hagyományok Háza szervezésében. Ezt követi a Fejes Akadémia fiatal tehetségeinek koncertje, 18 órától kamarakoncert lesz Fejes Krisztina zongora-, Szabó Gábor hegedű-, Wenting Kang brácsa-, Onczay Zoltán gordonkaművész közreműködésével. 20 órától Celectro – zenei világok összemosódása, közreműködik Onczay Zoltán csellóművész, Lantos Zoltán jazz-hegedűművész, Andrew J., az élő elektronika mestere. Jegyek a helyszínen vásárolhatók. A felnőttjegy ára 15, a gyermekjegyé 5 lej. Előregisztráció a gernyefest@gmail.com e-mail-címen.


Helyi termelők vására – grilltermékekkel

A marosvásárhelyi Petry Látványműhely és Múzeum udvarán, a Rákóczi lépcső alatti kis utcában július 15-én, péntekhez egy hét újra megtartják a helyi termelők vásárát. Ezúttal a Petry-grilltermékeken lesz a hangsúly, emellett a körethez szükséges laskák, saláták, fűszernövények gazdag kínálatából is válogathatnak az érdeklődők. A vásár 8 órától 19 óráig tart nyitva. 


Szecessziós kiállítás a Kultúrpalotában

Az Országos Örökségvédelmi Intézet (INP) szervezésében szecessziós vándorkiállítás nyílt Marosvásárhelyen, a Kultúrpalotában. A kiállítás a francia nyelvterületen új művészetként (art nouveau) ismert művészeti irányzat romániai kibontakozását és fejlődését mutatja be, augusztus 28-ig lehet megtekinteni.