2022. augusztus 11., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az ukrajnai háború felülírta a koronavírus-járványt. Részben legalábbis, ugyanis az emberek elsődleges problémája immár nem a Covid-19 vírus. A gyors társadalmi változások Európa-szerte megrendítették a kormányokba és a politikai rendszerekbe vetett bizalmat, és a világ a radikalizálódás melegágya lett. Ebben a légkörben születtek a tiltakozó mozgalmak a járvány lassítását szolgáló korlátozások ellen. Felmérések szerint a szélsőségesek tavaly ezerszámra követtek el politikai indíttatású bűncselekményeket a járvánnyal összefüggésben. Európa-szerte konfliktusba torkolló tüntetések zajlottak. Tavaly Romániában is új erőre kapott az AUR, bár mostanra mintha visszaesett volna a népszerűsége. 

Az ukrajnai háború megölte a környezetvédelmet is. Ezzel a címmel jelent meg nemrég hír egy sajtótermékben. Valóban, a háború alatt, és főleg miután elzáródtak az orosz gázcsapok, a leghangosabb környezetvédők is elcsendesedtek. Németország például, amely az ukrajnai háború előtt a környezetvédelem zászlóvivője volt – és konfliktusközeli vitába bocsátkozott Lengyelországgal is egy szénbánya miatt –, miután az orosz gázcsapokat elzárták, és a Gazprom 60%-kal csökkentette a szállításokat, száznyolcvan fokos fordulattal elhatározta, hogy ezentúl szénből is termel energiát. Vagyis, rendkívüli intézkedésként, a legszennyezőbb energiaforrásokat is felhasználja az orosz gáz hiányának pótlására.

A háború felülírta mindazt, ami eddig fontos volt, és ami Európa-szerte az emberek életének szerves része volt. Mára már – kevés kivétellel – az illegális bevándorlás és a munkanélküliség sem annyira fontos. Háttérbe szorult az oktatási rendszer állapota, a társadalmi igazságosság, az egészségügy és a közbiztonság kérdése is.

Romániában is egyre kevesebbet beszélnek a szomszédban zajló eseményekről, annál többet a bérekről, nyugdíjakról, üzemanyagárakról. Kivéve egy-két kereskedelmi adót, amelyeket bizonyára azért fizetnek, hogy fenntartsák a feszültséget. Az ország nagyjai már az uniós csatlakozásokat támogatják Ukrajna, de főleg Moldávia esetében. A minap közös parlamenti ülést tartott a két ország, ami annyira jól sikerült, hogy a végén egy nagyot hóráztak a kisinyovi törvényhozás házában.

Egyébként nem is érdemes sokat dilemmázni, tudósok szerint úgyis hamarosan átveszik az emberek fölötti irányítást a robotok...