2022. december 4., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Pályázatokat várnak a Vályi-díjra

A Vályi Gyula Matematikai Társaság 2022-ben is odaítéli a nagy matematikus halálának 100. évfordulója emlékére létesített Vályi Gyula-díjat. Ebben az évben a 2021/2022-es tanévben legjobb matematikai eredményt elérő V-VIII. osztályos Maros megyei tanulók pályázhatnak. A pályázatokat elektronikus formában kell benyújtani. Tartalmaznia kell a matematikaversenyeken kitűnő eredményeket elért tanulók nevét, a verseny/versenyek megnevezését, dátumát, helyét, a versenyeken elért eredményeket, az elnyert oklevelek másolatát, a Matlap feladatmegoldó versenyén elért eredményt. A pályázáshoz szükséges adatokat elektronikusan a valyikor@gmail.com e-mail-címre kell elküldeni október 5-ig. A díjátadásra október 14-én kerül sor – tájékoztatott dr. Domokos József, a Vályi Gyula Matematikai Társaság elnöke.

30 éves a Teleki Sámuel cserkészcsapat

Október 8-án 14 órától a marosvásárhelyi Vártemplomban ünnepli fennállása 30. évfordulóját a 30-as számú gróf Teleki Sámuel cserkészcsapat. A rendszerváltást követően, az 1990-es évek elején Erdély számos településén újraindultak a cserkészcsapatok. A 30-as számú gróf Teleki Sámuel cserkészcsapat 1992. október 8-án alakult meg. Az évfordulón ökumenikus istentisztelet és fogadalomújítás, valamint emlékkiállítás lesz. A régi és a jelenlegi tagok jelentkezését október 4-ig várják a https://forms.gle/QUaQ3tJuw2WF8UxbA internetes elérhetőségen vagy a 0746-799-057-es telefonszámon. 

Új buszbérletet kell kiváltsanak a tanulók

A marosvásárhelyi tanulók szeptember 30-ig, máig használhatják a 2021–22-es tanévre kibocsátott közszállítási bérleteket. Az újak a Mihai Eminescu Kulturális Központban (Ifjúsági Ház) a recepciónál válthatók ki munkanapokon 10 és 17 óra között. Az ingyenes bérletre az állandó marosvásárhelyi lakhellyel rendelkező diákok jogosultak. A 14 éven aluli gyermekek a születési bizonyítvány, a 14 év fölöttiek a személyazonossági igazolvány fénymásolatát, valamint az iskola által kibocsátott igazolást kell benyújtsák. A bérlet ára 10 lej. Az egyetemisták október 3-tól válthatják ki buszbérleteiket ugyanitt.

Tenyészállatmustra

Október elsején, szombaton 11 órától a tófalvi Semtest-BVN szarvasmarha-fajtanemesítő egység megszervezi a hagyományos évi tényészállatmustrát, amelyre nemcsak megyénkből, hanem a régióból is várják a szarvasmarha-tenyésztőket és a szakembereket. A helyszín az egység tófalvi telephelye. Érdeklődni a 0040-265-318-913-as telefonszámon vagy a contact@semtest-bvn.ro e-mail-címen lehet.

Falunapok Várhegyen 

Október elsején és másodikán szervezik meg Várhegyen a falunapokat. Szombaton sporttevékenységekre várják az érdeklődőket. Vasárnap a központi rendezvényen felavatják a felújított kultúrotthont, amely Cazan Vasile karnagy, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia volt igazgatójának nevét fogja viselni. A vasárnapi istentiszteletek 11 órakor kezdődnek, 12 órától a kultúrotthonban kiskoncertre várják a résztvevőket, 12.30 órától Cazan Vasile méltatása, az emlékplakett leleplezése következik. A rendezvény a sportpályán folytatódik, ahol gyermekfoglalkozás, egészséges életmód tanácsadás és finom ebéd várja a résztvevőket. 15 órától kulturális program következik, fellépnek a helyi óvodások, majd Bonczidai Dezső Csihi-puhi történetek című bábelőadása tekinthető meg, fellép az adventista egyház zenekara, a Zenit együttes, az Aranykalász néptáncegyüttes, Oana Săcălean és Alexandra Togănel. 

Magyar nap Nagysármáson

Október 8-án, szombaton első alkalommal szerveznek magyar napot Nagysármáson. A programban könyvbemutató, néptánctalálkozó, helyi RMDSZ-tanácsosok és mezőségi polgármesterek kerekasztal-beszélgetése, zenés-táncos előadás és szüreti bál is szerepel.

Búcsú a kolostorban

Október 1-jén 18 órakor tartják a marosszentgyörgyi karmelita kolostorban a Lisieux-i Kis Szent Teréz-búcsút. A szentmisét a jelen lévő papsággal dr. Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök mutatja be. Ez alkalommal a kolostor látogatható az érdeklődők számára.

Tökfesztivál Szovátán 

Idén október 14–16. között Szovátán a helyi önkormányzat ismét tökfesztivált szervez. A rendezvényen különféle foglalkozásokra várják a gyerekeket, illetve koncertekre is sor kerül, többek között a Honeybeast, a Kowalsky meg a Vega, a No Sugar és a 3 Sud Est szórakoztatja majd a közönséget.

Hírszerkesztő: Mezey Sarolta