2024. july 5., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vámosgálfalva

A térség legkorszerűbb óvodája a vámosgálfalvi 

Sok városi óvoda megirigyelhetné a korszerű körülményeket, amelyek a tanévkezdéskor ünnepélyesen felavatott vámosgálfalvi intézményben fogadják az aprónépet. Az önkormányzat nem titkolt szándéka, hogy a beruházás révén ösztönözni szeretnék a községben a gyermekvállalást. Az avatón ünneplőbe öltözött gyermekek száma mindenesetre bizakodásra adhat okot, két magyar és egy román csoportban hatvan óvodás vette birtokba az uniós forrásokból szépen felújított és kibővített épületet és az udvarán kialakított ízléses játszóteret. 

Európai uniós forrásokból felújított és kibővített óvodaépülettel ünnepelte a tanévkezdést a vámosgálfalvi közösség. A gyerekük felügyeletét nehézkesen megoldó szülők válláról is nagy terhet vett le az önkormányzat a beruházással, ugyanis az új óvodában hosszabbított programú csoport is működik, ami iránt nagy igény mutatkozott a községben. Balogh Elemér polgármester nem rejti véka alá szándékát, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy ösztönözzék a községben a gyermekvállalást, és mint mondta, a felújított, jóval tágasabbá varázsolt óvodának köszönhetően már jelentősen nőtt az oda íratott gyerekek száma, hiszen míg tavaly negyvenegyen, idén már hatvanan kezdték Vámosgálfalván az óvodát. Vannak gyerekek, akik eddig máshová, például Dicsőszentmártonba jártak, de most hazahozták őket a szülők, illetve a szomszédos településekről is többen döntöttek úgy, hogy a legkorszerűbb körülmények között szeretnék tudni csemetéiket. Bár a közel 450 ezer eurós beruházás nagy része uniós forrásokból származik, a községvezetők érdeme így sem csekély, Vámosgálfalva megyeszerte a legsikeresebbek közé tartozik a megnyert uniós pályázatok tekintetében. 

Fotó: Nagy Tibor


Valóra vált álomnak nevezte Balogh Elemér polgármester a szép új óvoda megvalósulását a tanévkezdés napján megtartott avatóünnepségen. Mint mondta, a vámosgálfalviak nagyon jól ismerik a kínai bölcsességet, miszerint „Ha a jövő évről akarsz gondoskodni, vess magot. Ha egy évtizeddel számolsz, ültess fát. Ha terved egy életre szól, embert nevelj” – ennek jegyében dolgoznak nap mint nap a közösség érdekében, és egyre több helybéli döntött úgy, hogy nemcsak magot vet, és fát ültet, hanem embert is nevel, mégpedig otthon, a községben – hangsúlyozta beszédében az elöljáró. 

Pataki László iskolaigazgató szerint a beruházással jövőképet biztosítanak a helyi közösségnek. – Jól tudjuk, hogy Európa népessége csökken, sokszor halljuk ezt a tévében, rádióban, illetve egyéb hírfelületeken… A probléma valódi, de nem másoktól kell várnunk a megoldást, hanem mi magunknak kell elkezdjük kibogozni a gordiuszi csomót. Mi nem vészcsengőket rázva, hanem iskolai csengőkkel csengetve küzdünk azért, hogy másképpen alakuljon a jövőnk, mert a jövőt bizony mi alakítjuk, és most, hogy végre korszerű óvodája van Vámosgálfalvának, már sokat tettünk azért, hogy a remény forgatókönyve valóra váljon… Az óvoda minden közösség jövőjének az alapja, ezért nem mindegy, hogy milyen óvodába visszük a gyermekeinket, amíg dolgozni megyünk a mindennapi betevőért. Reméljük, hogy ezzel a beruházással nemcsak egy korszerű épületet, hanem jövőt is biztosítunk a vámosgálfalvi közösségnek – fogalmazott az iskolaigazgató. 

Novák Zoltán szenátor, a szenátus tanügyi bizottságának alelnöke szintén példaértékűnek tartja a vámosgálfalvi önkormányzat tevékenységét, hiszen odafigyelnek az oktatásra is, és felismerték, hogy az óvodai oktatás az oktatási rendszer egyik fontos alappillére, és az a gyerek, aki ebben nem részesül, hátránnyal indul az életben. 

Mircea Duşa prefektus is elismerően szólt a községben egymást érő beruházásokról, mint mondta, Balogh Elemér polgármester bajnok az uniós alapok lehívásában. Ioan Macarie főtanfelügyelő, valamint helyettese, Illés Ildikó is dicsérő szavakkal illették a település jövőjére nézve rendkívül hasznos beruházást. Illés Ildikó szerint a felújított és kibővített óvoda bizonyítéka annak, hogy a vámosgálfalvi közösség megértette, hogy a legjobb befektetés a gyermek, és reményének adott hangot, hogy évek múlva is ilyen sok gyerek lakja majd be az épületet. 

Az interaktív tábláktól a mászófalig

Balogh Elemér lapunknak elmondta, az uniós pályázat részeként a minőségi játékok és oktatási segédanyagok mellett minden termet interaktív táblával, kivetítővel, valamint a mozgásra való ösztönzés jegyében mászófallal és egyéb kellékekkel láttak el, az udvaron pedig ízléses játszótér várja a község legkisebb lakóit. Ugyanakkor performáns, a hangot is rögzítő térfigyelő kamerákat is felszereltek, ezáltal is gondoskodva az oda járó gyerekek biztonságáról. Az épületben korszerű, jól felszerelt konyhát is kialakítottak, itt készítenek majd mindennap friss ebédet az oda járó aprónépnek. A polgármester szerint a konyhára nagy igény mutatkozott, ugyanis már az iskolába járó gyerekek egy részének a szülei, illetve pedagógusok is jelezték, hogy szeretnének befizetni a napi ebédre, ugyanakkor a Diakóniával együttműködve idős, egyedül élő személyeknek is lehetőséget biztosítanak erre.



Újabb beruházások vannak kilátásban

Alig zárult le az új óvoda építése, máris több új beruházást tervez a vámosgálfalvi önkormányzat – tudtuk meg ottjártunkkor. A községközpontbeli iskola belsejének a teljes felújítása, az épület bővítése, valamint két művelődési otthon korszerűsítése csak néhány a megvalósításra váró projektek sorában. 

Az infrastruktúra terén rohamos fejlődésnek voltak szemtanúi az elmúlt évek során Vámosgálfalva község lakói. Kiépült az ivóvíz- és szennyvízhálózat, már 250 család rá is csatlakozott, és azt szeretnék, ha jövő év második feléig a lakosság 80 százaléka rá lenne kapcsolódva a hálózatra – tette szóvá a polgármester. Az önkormányzat ebben is támogatja a lakókat, fedezik a költségek felét, hatszáz lejt. 

A község az utak minősége tekintetében is élen jár, a kisebb utcákban is az utolsó házig aszfaltúton lehet eljutni, két mandátuma alatt negyvenhárom utca korszerűsítését tudhatja maga mögött Balogh Elemér polgármester. Mint mondta, Szőkefalván egy 200 méteres szakasz maradt még hátra, azt tavaszszal oldják meg, miután ott is befejezték a szennyvízhálózat kiépítésével járó munkálatokat. 

– A fejlesztések hátterében álló pályázataink 75-80 százalékát uniós forrásokból finanszíroztuk, megpróbáltunk minden lehetőséget kiaknázni – tette hozzá az elöljáró.

Ha már az óvodásokkal korszerű körülmények között foglalkozhatnak a pedagógusok, mintegy következő lépésben az iskolásokról is szeretnének gondoskodni, a regionális operatív program keretében pályáznak a községközpontbeli iskola teljes belső felújítására, valamint az épület bővítésére. A 900 ezer euró értékű projekt az elbírálás során jelenleg éppen „a vonal alá” került, viszont a község vezetője bízik abban, hogy elnyerik a támogatást, amelynek köszönhetően korszerű körülményeket teremtenének a diákok és tanárok számára, interaktív táblákkal látnák el a tantermeket, valamint jól felszerelt szaklaboratóriumokat rendeznének be. 

A vámosgálfalvi és szőkefalvi művelődési otthonok felújítását is remélhetőleg hamarosan elkezdik. Az 500 ezer eurós uniós támogatást ezekre elnyerték, viszont a folyamatot késleltette, hogy nem került kivitelező, munkaerő hiányában a cégek nem jelentkeztek a több alkalommal meghirdetett versenytárgyalásokra. 

Mindemellett a polgármester elárulta, helyi alapokból, illetve amennyiben lesz rá lehetőség, kormánypénzek bevonásával szeretnének végre egy új polgármesteri hivatalt. Erre a terv már elkészült, az elképzelés szerint az önkormányzat mellett, külön bejáratokkal az egészségügyi rendelőnek, valamint a postahivatalnak is ebben az új épületben biztosítanak majd székhelyet. 



Régi álom válik valóra

Az infrastruktúra látványos fejlesztése mellett a községvezetés ennyi év után sem mondott le ema szándékáról, hogy megszerezze a szőkefalvi kastély tulajdonjogát, és azt a közösség érdekében hasznosítsa. Sokéves próbálkozás után ezen törekvésük most végre zöldutat kapott, a kulturális szaktárcától egy jóváhagyásra várnak, és ezt követően aláírhatják az adásvételi szerződést. 

Vámosgálfalva községnek, Szőkefalva lakosságának régi álma, hogy a község a Petrichevich-Horváth-kastélyként emlegetett ingatlant vissza tudja szerezni – hangsúlyozta Balogh Elemér polgármester. 

A kastély megvásárlását múlt ősszel hagyta jóvá a vámosgálfalvi tanács, és ezt követően el is indították a hivatalos procedúrát. Egy tervrajzra vártak, ami kissé késleltette a folyamatot, viszont az is végre elkészült, és Bukarestből a kulturális minisztériumtól szükség van még egy jóváhagyásra, majd megkötik a szerződést a kastély megvásárlására. 

Az ehhez szükséges összeg egy része a Maros megyei RMDSZ-es polgármesterek által biztosított szolidaritási alapból származik, a többit pedig helyi költségvetésből fedezi a község. Balogh Elemér lapunk érdeklődésére elmondta, kezdetben több mint egymillió lejt kért az ingatlan jelenlegi tulajdonosa, a Piatra Neamţ-i Balky Com Kft., de végül sikerült 850 ezer lejben megegyezni vele. 

Az egykori tulajdonosok leszármazottai, akik külföldön élnek, nem is akartak hallani a kastély visszaigényléséről, annyira megviselte őket az, ahogyan az elődeikkel bántak az államosításkor. A polgármester hozzátette, a törvény a műemlék épületek értékesítésénél elővásárlási jogot biztosít a kulturális szaktárcának, majd a helyi önkormányzatnak, és amennyiben ezek nem kívánnak élni ezzel a lehetőséggel, akkor bocsáthatja csak áruba az ingatlant annak tulajdonosa. 

A jelenlegi tulajdonos egykor az Állami Birtokokat Kezelő Ügynökségtől vásárolta meg a kastélyt, azonban az évek során állagmegőrzési munkálatokat nem végeztek rajta, csupán őriztették a közel két hektár területen fekvő ingatlant. 

Jelenleg a főépület elég jó állapotban van, a B épület állagát viszont kikezdte az idő vasfoga. 

– A legfontosabb, hogy minél előbb rendbe tudjuk tenni a kastélyépületet, hogy a közeljövőben használható legyen. Ha nem is lesz lehetőség egyszerre mindkét részt, első fázisban mindenképp a főépületet, majd a másikat is felújítanánk, esetleg a B épület egy részében előfordulhat, hogy néhány munkahelyet is tudunk teremteni – fűzte hozzá. 

A községvezető hangsúlyozta: amint a tulajdonukba kerül a kastély, azonnal nekilátnak a felújítását célzó projekt elkészítésének, uniós forrásokat szeretnének lehívni erre a célra. A megújult impozáns ingatlannak pedig olyan rendeltetést szánnának, ami a közösség javát szolgálja. Idősotthont, valamint egy korszerű rehabilitációs egészségügyi központot álmodtak meg, ugyanis ezek hiányoznak a környéken, holott óriási az igény rájuk. 

– Mielőtt az új óvoda projektjét elindítottuk, a szülők számtalanszor jelezték, hogy jó lenne egy új, korszerű óvoda, mivel a régi rossz állapotban van. Ez elkészült. Az idősek ellenben azt hangoztatják, hogy mekkora szükség lenne egy öregotthonra, ahol a magukra maradtakról is gondoskodnának. Most az ő kérésüknek szeretnénk eleget tenni – mutatott rá a község vezetője. 


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató