2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Esély körvonalazódik a marosludasi, a Tereos Rt. által birtokolt cukorgyár tevékenységének újraindítására. Szerdai ülésén a kormány memorandumot fogadott el, amelynek értelmében a mezőgazdasági minisztérium tárgyalásokat kezdeményezhet a vállalalat működésének újraindítása céljából. 


Fotó: Nagy Tibor (archív)
A fenti döntés előzménye, hogy a Tereos csoport 2021 végén bejelentette: bezárja a ludasi, több mint 60 éve működő cukorgyárat, és nem vesz át több cukorrépát a hazai termesztőktől. A szaktárca becslése szerint a francia gyártulajdonos döntése mintegy félezer cukorrépa-termesztőt érint, a vállalat közel 7000 hektáron termesztett répát dolgozott fel évente. A ludasi cukorgyár évente mintegy 40 ezer tonna cukrot gyártott, ami a 40 százaléka a hazai cukorgyártásnak (a románvásári gyár mintegy 60 ezer tonnát állít elő). A romániai szükséglet körülbelül 500 ezer tonna. Vagyis a két megmaradt gyártó adja a hazai éves cukorszükséglet közel egynegyedét. 

Jelen háborús helyzetben persze felértékelődik az élelmiszergyártás, így a cukoré is, emellett pedig a ludasi gyár újraindítása a munkahelyek megtartását eredményezné (a vállalat alkalmazottai jelenleg kényszerszabadságon vannak, bérüknek a 75 százalékát kapják. Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter március végén ez ügyben a cukorrépa-termesztők Beta egyesületének vezetőivel (akik az egyesülethez tartozó közel 300, Kolozs, Szeben, Fehér, Beszterce, Hunyad, Hargita, Kovászna, Brassó és Maros megyebeli gazda érdekeit képviselik), a Cukorrépa-termesztők és -feldolgozók Országos Munkáltatói Föderációjával, a Tereos cég képviselőivel tárgyalt, és megkereste a francia mezőgazdasági minisztert, Julien Denormandie-t is. Akkor a szaktárcavezető megígérte, hogy a ludasi gyár helyzetét kiemelt figyelemmel kíséri a minisztérium. 

A május 4-i kormányülésen elfogadott memorandum felhatalmazza a mezőgazdasági tárca képviselőit, hogy elkezdjék az alkutárgyalásokat a marosludasi cukorgyár tevékenységének újraindításáért/megtartásáért, tekintve, hogy Romániában ezenkívül csupán egyetlen cukorgyár működik – az Agrana Romania Kft. 

„A ludasi gyár újranyitása biztosítaná a belső piacon a versenyhelyzetet, a cukorrépa-termesztést a régióban és a munkahelyek megőrzését. A jelenlegi geopolitikai helyzetben az ukrajnai háború megnehezíti az Ukrajnából Romániába irányuló cukorexportot. Ennek az ellensúlyozása, a más országokból való cukorimport a vámtarifák miatt jelentős többletkiadást jelent az állami költségvetésnek” – áll a kormány által kiadott közleményben.