2022. augusztus 11., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Véget ért a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja

Vasárnap este véget ért az egyik legismertebb magyarországi színházi szemle, a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja. A június 24-e és július 2-a között megrendezett eseménysorozatról a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata két díjjal térhetett haza. 

Az idei, immár 34. alkalommal megszervezett színházi seregszemle versenyprogramjának előadásait Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója válogatta, a fesztivál idei díszvendége a Zentai Magyar Kamaraszínház volt.

A kisvárdai szemlére érkeztek társulatok többek között Szabadkáról, Újvidékről, Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Beregszászból, Nagyváradról, Szatmárnémetiből, Aradról, Sopronból, Komáromból és Gyuláról. A magyarországi társulatok közül például a Játékszín, a CSAK! – Csengeri Alkotó Közösség, az Orlai Produkció és a Bánfalvy Stúdió lépett színpadra.

Az érdeklődő közönség és a szakma kilenc nap alatt 23 színpadi produkciót láthatott öt helyszínen. A programban nyolc versenyen kívüli darab szerepelt, két előadással pedig a határon túli színészhallgatók is készültek. A július 2-ig tartó programsorozaton volt gasztroszínház, kulturális-kulináris est, zenés műsor. A színésztréninget idén Balázs Zoltán színész-rendező vezette, a kritikusjelöltek workshopján pedig a színházi kulisszatitkokba avatták be szakemberek a fiatalokat.

A 2022-es év zsűritagjai Csuja László rendező, Hajdu Imelda színművész, a debreceni Csokonai Színház tagja, Herczeg T. Tamás rendező, Török Viola rendező, a marosvásárhelyi Spectrum Színház művészeti vezetője és Zalán Tibor költő, író, drámaíró voltak. A vasárnap esti díjátadó ünnepségen beszédet mondott Pataki András, aki Csák János kulturális és innovációs minisztert képviselte, Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere, valamint dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő. A szakmai zsűrit Zalán Tibor képviselte a színpadon. A fesztivál idei díjazottjainak listáját az alábbiakban olvashatják.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a felkért szakmai bizottság (Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza és a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiváljának igazgatója; Balogh Tibor, valamint Pataki András) életműdíjjal tüntette ki a többek között a Nagyváradi Szigligeti Színház egykori igazgatóját, Meleg Vilmos színművészt. Szintén életműdíjat vehetett át Beke Sándor rendező, színházigazgató, a Gárdonyi Géza Színház örökös tagja. 

A szakmai díjakat Pataki András, dr. Seszták Miklós, Leleszi Tibor és Nyakó Béla adta át.

A színpadi teatralitás érvényes újrafogalmazásáért a szakmai zsűritől a legjobb előadás díját a Nagyváradi Szigligeti Színház Az öngyilkos című előadása kapta.

A huszonegyedik században is érvényes commedia dell’arte forma megteremtéséért a Zentai Magyar Kamaraszínház A fogadósnő című előadását jutalmazták. 

Az új vígjátéki átjárások megteremtéséért a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat A doktor úr című előadásáért kapott díjat. 

A szakmai zsűri elismerő oklevelét, az előadásuk kiemelkedő társadalmi érintettsége okán, két társulat kapta: az Újvidéki Színház Mephisto című előadása és a Kosztolányi Dezső Színház Az utolsó kislányok című produkciója. 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának A doktor úr című előadásában nyújtott virtuóz színészi játékáért Galló Ernő kapott elismerést.

A Nagyváradi Szigligeti Színház Az öngyilkos című előadásában szerepe expresszív megfogalmazásáért Hunyadi István vett át díjat. 

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Száll a kakukk fészkére című előadásában nyújtott intenzív színpadi jelenlétéért Barabás Árpád, a produkció főszereplője kapott díjat. 

A Komáromi Jókai Színház Az örökség című előadásában nyújtott hiteles drámai alakításáért Szvrcsek Anita vehetett át díjat. 

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Káosz című előadásában nyújtott sokrétű színpadi alakformálásáért Szilágyi Míra színművészt díjazták. 

Kisvárda város polgármesterének díját a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Forráspont című előadása kapta.

A 30 év alatti művészeknek járó Teplánszky-díjat a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat Woyzeck című előadásának revelatív színpadi ábrázolásáért az előadás látványtervezője, Szőke Zsuzsi kapta. 

„Az idei fesztivál egyik csúcsprodukciója lett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Keresztes Attila rendezte előadása, A doktor úr. Molnár Ferenc korai darabjában sok és sokféle alak tüsténkedik a színen, számomra legizgalmasabbnak mégis a Puzsér ziccerszerepét megformáló Galló Ernő figurája tűnt. (…) A figura gesztustechnikájának bravúrjaiban valamelyest felfedezni véltem az olasz commedia dell’arte mestereinek szellemujját. Mindez aprólékosan kidolgozott, ugyanakkor vérbő humorú, káprázatosan kacagtató előadásban történt, egy kiforrott, erős társulat ensemble-munkájaként” – írta Kovács Dezső a marosvásárhelyi, kétszeresen is díjazott előadásról. 

A marosvásárhelyi teátrum kisvárdai díjazására a későbbiekben még visszatérünk. 

Galló Ernő A doktor úr című előadásban

 Fotó: Tugya Vilmos