2024. july 28., Sunday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elkészült a koronkai református bölcsőde

35 helyi kisgyereket várnak

Koronka egy gyönyörűen felújított épülettel lett gazdagabb, amelyben a közeljövőben református bölcsőde fog működni. Az egyházi tulajdonban levő ingatlan a falu közepén, a polgármesteri hivatallal szemben, a református templom szomszédságában található, a magyar kormány támogatásával sikerült felújítani – számolt be lapunknak Rigmányi Arnold református lelkipásztor. 


Az új bölcsőde      Fotók: Nagy Tibor



A volt felekezeti iskola kap új rendeltetést
Az állam 2008 októberében szolgáltatta vissza az egykori református elemi népiskola épületét, megrongált, lelakott állapotban. A visszaszolgáltatást követően még egy fél évig benne működött az iskola, aztán kiköltözött az új iskolaépületbe. A református egyház tulajdonában levő ingatlan üresen maradt. Az egyházi vezetőkben meg is fogalmazódott, hogy az épülettel kezdeni kell valamit, mert az elhanyagolt, üres épület nem ronthatja a falu központjának az összképét. 
– 2011-ben nagyméretű közmunkával, a hívek segítségével sikerült olyan állapotba hoznunk az épületet, hogy nem kellett szégyenkeznünk amiatt, hogy az egyház épületét nem tartjuk karban. Átforgattuk a cserepeket, lefestettük az ablakokat, lemeszeltük a falakat, de nem volt konkrét tervünk, elképzelésünk, hogy milyen rendeltetést adjunk neki. A gyülekezeti alkalmakra rendelkezünk helyiségekkel, van tanácstermünk, irodánk, vannak vendégszobáink, tehát az a döntés született, hogy bérbe adjuk az épületet. Rengeteg helyen próbálkoztam, ingatlanközvetítőknél is, de nem igazán volt komoly érdeklődő. 2011-ben Kató Béla püspök úr, akkori főjegyző, aki a Sapientia Alapítvány elnöki tisztségét is betölti, többször is megfordult Koronkában, látta az épületet. Akkor az az ötlet született, hogy a jó lenne a Sapientia egyetemnek egy kisebb bentlakást létrehozni. El is indult a tervezgetés, amely egy 45 személyes bentlakás kialakítását vetítette elő. Viszont éppen abban az évben kapta meg a Sapientia a nagy támogatást a campusának felépítésére, s így a mi kis tervünk meghiúsult. Amikor beindult a magyar állam átal támogatott bölcsőde- és óvodaprogram, akkor vetettem fel újra, hogy most az ideje az épületet betársítani a projektbe. 2017-ben már ötvenegy 1-3 év közötti, többnyire magyar gyermekek nevét tartalmazó listát tudtam bemutatni, olyanokét, akiket a szülők az új intézménybe íratnának be. A püspök úr is úgy látta, hogy eljött az ideje egy bölcsőde létesítésének, s így kapcsolódtunk be ebbe a programba, amit a magyar állam támogatott – fogalmazott Rigmányi Arnold tiszteletes úr. 
Az épület kész, a berendezés folyamatban 
2018-ban elkezdődött a felújítás terve, amit a Multinvest cég készített el. 2019 tavaszán egy nyárádszeredai építőcég nyerte el a munkálatokat. Az épületen nagyon nagy méretű felújítást kellett végezni, teljesen alá kellett betonozni, a pincehelyiségeket meg kellett mélyíteni, hogy itt is helyiségeket lehessen kialakítani.
A szerződésben az szerepelt, hogy 2020 májusára elkészülnek a felújítással, de olyan előre nem látott munkálatok adódtak, amelyek miatt nem sikerült határidőre befejezni a munkát. 
Az épület 2021 januárjára készült el, a tűzvédelmi rendszertől a riasztóberendezésig mindennel felszerelve. Berendezésének költségeit is magyar állami támogatásból fedezzük, a bútorzat nagyjából megérkezett, további ágyakat és asztalokat kell még leszállítsanak. 
A közösség szolgálatában a tanács venné át a működtetést
A tervek szerint a bölcsőde működtetését a helyi tanács venné át, miután az egyház erre vonatkozó írásos ajánlatot tesz a testületnek – mondta Takács Szabolcs polgármester. A polgármesteri hivatal felmérte, hogy hány fiatal család tartana igényt a bölcsődei szolgáltatásra. Az összesítésben 60 olyan gyermek neve szerepel – köztük román nemzetiségűeké is –, akiket református bölcsődébe íratnának. Ez a névjgyezék is indokolná, hogy a közösség javát szolgálva a tanács átvegye az épület adminisztrálását. 
Az új bölcsődének szép nagy udvara, játszótere van. Az épületben két foglalkoztatóterem lesz, az egyik 15 gyerek befogadására alkalmas, külön fürdőszobával és hálószobával rendelkezik. További két tízes létszámú csoportnak közös foglalkoztatóterme lesz, külön hálóval és mosdóval. Ezenkívül lesz egy orvosi rendelő és egy elkülönítő, továbbá egy adminisztrációs iroda, egy konyha, ahol az előre megrendelt ételt megmelegítik. A pincében raktárak és technikai helyiségek kapnak helyet. 


Irigylésre méltó falukép

Aki gyalog sétál, Koronkán takaros épületekkel, rendezett utcákkal, pompázó virágokkal, szép faluképpel szembesül. Úgy tűnhet, hogy minden megvan már, azonban kiderült, hogy további infrastrukturális fejlesztéseket terveznek. Az újabb beruházásokról és a közeljövő terveinek kivitelezéséről Takács Szabolcs, Koronka polgármestere számolt be. 

Takács Szabolcs



– Nemrégiben zárult egy 15 ezer eurós pályázat, ami révén a község területén wifihálózatot létesítettünk. Így a koronkai központ, a Tholdalagi Mihály Általános Iskola, az óvoda, a kastély szomszédsága, a bósi sportpálya és a kultúrotthon környezete wifiszolgáltatással van lefedve, így a gyerekek számára jobb az internet-szolgáltatás, gyorsabb, és jobban működik, mint a telefonos. Ha gyermekekről van szó, elmondom, hogy pályáztunk tabletekre is, de ezek még nem érkeztek meg, pedig a járvány ideje alatt nagy szükség lett volna rájuk. Egy projektünkre most nyertünk támogatást, több mint 500 utcai világítótestet fogunk kicserélni jobb teljesítményű LED-es világítótestre. Ennek az értéke 100 ezer euró. A munkálatokat rövidesen megkezdik – mondta a polgármester. 
– Akkor térjünk is rá az iskolafejlesztésekre.
– Az iskola udvarán felújítottuk a műfüves pályát, Székelybósban pedig leaderes pályázati támogatással létesítettünk egy új műfüves pályát. Van egy lehetőség, amelyre július 5-étől lehet benyújtani a pályázatokat. Erre készítjük a terveket, s reméljük, hogy a tanács is jóváhagyja, hogy korszerűsíthessük az iskola fűtési rendszerét, és hőszigetelhessük az épületet. Haladnunk kell a korral, nekünk is hangsúlyt kell fektetnünk a zöldenergiára, arról nem is beszélve, hogy ezzel a technológiával jelentősen csökkentjük a havi 
fűtésszámlát.
– Miközben sok faluban nem sikerült még a vízhálózatot sem kiépíteni, a Koronkához tartozó Székelybósban elkészült a víz- és csatornahálózat is.
– A székelybósi víz- és csatornahálózat gerincének kiépítése befejeződött, most kezdődik el a háztartási fogyasztók csatlakoztatása, ami családonként 5000 lej alatti költséget jelent. A lakosság 80 százaléka igényelte ezt a szolgáltatást.
Újabb bölcsődére pályáznak 
A falu központjában elkészült a református bölcsőde, de a gyermeklétszám felmérése után úgy tűnik, hogy ennek a befogadóképessége nem lesz elegendő, ezért élünk a lehetőséggel, és a fejlesztési minisztérium bölcsődeprogramja keretében pályázni fogunk egy újabb bölcsőde megépítésére. Ehhez területet kell megvásárolnunk, ezt meg is hirdettük. 
 Ezenkívül még vásárolunk egy telket, ahová egy fedett sportlétesítményt szeretnénk építeni. 


Az önkormányzat megvásárolja a Tholdalagi-kastélyt

Terepútjaink alkalmával mindig ellátogattunk a romos állapotban lévő Tholdalagi-kastélyhoz, hogy szemrevételezzük, hol omlott be a tetőzet, hol roskadtak meg a falak. Most sem hagyhattuk ki, s újból megállapítottuk, kevés kell még, hogy a másfél évtizede magántulajdonban lévő egykori főúri ingatlan teljesen összedőljön. A kastély sorsában minden valószínűséggel fordulat áll be a közeljövőben, hiszen körvonalazódik a műemlék épület megmentése, amit az önkormányzat vállal fel. A kastély megmentési tervéről Takács Szabolcs polgármester számolt be. 




Tanácsi határozat van, a tanácsosok szakvéleményt is kérnek
– A kastéllyal kapcsolatban különféle vélemények voltak, többen egyetértettek abban, hogy az önkormányzat vásárolja meg, viszont ezt a tervet nem minden tanácsos támogatja. A kastély siralmas állapotban levő épületét felértékeltettük, hogy tudjuk, mi az értéke, mennyiért vásárolható meg. Jelenleg úgy néz ki, hogy a kastély az önkormányzat tulajdonába kerül, hiszen erre született már egy tanácsi határozat. Azonban a tanácsosok egy része kérte, hogy külön szakvéleményezést végeztessünk el, amiből kiderüljön, mi menthető meg az épületből, s mennyit kell teljesen lebontani. Tekintettel arra, hogy műemlék épületről van szó, a visszaépítés is körülményes, hiszen sokkal több engedélyt kell kiváltani. Ha a tanácsnak korábban sikerült volna megvásárolnia a kastélyt, akkor az eredeti épület megmenthető lett volna. Sajnos a jelenlegi tulajdonos, a francia Jean Claud Moscovici több mint másfél évtizede semmit sem tett annak érdekében, hogy megőrizze a kastély állagát – fogalmazott a polgármester. 
100 ezer eurót kértek a kastélyért
A visszaszolgáltatás után az örökösök túladtak a kastélyon és a hozzá tartozó földterületen. Persze az uradalom lényegesen nagyobb kiterjedésű volt, mint a mai 45 ár terület, hiszen Marosvásárhely határáig tartott.
2004-től a kastély tulajdonosa egy francia üzletember lett, aki famegmunkáló és nyílászárókat gyártó céget működtetett a kastélyhoz tartozó helyiségekben, de ezeket később elköltöztette a kastély szomszédságából. Aztán a helyiséget bérbe adta egy autókereskedő és autójavító cégnek. A helyiek és az önkormányzat tétlenül nézték, hogyan megy tönkre a falu egykori éke. A helyi önkormányzatnak nem volt lehetősége megvásárolni a kastélyt, és semmit sem tehetett annak érdekében, hogy a tulajdonost állagmegőrzésre vagy felújításra öszöntözze, jóllehet ezt a szándékát jelezte, sőt terveket is készíttetett, mégsem lett belőle semmi. Takács Olga polgármester asszony pert is indított a tulajdonos ellen, de a bíróság nem hozott kedvező döntést, a tulajdonost nem minősítette felelősségre vonhatónak a kastély épületének elhanyagolása miatt. 
A tulajdonos a közelmúltban úgy döntött, hogy túlad a kastélyon és a hozzá tartozó 45 ár területen, valamint a felújításra elkészíttetett terveken, amiért 100 ezer eurót kért. 
Az önkormányzat elképzelése szerint a kastélynak közösséget szolgáló rendeltetést szánnak, ahol elegáns környezetben lehet majd megejteni például a házasságkötéseket. 


Kevesebben iratkoznak városi iskolába

A Tholdalagi Mihály Általános Iskolában nagyvakáció előtti hangulatban Dósa Ibolya igazgatónő fogadott. Arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen tanévet zártak, hányan jelentkeztek a képességvizsgára. 




– A járvány alatt a gyermekek nem betegedtek meg, az online oktatás is elég zökkenőmentes volt, annak ellenére, hogy diákjainkat nem tudtuk táblagépekhez juttatni. A polgármesteri hivatallal pályáztunk, és azért, hogy ne legyen átfedés, nem pályázhattunk a tanügy által meghirdetett táblagépekre. Tény, hogy várjuk a pályázat eredményét, reméljük, hogy nyertes lesz – fogalmazott az igazgató.
Az intézményben a most lezárult tanévben 203 gyermek tanult, ebből 65 óvodás. A román tagozatú óvodai csoportban tavaly három gyermek volt, az újonnan iratkozókkal a létszám 17-tel nő. Székelybósból Koronkába 11 gyerek ingázik, iskolabusszal szállítják be őket.
Valószínűleg a marosvásárhelyi zsúfolt, nehézkes közlekedés miatt kevesebb gyermeket íratnak a városi iskolákba, mint régebben, tehát az „elvándorlás” csökkenő tendenciát mutat. Többnyire azok a gyermekek ingáznak Vásárhelyre, akik művészeti vagy felekezeti iskolában tanulnak.
Az igazgató arról is beszámolt, hogy az iskolában 12 nyolcadikos végzett, közülük 8-an iratkoztak képességvizsgára. A románvizsgán csak 7-en jelentek meg, ugyanis az egyik tanuló megbetegedett. 
Azok a diákok, akik nem jelentkeztek a megmérettetésre, szakiskolába készülnek.
– A vizsgázó tanulók ügyes, komoly gyermekek, de nem tízes tanulók. Nagyon nagy eredményeket nem várunk, de az a fontos, hogy legyenek elégedettek azzal a teljesítménnyel, amit felmutatnak a vizsgán. Ha sikerült olyanokat nevelni, akik helyt tudnak állni ebben a társadalomban – hiszen nem lehet mindenkiből orvos és ügyvéd –, és jó szakemberek lesznek, az nekünk már elégtétel – fogalmazott az igazgatónő. 
Sok városi iskola csodájára járhat a koronkainak. A szép tantermeken túl a felszereltség is adott az oktatáshoz. Jól felszerelt például az infolaboratórium, számítópek, nyomtatók, laptopok állnak a tanulók rendelkezésére. Négy osztályban kivetítő is van. Sportolni is van lehetőség, felújították az iskola műfűves pályáját, és rendbe tették a tornatermet is. 


 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató