2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nyolc hektárról kell aratni

Ilyen szép, ennyire élénklila talán még sohasem volt az öt hektáron elterülő mezőmadarasi levendulamező. A tervezettnél korábban, június 18-án nyitottak, akkor is sok látogató volt, de az elmúlt hét végén ismét elárasztották a domboldalt az illatban, látványban, nyugtató zsongásban megmártózni kívánó csoportok. Persze, a fotózás is nagy attrakció, hiszen a közösségi oldalakon jól mutat a levendulás háttérrel készült portré. Gépkocsikkal, buszokkal érkeztek az ország minden vidékéről, hiszen mindenhová híre ment ennek a csodálatos helynek. Mivel nagy a forróság, a levendula hamarább virágzik, ezért a virágzás teljében az aratást is elkezdték, de nem azon a parcellán, ahol a fesztivált szervezik, hanem a nehezebben megközelíthető dűlőkön – tájékoztatott Borbély Béla, a mezőmadarasi levendulás tulajdonosa. 


Fotók: Borbély BélaVárják a látogatókat

– Nagyon sokan érdeklődnek a levendulás iránt, amelyet tíz napja nyitottunk meg, és július 10-ig látogatható. Az elmúlt hét végén sokan voltak, buszokkal is érkeztek, szervezett kirándulás keretében. Az elmúlt évek során azt tapasztaltuk, hogy szükség van egy helyre, ahol az emberek leülnek, megszusszannak, falatoznak, söröznek, ezért idén a parkolóban egy közétkeztetési helyiséget alakítottunk ki. Itt miccset, flekkent, kolbászt, csirkeszárnyat, kürtőskalácsot lehet fogyasztani. A gyermekek felfújható csúszdákon szórakozhatnak – fogalmazott Borbély Béla. 

A levendulamező közvetlen közelében levő standnál levendulatermékeket, saját termelésű levendulaolajat, -vizet, levendulapárnácskákat, dísztárgyakat, illatos gyertyákat, levendulás mézet, szörpöt, fürdősót lehet vásárolni. A belépő 15 lejbe kerül, azért egy szép levendulacsokrot is kapnak a látogatók. A 12 év alatti gyermekeknek ingyenes a belépés. 

A látogatókat július 10-ig naponta reggel 9 órától este 9 óráig fogadják. 

Lemondtak a Szedd magad! elképzelésről

Első évben mindenki saját maga szedhette meg a levendulacsokrát, de ez az amúgy nagyon praktikus megoldás nem vált be. Egyesek ugyan nem csokrot, hanem egy öl virágot szedtek, s még ez sem lett volna baj, de kitépték a töveket, széttépték a növényeket, letaposták a sorokat, s így kárt okoztak! Azzal is próbálkoztak, hogy ollót adjanak a látogatóknak, de olyan sokan voltak, hogy nem jutott mindenkinek olló, s akinek jutott, esetleg nem adta vissza. Szóval nem volt jó ötlet engedni, hogy mindenki magának szedje meg a csokrát.

Elkezdődött a levendulaaratás

Múlt hét végén elkezdték a próbaaratást, hogy kipróbálják a speciális gépeiket. A látványkínálaton túl tehát a levendulatermesztés komoly gazdasági vállalkozás is. Már neki is láttak az aratásnak egy háromhektáros, nehezebben megközelíthető területen, ami távol esik a látogatóknak fenntartott levendulamezőtől. A levendula gyógy- és fűszernövény, a belőle nyert fő terméket, az olajat, a kozmetikai és a gyógyszeriparban használják fel. Az aznap learatott virágot saját lepárlójukban frissen párolják le. Ezt az olajat értékesítik – mondta Borbély Béla termelő.