2022. szeptember 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Augusztus 23-án Bukarestben, az Agrárakadémia székhelyén ülésezett a LAPAR (Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – Romániai Mezőgazdasági Termelők Ligája) elnöksége, amelyen részt vett Fazakas Miklós, az RMGE-Maros elnöke és Bíró Csaba alelnök is. A gyűlésről Fazakas Miklós számolt be lapunknak. 


Bíró Csaba és Fazakas MiklósElmondta, a LAPAR alapító tagja a Gabona Terméktanácsnak, az Országos Mezőgazdasági Szövetségnek (Alianţa pentru Agricultură), csatlakoztak partnerként olyan szakmai szervezetek, mint a Kukoricatermesztők Országos Szövetsége, a Kis- és Középvállalkozások Országos Szövetsége, ugyanakkor a szövetség képviseli Romániát a Copa Cogecában, az Európai Unió gazdaszövetségében. A Copa Cogeca szakbizottságaiban az RMGE-Maros szakértői is jelen vannak. 

A LAPAR vezetőségi gyűlésén jelenlevők elemezték a szervezet elmúlt félévi tevékenységét, áttekintették mindazt, ami az említett szakbizottságokban történt. Ugyanakkor az uniós képviselet mellett a szakmai szervezetek képviselői jelen vannak a romániai mezőgazdasági szaktárca koordinálásával készülő országos fejlesztési tervet kidolgozó különböző szakbizottságokban. 

 Nehéz a feladata a szakmai szervezeteknek, ugyanis az említett vidékfejlesztési terv körvonalazza majd azokat az elvárásokat és feltételeket, amelyek alapján lehívhatók, elkölthetők majd az Európai Unió által az elkövetkezendő pénzügyi időszakban (hét évben) az ország rendelkezésére bocsátott, megpályázandó összegek. A LAPAR azon dolgozik, hogy ennek alapján Brüsszel a hazai gazdák számára a 

legelőnyösebb feltételeket biztosítsa. Sajnos többek között a környezetvédelmi követelmények miatt olyan kritériumok körvonalazódnak, amelyeket a romániai sajátosságok miatt szinte lehetetlen teljesíteni. Ezek által ellehetetlenítenék a hazai mezőgazdaság derékhadát jelentő kis és közepes farmokat, gazdaságokat. Magyarországon is hasonló a helyzet, és több európai országban elégedetlenek a szakmai szervezetek az unió tervezett agrárpolitikájával, így valószínű, hogy egyeztetések sorozata előtt állnak a minisztériumok, fontos, hogy ebben a folyamatban mit képviselnek a szakmai szervezetek. Ezért is volt jelentős a bukaresti tanácskozás. 

– Különösen fontos Erdély és Székelyföld számára, hogy óvjuk meg a hagyományos családi gazdálkodási formát, hiszen itt másként nem igazán lehet gazdálkodni. Ennek egyik biztosítéka, hogy az itt élők ne adják el területeiket. Azzal is tisztában vagyunk, hogy egyre nehezebb a mezőgazdálkodás, hiszen állandóan nőnek az inputok árai, nincs munkaerő, szűkül az értékesítési piac, nincs megoldva a vadkárok rendezése – de mindezeket hazai szinten kell rendezni, és ezekben is hangsúlyos szerepet vállalnak fel a szakmai szervezetek – mondta Fazakas Miklós.