2022. augusztus 11., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„Ballag már a vén diák”

Ismét eltelt egy év, ezt jelzik a ballagások is, amelyek a múlt héten zajlottak le. A Bolyai Farkas Elméleti Líceum végzősei pénteken, május 27-én a marosvásárhelyi vár udvarán búcsúztak el. A Vártemplomban ökumenikus istentiszteletet tartottak, míg a vár udvarán ismét a hagyományos formában kívántak sok sikert azoknak a diákoknak, akik idén hagyják el az alma matert.

Hajdú Zoltán, az iskola igazgatója elmondta, hogy a szervezést már a tanév kezdetén, szeptemberben elkezdték, lefoglalták a vár udvarát, hiszen tudták, hogy az iskola felújítása nem fog befejeződni a ballagás időpontjáig. Az igazgató hozzátette: a teljes program a diákok és a tanárok érdeme volt, közösen szervezték meg a programokat. A vár udvarán a hivatalos beszédek megtartása után következett a végzős diákok díjazása. Hajdú Zoltán kiemelte, hogy egy olyan generációról van szó, amely a tanulást hagyományos formában kezdte, majd online oktatásra kényszerült, azonban szerencsére hagyományos formában tudta befejezni a tanulmányait. Ebből kifolyólag egy különleges generációról van szó. Kilencedikben a tanárok és a diákok kölcsönösen megszokták egymást, aztán a járvány hatására elszoktak egymástól, ezért újra össze kellett kovácsolódjanak. Nem titok, hogy az utóbbi néhány hét nagyon megható volt, mert a diákokon látszott, hogy nagyon kötődnek az iskolához és a tanárokhoz.

Hajdú Zoltán a diákoknak azt kívánta, hogy minden vágyuk teljesüljön. Biztos benne, hogy az érettségi előtt mindenkinek vannak célkitűzései. Elmondása szerint ezeket kell követni, de akkor sem szabad elkeseredni, ha nem teljesülnek, hisz az csak sikertelenség és nem kudarc. A sikertelenségből pedig fel lehet és fel is kell állni.

Az osztályfőnököknek is sok esetben könnyes a búcsú, hiszen négy év alatt ők is egy új közösség részei lesznek, együtt tanulnak, együtt nevetnek és nem egy esetben együtt sírnak a diákjaikkal. Talán elmondható, hogy a ballagás ez utóbbi kategóriába tartozik, mert az elválás, egy korszak lezárása nem egyszerű. Bondoroi Robert osztályfőnök elmondta, hogy az online oktatás nem széthúzta, hanem éppen ellenkezőleg összekovácsolta az osztályközösséget. Véleménye szerint ez azért történhetett meg, mert különleges személyekről van szó. Bondoroi Robert úgy fogalmazott, hogy biztos benne, hogy tíz év múlva is képesek lesznek ott folytatni, ahol a ballagás napján abbahagyták. Ugyanakkor elmondása szerint szeptemberben új osztályt fog vállalni, hiszen a tanári pályának a velejárója, hogy a pedagógus újabb generációkat kell vállaljon.

Az osztályból mindenki egy üzenettel búcsúzott, de ezek titkosak. Az utolsó osztályfőnöki órát sem vették fel, éppen azért, hogy a szívükben maradjon meg az emlék, hiszen a ballagással bezáródott egy ajtó, de nem teljesen, valamilyen szinten mindig nyitva fog maradni.

A ballagók körmenete az iskola körül

Fotó: Nagy-Bodó Szilárd