2024. july 30., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Adófizetők online időpontkérése

A Pénzügyminisztérium az Országos Pénzügyi Információs Központtal, valamint az Adó- és Pénzügyi Hivatallal közösen kifejlesztett és beindított egy új elektronikus szolgáltatást, az online időpontkérést. 

Az online időpontigénylési (programare) szolgáltatás elérhető a www.anaf.ro honlapon az online szolgáltatások (Servicii online) ablak 5-ös pozícióján. Az adófizetők azonosíthatják magukat a saját virtuális térben, ugyanakkor ott egyeztethetnek időpontot a pénzügyi ellenőrrel. A szolgáltatás elérhető a saját virtuális térben is. Így mind a magán-, mind a jogi személyek online beütemezhetik a találkozót a hivatalnokokkal a megyei pénzügyi igazgatóságokon. 

Az adófizetőket a felvetendő probléma függvényében a szakterületen dolgozó alkalmazotthoz irányítják a következő témakörökben: • magánszemélyek adónyilatkozata • jogi személyek adónyilatkozata • magánszemélyek befizetési nyilvántartása • jogi személyek befizetési nyilvántartása • engedélyek és jóváhagyások (pénztárgépek) • magánszemélyek kényszer-adóbehajtása (végrehajtása) • jogi személyek kényszer-adóbehajtása (végrehajtása) • pénzügyi igazolás (priusz) • szakasszisztencia • kettős adózás elkerülése. 

Az online beütemezési szolgáltatást az adófizetők olyan esetekben használhatják, amelyek nem igényelnek hosszabb ügyvitelt, ugyanis minden személy ügyintézésére 30 percet szánnak. Amennyiben az adófizető később lépik be, vagy nem jelentkezik, utólag is fogadják a 30 perces időtartamban. 

A vírusjárványra való tekintettel az adófizetők a beütemezést követően csak testhőmérséklet-mérés után léphetnek be a hivatalokba, kötelező a védőmaszk viselése (orr, száj eltakarása). Amennyiben nem tesznek eleget az említett követelményeknek, a találkozót újra kell ütemezni. Ez esetben is kötelező az egészségvédelmi szabályok betartása. 

A pénzügyi hivatalokban általában a bejárat közelében az előre egyeztetett találkozókra külön helyiségeket rendeztek be, hogy amennyiben lehet, korlátozzák a személyes kapcsolatot az adófizető és a pénzügyi hivatal munkatársai között. 

A Pénzügyminisztérium tisztességes kapcsolat kiépítésére törekszik az Országos Adó- és Pénzügyi Hivatallal, az adófizetőkkel teljes körű, elérhető és korszerű szolgáltatásokkal. Ezért a minisztérium, az Országos Pénzügyi Információs Központ és az adóhivatal olyan elektronikus szolgáltatások bevezetésén munkálkodik, amelyekkel megkönnyíti az adófizetők ügyvitelét (adóbefizetés, nyilatkozatok benyújtása stb.).

Fotó: Nagy Tibor


Szeptember 30. a határidő

A marosvásárhelyi önkormányzat Helyi Adók és Illetékek Osztálya tájékoztatja a magán- és a jogi adófizetőket, hogy a 2020. évre vonatkozó ingatlan-, telek- és gépjárműadó befizetésének határideje szeptember 30. E dátum után havi vagy részhavi 1%-os késedelmi díjat számolnak fel.

A helyi adókat és illetékeket készpénzzel és bankkártyával a következő helyszíneken lehet befizetni: a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalban; a Tudor negyedbeli kihelyezett irodában, a Merészség utca 19. szám alatt; a Bolyai utca 3. szám alatti kihelyezett irodában; a Kós Károly 1B szám alatti kihelyezett irodában (az Energomur volt, az ADP jelenlegi székhelye); a volt Kossuth/Călăraşilor utca 26–28. szám alatti kihelyezett irodában, a lakosság- nyilvántartó hivatalban.

A befizetés ugyanakkor online is megejthető, magánszemélyek számára a ghiseul.ro platformon keresztül, jogi személyeknek a Globalpay platform segítségével. A hivatal közleményben felkéri az adófizetőket, hogy a késedelmi díjak felhalmozódásának elkerülése érdekében határidőre fizessék be az adókat és illetékeket. A helyi adókkal és illetékekkel kapcsolatos összes formanyomtatvány, a szükséges iratok jegyzéke, a befizetési kötelezettségekhez rendelt IBAN-kódok (bankszámla-azonosítók) megtalálhatók az intézmény www.tirgumures.ro honlapján, az Adók és illetékek menüpont alatt.


Szabályok a választási kampányban

A kormány hétfői ülésén elfogadta a veszélyhelyzet meghosszabbítására és a választási kampányban érvényes szabályokra vonatkozó határozatát. Az Agerpres tájékoztatása szerint Ludovic Orban miniszterelnök bejelentette: szeptember 15-től további 30 nappal hosszabbítják meg a koronavírus-járvány elleni védekezésül elrendelt készenléti állapotot.

Raed Arafat belügyi államtitkár, országos katasztrófavédelmi igazgató elmondta, a választási kampányban érvényes szabályokról a kormány javaslata alapján az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) 2020/45-ös határozata rendelkezik.

Változás az eddigiekhez képest, hogy engedélyezik tüntetések szervezését, maximum száz fő részvételével és az egészségügyi előírások (távolságtartás, maszkviselés stb.) betartásával. Ugyanez vonatkozik a kampányrendezvényekre is. A szeptember 27-i helyhatósági választásokon a szavazóhelyiségekben kötelező lesz a maszkviselés és a távolságtartás mellett a kézfertőtlenítés be- és kilépéskor.

Azok, akik személyazonossági kártyával rendelkeznek, saját kezűleg fogják azt behelyezni az adatleolvasó eszközbe. Akinek még régi típusú személyazonossági igazolványa van, annak az adatait egy választóbizottsági tag fogja feldolgozni, miután fertőtlenítette a kezét.

Raed Arafat szerint szemináriumokat és műhelygyakorlatokat ugyanolyan feltételek mellett lehet tartani, mint színházi vagy más előadásokat.

Ludovic Orban arra figyelmeztette kollégáit, hogy nagyon pontosan le kell szögezni a mozgóurna kérésére vonatkozó szabályokat olyan személyek esetében, akik koronavírus-fertőzöttek vagy lakhelyi elkülönülésben vannak.


Elektronikus személyi igazolványok

Bevezetik az elektronikus személyazonosító igazolványt, az elektronikus aláírást, illetve a 14 év alatti gyerekek számára is igényelhetik szüleik a személyi igazolványt. A törvényt augusztus 3-án hirdette ki az államfő.

A jogszabály több olyan törvénymódosítást is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy az elektronikus okmány birtokosa online igazolhassa magát, ezáltal különféle elektronikus szolgáltatásokat vehessen igénybe – tájékoztatott az Agerpres. A törvény értelmében a polgárok választhatnak majd az egyszerű és az elektronikus személyi igazolvány között. Utóbbi lehetővé teszi tulajdonosa számára, hogy bejelentkezzen a belügyminisztérium, valamint más állami és magánintézmények informatikai rendszerébe, illetve hogy használja az elektronikus aláírást. 

Újdonság, hogy – kizárólag a szülők vagy törvényes képviselő igénylésére – a 14 éven aluli gyerekeknek is kibocsátanak egyszerű vagy elektronikus személyi igazolványt. A jogszabály leszögezi, hogy az ideiglenes személyi igazolvány érvényességi ideje 45 nap. Az egyszerű és az elektronikus személyi igazolvány érvényességi ideje 0 és 14 év közöttiek esetében két év, 14 és 18 év közöttiek esetében négy év, 18 éven felüliek esetében tíz év. A 60 éven felülieknek kiadott egyszerű személyi igazolvány korlátlan ideig érvényes. 


Megjelent a képességvizsgák menetrendje

Múlt héten megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2020/2021-es tanév képességvizsgáinak lebonyolítási menetrendje – ájékoztatott közleményben az Agerpres. A vizsgákra 2021. június 7–11. között lehet iratkozni.

A képességvizsgák június 22-én kezdődnek, a végleges eredményeket július 4-én teszik közzé. 2021. június 22-én tartják a román nyelv és irodalom írásbeli képességvizsgát. Június 24-én a matematika írásbelire kerül sor, június 25-én pedig az anyanyelv és irodalom írásbelire. Az eredmények közzétételének időpontja: június 29-én 14 óráig. 

A fellebbezéseket 2021. június 29-én (16–19 óra között), illetve június 30-án (8-tól 12 óráig) lehet benyújtani. Június 30. – július 4. között oldják meg a fellebbezéseket, július 4-én pedig a végeredményt teszik közzé.

A rendelet szerint azok a tanárok, akiknek rokonai részt vesznek a vizsgán, semmilyen módon nem kapcsolódhatnak be a folyamatba. A dolgozatokat rendszerint az országos vizsgákon értékelő tanárok testületének tagjai javítják. A felügyelő tanárok nem vihetnek be a vizsgaterembe semmilyen táskát, csomagot, telefont, folyóiratot, újságot vagy könyvet. 

A tanulók nem vihetnek be a vizsgaterembe tankönyveket, könyveket, szótárakat, példatárakat, szöveggyűjteményeket, jegyzeteket, piszkozatokat vagy más tanulók dolgozatait, amelyek felhasználhatók a feladatok megoldására. Tilos ugyanakkor a mobiltelefon, a fejhallgató vagy más elektronikus számítási vagy kommunikációs eszköz használata, amely lehetővé teszi az internethez, közösségi hálózatokhoz való csatlakozást. A csalás miatt kizárt tanulók 1-es osztályzatot kapnak dolgozatukra. A rendelet szerint összehasonlítják a megfellebbezett dolgozatokra adott jegyeket az eredeti jegyekkel, és amennyiben az újraértékelés után kapott pontszám egy jegynél többel különbözik az eredetileg kapott jegytől, két tapasztalt tanárból álló új fellebbviteli bizottságot neveznek ki. Ez a bizottság – újratitkosítás után – még egyszer kijavítja a dolgozatot, és az általuk adott osztályzat lesz a végső jegy. Az ideihez hasonlóan, a vizsgán elért eredményeket név nélkül teszik közzé. A név helyett használt kódokat az első vizsgán kapják kézhez a tanulók. (szer)


Pályázat kiváló tanulók számára

Azaz a megye legjobb IX., X., XI. és XII. osztályos tanulója cím elnyerésére hirdet pályázatot a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége.

A díjra online lehet pályázni, beküldési határidő: 2020. szeptember 30. 

A Mákvirág díj pályázaton azok a romániai magyar közoktatásban tanuló 9–12. osztályos tanulók vehetnek részt, akik a 2019–2020-as tanévben kiemelkedő tanulmányi eredményeket értek el, tantárgyversenyek, kulturális és sportrendezvények díjazottjai és példás magatartású tanulók. 

A díjra megyénként lehet pályázni, és a tanulók elérhetik a bronz, ezüst, arany és gyémánt fokozatot, aszerint, hogy a pályázó egyszeri, kétszeri, háromszori vagy akár négyszeri kitüntetett. A pályázat elbírálásának döntő szempontjai: minimum 9,20-as tanulmányi átlag, 10-es magaviseleti jegy, hazai és nemzetközi tantárgyversenyeken elért eredmények, országos és megyei, sport-, kulturális és tudományos diákköri rendezvényeken elért eredmények (a versenyeredményeket az önéletrajzban fel kell tüntetni). A díjra online lehet pályázni a makvirag.rmpsz.ro honlapon. A pályázók a regisztráció során hiteles adatokkal kötelesek kitölteni az adatlapot. Valótlan adatok közlése magával vonja a pályázatból történő kizárást.

A pályázónak a regisztrációt követően a kitöltött adatlap nyomtatott változatát be kell küldenie a megyei vagy területi RMPSZ-elnökhöz. 

A pályázatokat a megyei RMPSZ-elnökségek bírálják el, ellenőrizve az oktatási intézményekben a pályázatban feltüntetett adatok hitelességet. A regisztráció során megadott értesítési címen tájékoztatja majd a pályázót az RMPSZ országos elnöksége a díjak odaítélésére vonatkozó döntéséről. Az adatlap rovatait ékezetek használatával, nagybetűs írásmóddal kell kitölteni. A pályázó a család- és keresztnevét a hivatalosan használt módon (ahogy a személyazonossági igazolványban található) kell kitöltse, az oktatási intézmény nevét is a hivatalosan használt módon, magyar nyelven kell kitölteni.

Ha a pályázat benyújtását követően az igénylő értesítési címe, személyes telefonszáma megváltozik, jelezze az rmpsz@rmpsz.ro címen. Programfelelős: Köllő Zsófia, kollozsofia@rmpsz.ro, tel: 0745-038-712, információk: Hegyi Anikó, tel.: 0736-222-171, rmpsz@rmpsz.ro. 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató