2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyelőre nem gond a kormányrendelet alkalmazása

Sok kérdést felvetett a múlt pénteken megjelent, a Covid–19-vírusfertőzés megakadályozását és legyőzését célzó, a veszélyhelyzetben alkalmazható intézkedésekről szóló 1130. számú kormányrendelet életbe léptetése. A legtöbb intézményt ez a rendelet váratlanul érte, de egy kis leleményességgel és az adott lehetőségekhez mérten a legtöbb helyen hamar sikerült többé-kevésbé megfelelően megoldani az ügyfelekkel való kapcsolattartást. 

A kormányhatározat kimondja, hogy a közintézményekbe, közszolgáltatók, egészségügyi, igazságügyi és közigazgatási intézmények vagy közpénzből fenntartott kereskedelmi egységek épületeibe az alkalmazottakon kívül csak azok léphetnek be, akik legalább tíz napja megkapták a teljes védőoltást, akik 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigéngyorstesztet tudnak felmutatni, vagy igazolni tudják, hogy legalább 15 napja, de nem több mint fél éve átestek a vírusfertőzésen. Az előírásoktól sürgősségi esetekben (például születési vagy elhalálozási anyakönyvezés) el lehet tekinteni, az előírásokat nem teljesítő személyek számára is biztosítani kell az ügyfélszolgálatot online úton, vagy szabadtérre nyíló, vagy az épületeken kívül nyitott munkapontok felállításával, a vírusfertőzés megakadályozását célzó járványügyi intézkedések betartásával.

Körképünkben arra kerestük a választ, hogy milyen lehetőségeik vannak az ügyfeleknek az új helyzetben, de főleg arra voltunk kíváncsiak, hogy miképp biztosított az ügyfélszolgálat az úgynevezett zöldigazolvánnyal nem rendelkezők számára.

Belépés előtt mindenhol be kell mutatni a zöldigazolványt, vagy kint várni az ügyintézésre

 Fotó: Gligor Róbert László


A megyei intézményeknél nem jelent gondot

A kormányhatározat gyakorlatba ültetése nem jelentett mindeddig gondot a Maros megyei személyi nyilvántartó igazgatóság számára. Azoknak, akik nem tudják bizonyítani az oltás felvételét, a betegségből való gyógyulást, vagy nem tudnak felmutatni tesztet, az intézmény földszintjén egy munkapontot hoztak létre. Az érkezőket leellenőrzik, aki nem léphet be, azt ide irányítják. Itt egy megbízott személy átveszi az ügyfelektől az iratokat, kérvényeket, anélkül hogy bárki belépne az épületbe – közölte lapunkkal Codruţa Sava igazgató, kiemelve, hogy az intézménynek főleg a megye 102 közigazgatási egységével való kapcsolattartás, irányítás és ellenőrzés a feladata. A megyében 17 személyi nyilvántartó hivatal működik, ezek anyakönyvezési és nyilvántartói értelemben is ügyfeleket fogadnak, míg a többi 85 polgármesteri hivatalban anyakönyvezési ügyfélszolgálat van. Mindegyik hivatalt írásban értesítették, hogy tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy biztosíthassa az ügyfélfogadást, és hogy sürgősségi esetekben a digitális igazolással vagy teszttel nem rendelkezőket is kiszolgálhassa az előírt, fentebb említett lehetőségek egyikével élve. Ezeknek az intézkedéseknek a megvalósítása a polgármesterek feladata – hangsúlyozta az igazgató.

Ami a prefektusi hivatalt és a hozzá tartozó gépjármű-bejegyzési és jogosítványkibocsátó közszolgálatot, valamint az útlevélosztályt illeti, azok működése normális program szerint zajlik, a hozzájuk forduló személyeket a bejáratnál tájékoztatják a törvényes rendelkezésekről. Az ügyfélfogadás zökkenőmentes: mivel létezik online kapcsolattartási lehetőség, az említett közszolgálatokat ezen az úton érhetik el a digitális igazolvánnyal nem rendelkező ügyfelek, a prefektusi hivatal pedig nem sorolható be a kivételt képező esetek sorába, tehát ott is fennáll a digitálisigazolás-kötelezettség. Továbbá a be nem oltott személyek PCR- vagy gyorsteszt felmutatásával bármikor fordulhatnak bármelyik intézményhez – közölte lapunkkal a prefektusi hivatal szóvivője.

A Maros Megyei Tanáccsal csak online kapcsolattartási lehetőségük van azoknak, akiknek nincs oltási vagy felgyógyulásról szóló bizonylatuk, ők a cjmures@cjmures.ro elektronikus postafiók révén juttathatják el kérvényeiket, beadványaikat. Egyelőre nincs lehetőség utcára nyíló ügyfélfogadó pontot nyitni, egyrészt, mert az épület felújítás alatt áll, másrészt a bejáratok melletti ablakok erre nem alkalmasak. Amúgy is az intézménynek kevés közvetlen kapcsolata van az állampolgárokkal, oda csak többnyire építkezési engedélyekért folyamodnak. Ez az intézkedés csak a főépületre érvényes, a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó és más ingatlanokban székelő intézmények a saját hatáskörükben, a lehetőségekhez igazodva oldják meg az ügyfélfogadást – tájékoztatta lapunkat Molnár Imola, a megyei önkormányzat sajtókapcsolatért felelős munkatársa.

A Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság épületébe is csak a zöldigazolvánnyal vagy negatív teszttel rendelkezők léphetnek be. Akik számára nem megengedett a belépés, azoknak elektronikus postán állnak rendelkezésükre, valamint a hivatal egy postadobozt is felállított a bejáratnál, ahová benyújthatók a kérések, jelzések és egyéb dokumentumok. Kérésre az intézmény alkalmazottai útmutatóval szolgálnak. Aki a fogyatékossági fokozat megállapításáért fordul hozzájuk, elektronikus postán is benyújthatja igénylését – tájékoztatott Miklea Hajnal Katalin igazgató.

Kevesebben, de a benti ügyfélablakoknál is jelentkeznek kérvénnyel


Nagyobbak és kisebbek

Erdőszentgyörgyön ezután is az ügyfelek rendelkezésére állnak, annyi különbséggel, hogy a zöldigazolvánnyal nem rendelkezőket kültéren, azaz az intézmény előtt fogadják, és ügyét az illetékes munkatárs megoldja – közölte közösségi oldalán Csibi Attila polgármester. 

Nyárádszeredában átszervezték az ügyfélfogadást: a bejáratnál testhőmérsékletet mérnek, felveszik az ügyfél adatait, a zöldigazolvánnyal rendelkezők bemehetnek az épületbe, a többiek rendelkezésére áll két személy az előtérben, aki átveszi és továbbítja az aktákat a megfelelő osztályra, az onnan érkező válaszokat pedig kiadja. A személyi nyilvántartó szigorított feltételek mellett, de felkereshető, ugyanis akinek személyi igazolványt kell kiállítani, azt le kell fényképezni. Halál vagy születés bejelentésekor pedig az anyakönyvvezető mindenképp elérhető mindenki számára – részletezte megkeresésünkre Tóth Sándor polgármester. 

Szovátán a zöldigazolvánnyal nem rendelkezők ezúttal is online fordulhatnak a városházához, kérvényeiket elektronikus postán küldhetik, de jelentkezhetnek az önkormányzat közösségi oldalán is, hívhatják az intézmény telefonszámát, az adókat és illetékeket továbbra is fizethetik a hivatal weboldalán vagy banki átutalással. Ez a kapcsolattartási forma az elmúlt hullámok esetében is jól működött. A zöldigazolvánnyal rendelkezőket ezentúl is a szerdai ügyfélfogadó napon várják, de ha valakinek hamarabb akad elintéznivalója, azt is fogadni tudják más napokon is, mivel csak néhány személyről van szó – tájékoztatta lapunkat Moldovan Kriszta szóvivő. Aki pedig még nem tette meg, az szovátai oltásközponthoz  fordulhat a vakcina felvétele érdekében, és így hamarabb megszabadulhat az effajta akadályoktól. Az oltópont ezután hétfőn és szombaton 8–20 óra között működik.

A kisközségek is megtalálták a módját a kormányrendelet alkalmazásának. Székelyhodoson hétfőn csengőt szereltek a bejárati ajtóra, az ügyfelet egy munkatárs fogadja, és átveszi az iratait, de megoldást keresnek, hogy senkinek ne jelentsen gondot a következőkben sem a kérvények benyújtása – jelezte Barabási Ottó polgármester. Csíkfalván előzetesen telefonon vagy elektronikus postán is jelentkezhetnek az ügyfelek, vagy a községháza előterében elhelyezett asztalnál tehetik le aktáikat, ha viszont van zöldigazolványuk, bemehetnek az illetékes ügyosztályra – rendelte el Balogh István polgármester.


Át kell venni a fűtéspótlék-igényléseket

Mezőpanitban elektronikus postán és telefonon jelentkezhetnek az ügyfelek, van online adófizetési lehetőség is, de azoktól is átveszik a bejáratnál a kérvényeket, akik nem tudják használni az informatikai eszközöket, vagy nem léphetnek be az épületbe – értesültünk Bodó Előd Barna polgármestertől. A lakosságot tájékoztatták, hogy egyelőre csak az forduljon a községházához, akinek nagyon szükséges. Hamarosan meg kell oldják a fűtéspótlék-kérelmek átvételének módozatát is, hiszen sokan kellene jelentkezzenek az önkormányzatnál, és ebben az esetben számos dokumentumot be kell nyújtani, illetve igényelni.

Gernyeszegen a községháza előtt két személy telefonos alkalmazással ellenőrzi a zöldigazolványokat, mielőtt bárkit beengedne az épületbe. Azok számára, akik nem léphetnek be, az épület előtt egy fűthető sátrat állítottak fel, az ügyfelek itt tölthetik ki a kérelmeket, majd egy alkalmazott beviszi ezeket, illetve kiviszi a szükséges dokumentumot, ugyanígy az adófizetőktől átveszi a fizetendő összeget, és elintézi a tranzakciót. 

A községben már a hét folyamán fogadják a fűtéspótlékot igénylők kéréseit, a más-más települések lakói külön megjelölt időpontokban jelentkezhetnek. Ugyanakkor hamarosan megteszik azt is, hogy a személyzet egy csapata kiszáll minden faluba, magukkal viszik a szükséges informatikai eszközöket, biztosítva van az internetkapcsolat, így mindenhol helyben ki tudják szolgálni a lakosokat, át tudják majd venni a kérvényeket, és adót is lehet fizetni ugyanott – magyarázta el Kolcsár Gyula polgármester. Az elmúlt napokban főleg a társadalmi segélyben részesülők jelentkeztek, hogy fűtéspótlékot igényeljenek, de várják a kisnyugdíjasokat is, és mindenkit arra kérnek, hogy ne halassza az ügyintézést az amúgy is zsúfolt utolsó napokra.


A járvány sem lehet akadály

Tavaly tavasszal, a járvány első hulláma során Nyárádkarácson község önkormányzatánál felütötte a fejét a fertőzés, az alkalmazottak fele kénytelen volt otthoni elkülönítésbe vonulni. Hasonló eset áll fenn most is, a húsz munkatársból nyolc fertőzött – értesültünk Bodó Károly Gyula polgármestertől. Ennek ellenére megtesznek mindent az ügyfelek kiszolgálása érdekében: a bejáratnál egy személy ellenőrzi az embereket. Aki nem léphet be, attól a kiérkező illetékes munkatárs veszi át a kérvényt. Sokaknak van szüksége adóigazolásra, velük is hasonlóan járnak el. Kevesebb olyan személy keresi fel a polgármesteri hivatalt, akinek van zöldigazolványa – nem tudni, hogy sokaknak nincs-e és ezért maradnak távol, vagy éppen a fertőzés lehetőségétől tartva nem mennek közintézményekbe.

Gernyeszegen az ökormányzat előtt álló sátorban tölthetik ki a kérvényt azok, akik nem léphetnek be az épületbe  Fotó: Kolcsár Gyula


Közlemény 11 órával korábban

A gázár emelésének előjele 11 órával korábban

Erről jut eszembe 11 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 11 órával korábban

Hírek 11 órával korábban

Széltündér, libbenő 11 órával korábban

Három a feszt! 11 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató