2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A járványhelyzet függvénye, hogy miként tudják működtetni

Rövidesen elkészül a sátortetős műjégpálya

Előreláthatólag már decemberben elkészül a sátortetős műjégpálya, amelyet a Székelyföldi Jégkorong Akadémia létesít Marosszentgyörgyön, a Sörpatika mögötti területen. A tervek szerint a pályán a jégkorongedzések és meccsek mellett korcsolyázásra oktatják majd a gyerekeket, és szabadidős korcsolyázásra is lehetőség lesz. Hogy mikor és milyen körülmények között tudják fogadni a korcsolyázókat, az elsősorban a járványhelyzettől függ. 

A készülőben lévő marosszentgyörgyihez hasonló sátortetős műjégpálya már több székelyföldi városban, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson is üzemel. A Marosszentgyörgyön létesülő műjégpályával lehetőség nyílik arra, hogy a térség felzárkózzon azon székelyföldi városokhoz, amelyekben a gyerekeket korcsolyázni tanítják. 

A területet, ahol a létesítmény állni fog, a marosszentgyörgyi önkormányzat bocsátotta rendelkezésre, a műjégpálya üzemeltetése pedig a Marosmenti Leader Egyesületre hárul, amelynek öt polgármesteri hivatal, köztük a marosszentgyörgyi is tagja. 

Fotó: Nagy Tibor


Sófalvi Szabolcstól, Marosszentgyörgy polgármesterétől megtudtuk, a beruházás előrehaladott fázisban van, előreláthatólag decemberben el is készül, de hogy pontosan mikor nyit, az elsősorban a járvány alakulásától függ. A jeget biztosító gépezet üzembe helyezése folyamatban van, a sátortető felhúzása az utolsó lépés lesz. A polgármester hangsúlyozta, a létesítmény előnye, hogy nemcsak a szűk értelemben vett téli idényben, hanem az év több hónapjában fog majd működni, ami ugyan többletköltséget jelent a jég fenntartása miatt, a környéken lakóknak viszont hiánypótló lehetőség lesz, ugyanis köztudott, hogy a megyeközpontban a ligetbeli jégpálya a mai napig nem készült el, a szomszédos Marosvásárhelyen a szabadtéri pályák pedig rövid ideig üzemelnek. A sátortetős létesítményben adottak a feltételek ahhoz, hogy márciusban, áprilisban, de akár májusban is fogadhassák a korcsolyázókat. 

A község vezetője hozzátette, a jégkorongedzések mellett lehetőség lesz majd szabadidős korcsolyázásra, valamint a gyerekeket célzó korcsolyaoktatásra is. Mint mondta, Vásárhelyen az évtizedek során hagyták elsorvadni a jégkorongsportot, ellenben biztos benne, hogy amennyiben a feltételek adottak lesznek, a fiatalok, gyerekek körében ismét népszerű sportággá válik. 

A polgármester megjegyezte, várják a hatósági rendelkezéseket annak kapcsán, hogy – fedett létesítményről lévén szó – lehet-e működtetni, illetve amennyiben igen, milyen körülmények között. A fedett pálya üzemeltetésében a Marosmenti Leader Egyesület a Maros Megyei Tanács támogatására is számíthat, hiszen a sportlétesítmény nem csak a község, hanem a térség, elsősorban a közeli Vásárhely lakosságát szolgálja majd ki. A Leader Egyesületnek erre nincsen költségvetése, az önfenntartás pedig mindaddig, amíg a járványügyi korlátozások miatt nem tud teljes gőzzel működni a pálya, szóba sem jöhet.



Jelen helyzetben a gyorsított eljárás lett volna indokolt

Digitális eszközökre pályáznak

Az online oktatás közepette a diákok és a pedagógusok munkáját segítő digitális eszközökre pályázik a marosszentgyörgyi önkormányzat. Bár a kiírás szerint a kormány az online oktatást szeretné ezáltal megkönnyíteni, a benyújtási határidőt kitolták februárra, ezt követően lesz az elbírálás, majd a nyertesek esetében az eszközök beszerzése. 

A kormány uniós pénzekből tervezi finanszírozni azokat a pályázatokat, amelyeket az önkormány- zatok nyújtanak be a tanintézetek online oktatáshoz szükséges digitális eszközökkel való felszerelésére. Sófalvi Szabolcs polgármester elmondta, ezt a lehetőséget is próbálják kihasználni, az általuk leadott pályázat értéke meghaladja az egymillió lejt, belefoglaltak tableteket a diákok számára, okostáblát minden osztályba, kivetítőket, mikrofonokat, kamerákat, mindent, ami jelenleg az online oktatáshoz szükséges, de normál körülmények között is segíti majd a diákok, a pedagógusok munkáját. A község vezetője azonban sajnálatosnak tartja, hogy a kormány ezúttal sem jár el gyorsan és operatívan, hiszen, mint mondta, ha már a járványhelyzet miatt született meg ez a pályázati lehetőség, nagyon rövid leadási határidőt kellett volna szabni, és a pályázatokat gyorsított eljárással elbírálni, hogy az online oktatásra kényszerült gyerekek, pedagógusok minél előbb hozzájuthassanak az eszközökhöz. 

A benyújtási határidő először október vége volt, akkor egy nap állt volna rendelkezésre a pályázatok benyújtására, aztán elhalasztották november elejére, és végül februárra tolták ki a határidőt. 

– Mi leadtuk ugyan az elsők között, de a határidő lejártáig biztosan nem kezdődik el az elbírálás, és ha logikusan számolunk, az elbírálás hetekbe, ha nem hónapba telik, utána jön a szerződéskötés, majd a licit, tehát leghamarabb jövő tavasszal tudjuk beszerezni a szóban forgó eszközöket. Járványügyi szempontból ez késő, más szempontból, hosszú távon természetesen előnyt jelent majd, hogy még felszereltebbek lesznek a tanintézeteink – mutatott rá a polgármester, aki szerint a pályázatba a csejdi iskolát, óvodát is belefoglalták. 

Illusztráció


Nagy segítség a szociális program

Érdeklődésünkre a polgármester elmondta, az országos program részeként a marosszentgyörgyi iskola diákjai is kaptak tableteket, ám messzemenően nem annyit, mint ahányan igényelték, mintegy húsz százalékuknak jutott. Még mielőtt piros zónába került volna a község, az iskola kérésére gyors költségvetés-módosítást eszközöltek, és sikerült beszerezni a felszerelést. Amikor be kellett zárni a tanintézeteket, egy-két nap alatt zökkenőmentesen megtörtént az átállás.

Ugyanakkor, mielőtt piros övezetté vált volna a község, felmérést készítettek arról, hogy hány diák igényelne táblagépet, és mintegy négyszázan jelezték, hogy szeretnének. Az iskola vezetőtanácsa a kérések alapján sorrendet állított fel, hogy először a leginkább rászorulók részesüljenek a támogatásban. De előfordul, hogy egy eszköz van a családban, és két gyereknek kell tanulnia, illetve olyan is, hogy más lehetőség hiányában a szülő telefonját használja a gyerek. Emiatt jelezték a tanfelügyelőségnek, hogy további táblagépekre lenne szükség, és előreláthatólag a napokban néhányat kapnak még. 

A községvezető rámutatott, Marosszentgyörgyön különleges helyzet áll fenn, aminek jelenleg kiemelt haszna van a hátrányos helyzetű gyerekek oktatását illetően, ugyanis köztudott, hogy egy nagyszabású szociális projekt részeként elkészült egy integrációs központ több teremmel, számos, a gyerekek felzárkóztatását célzó tevékenységgel. A központban a munka jelenleg is folyik, kisebb létszámmal, külön termekben lehetőséget biztosítanak a gyerekeknek, hogy bekapcsolódjanak az online órákba. Több mint ötvenen részesülnek ezekben a szolgáltatásokban, olyan diákok, akiknek otthon nincsen tabletjük. Nekik a Caritas munkatársai segítenek a házi feladat megoldásában is. – Amikor ez létrejött, nem is számítottunk ilyen méretű válsághelyzetre, de most óriási segítség a családok számára – jegyezte meg a polgármester. 

Községszinten 95 százalékra tehető azon diákok aránya, akik otthonukban rá tudnak csatlakozni az online órákra, további 2-3 százalékot tesznek ki azok, aki a szociális központban kapcsolódnak be. 


Tavasszal teljesen megújul a Tófalvi út

Befejeződött a gázvezetékcsere

Régóta várt beruházás zárult le nemrég Marosszentgyörgyön, a gázvállalat befejezte a vezetékcserét a község leghosszabb utcájában, a Tófalvi úton, ahol a meghibásodások, gázszivárgások miatt nagy volt a balesetveszély, és folyamatosan fel kellett törni az úttestet. A gázvállalat most rendbe hozza a feltört felületet, és tavasszal új aszfaltréteg kerül az úttestre, kerékpársávot alakítanak ki, megújulnak a járdák és rendbe teszik a sáncokat.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb beruházásának nevezte a gézvezetékcserét Sófalvi Szabolcs, ugyanis Marosszentgyörgy leghosszabb utcájáról van szó, több mint két kilométeres szakaszon, a községközponttól az utca végében lévő bikafarmig kicserélte a régi vezetékeket a gázvállalat. Ennek azért is nagy a jelentősége, mivel a város gázellátása is részben innen történik.

A polgármester hangsúlyozta, örülnek, hogy végre elkészült a beruházás, sikerült megszüntetni a gázszivárgások okozta balesetveszélyt, ráadásul több mint negyven év a jótállási idő a lefektetett vezetékekre. 

Mint mondta, az önkormányzat ragaszkodott ahhoz, hogy a munkálat után ne csak visszaállítsák az eredeti állapotába az utat, hanem teljes egészében újraaszfaltozzák. A gázvállalat most a feltört felületet rendbe hozza, leaszfaltozza, erre jön majd tavasszal az új aszfaltréteg. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat felvállalta, hogy új járdát, valamint kerékpársávot alakítanak ki, és teljesen rendbe teszik a Tófalvi utat, amint a tél lejártával az időjárás ezt lehetővé teszi. Sófalvi Szabolcs elismerően szólt a lakosság türelmes, megértő hozzáállásáról, hiszen a munka folyamatosan forgalomkorlátozással járt. Az önkormányzat értesítéseket küldött a lakosságnak, amelyben elmagyarázták, miért van erre szükség, így az emberek nem háborogtak a forgalomkorlátozás miatt. Mindenik utcát, ahol ebben az időszakban ki lehetett kerülni a Tófalvi utat, előzőleg sikerült korszerűsíteni. 

Egy másik jelentős infrastrukturális beruházás, amelyre nemrég került sor a községben, a Kultúrház utca felújítása. A polgármester rámutatott, előre gondolkodnak, így, bár az új kultúrotthon építése még nem kezdődött el, a környékét igyekeztek rendbe tenni, több mint nyolcvan parkolóhelyet létesítettek az addigi 16 helyett, fedett sáncokat alakítottak ki, a kiszélesített járda egy részén kerékpársáv kapott helyet. – Ez része annak a pályázatnak, amelynek köszönhetően közel húsz utcát korszerűsítettünk, még hátravan a Patak utca, illetve a Márton Áron negyed. Ugyanakkor folyamatban van egy újabb pályázat összeállítása, amit az év végéig szeretnénk benyújtani az Országos Beruházási Társaságnál (CNI), mintegy harminc utca aszfaltozására próbálunk ezúton finanszírozást szerezni. Ammennyiben nagyon elhúzódna, más, uniós forrásokra is megpróbálunk pályázni – fejtette ki a polgármester. Ebbe a pályázatba már az új lakónegyedekben levő utcákat is belefoglalták. A községvezető örömmel nyugtázta, hogy a szeptemberi választásokon a voksolók több mint nyolcvan százaléka bizalmat szavazott neki, bizonyítva, hogy az emberek látják és értékelik, hogy nemcsak a választások előtt, hanem az év minden napján ugyanúgy dolgoznak azért, hogy állandóan fejlődjön a község. 


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató