2024. july 2., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tizenhárman kezdik az előkészítő osztályt

Nem lesz gyermekhiány a mezőmadarasi iskolában 

Öröm és felüdülés óvodába toppanni, pláne, ha derűs a hangulat, mint ottjártunkkor a Bogyó és babóca, valamint a Méhecskék csoportban. A kis- és középcsoporttal Kovács Noémi, a nagycsoporttal Bodó Bella óvónő foglalkozik, ők mutatták be az itt folyó tevékenységet.

Fotók: Nagy Tibor


– Tizennyolc gyermeket írattak be a csoportomba, de tizennégyen járnak rendszeresen, leszámítva a téli időszakot, amikor gyakrabban betegednek meg a gyermekek, s kevesebben vannak jelen. A korosztálynak megfelelő anyanyelvi, környezetvédelmi, matematika- és kézimunka-, továbbá zenei és testnevelési foglalkozásaink vannak. Magyar tannyelvű a csoport, kisebbségben ugyan, de vannak roma anyanyelvű gyermekek, akik keveset értenek magyarul vagy románul, de azért ügyesen bekapcsolódnak a foglalkozásokba. A magyar nyelvvel próbálkozunk, de valószínűnek tartom, hogy ezeket a gyermekeket ősszel román iskolába fogják beíratni. Azok közül, akik be vannak íratva hozzánk az óvodába, sokan nem járnak, általában külföldön tartózkodnak, szüleikkel együtt – mondta Kovács Noémi, miközben éppen a tízóraizás folyt. 

A nagycsoport szintén 18-as létszámú, óvónőjük Bodó Bella. 

– Itt is ugyanaz a helyzet, mint a másik csoportban, roma gyermekek is vannak, megszokták a magyar közösségben, jól alkalmazkodnak és kommunikálnak a társaikkal, értik egymást, de ha mégsem sikerül magyarul értekezni, akkor marad a román nyelv, mert azt jobban ismerik. Tudunk együtt dolgozni és játszani, ezzel nincs gond! Az idei különleges év, mert 13 gyerek fogja kezdeni az előkészítőt, tehát nem kell összevonni az osztályt, mint a korábbi években – fogalmazott Bodó Bella. 



Épül a gyülekezeti otthon

A református parókia környéke megújult arculattal fogadott, szép kerítés épült, s pirosban áll egy félkész épület, ami gyülekezeti otthonként fogja szolgálni a híveket. Az építkezésről és a gyülekezet életéről, a múlt héten lezajlott esperesi vizitációról Szabó Andor lelkipásztor számolt be lapunknak. 

– A református közösségnek szüksége van a gyülekezeti otthonra, egy nagyobb közösségi térre, ahol a kóruspróbákat, a bibliaórákat, a nőszövetségi alkalmakat s az ifjúsági foglalkozásokat tarthatjuk majd, hiszen ez megfelelő méretű, korszerű helyiség lesz. A földszinti részen egy nagy gyülekezeti terem, a teakonyha, a mosdó, az emeleten pedig egy irodahelyiség, egy tároló és két vendégszoba kap helyet. Az épület alapterülete 18x12 méter.

Az építést támogatásokból valósítjuk meg, a főtámogató a romániai vallásügyi államtitkárság. Egy ötéves tervet készítettünk, ennek megfelelően az épület már áll, a tető állványzata kész, következik a fedés. Aztán folytatjuk a villanyhálózat beszerelésével, a nyílászárók beépítésével. Ezeknek a munkálatoknak a finanszírozására is a vallásügyi államtitkárságra nyújtjuk be a pályázatot, az elkészített tervnek megfelelően – mondta Szabó Andor lelkipásztor, és hangsúlyozta, hogy a presbitérium nagyon sok önkéntes munkát végzett, amiért hálával tartoznak a presbitereknek. 

Nem hagyható szó nélkül, hogy a gyülekezet az utóbbi években nagyon sokat építkezett, felújították a templomot, a ravatalozót, aminek finanszírozását nagyobbrészt az önkormányzat vállalta fel. Nagy anyagi áldozatot hozott a gyülekezet, hiszen jelentősen hozzájárult az építkezés költségeihez. Ezenkívül az önkormányzattal való együttműködés révén sikerül burkolni a temető felé vezető utat. 



Esperesi vizitáció a gyülekezetben 

– A Mezőmadarasi Egyházközség a Maros-mezőségi Egyházmegyéhez tartozik, melynek Jakab István az esperese. A gyülekezetbe háromévente szokott ellátogatni az esperes, de a járvány miatt elmaradt a látogatás, ezért öt év telt el az utolsó esperesi vizitáció óta. A vizitáción számba veszik a gyülekezeti élet minden vetületét, lelki, számbeli és anyagi téren. Ezt jegyzőkönyvben rögzítik. 

A lélekszám tekintetében elég elkeserítőek az adatok, hiszen a gyülekezet létszáma apad, öt év alatt 26-tal csökkent, ennyivel többen hunytak el, mint amennyien születtek. 2021. december 31-én 1146 lelket tartottunk nyilván. Nagy gyülekezetnek számítunk. Újrakezdtük a járvány idején abbamaradt szolgálatokat, sőt bővítettük ezeket, hogy a gyülekezet tagjait – főleg az időseket és betegeket – erősíteni és vigasztalni próbáljuk. A keresztelések száma évente 8-10 között mozog. Virágvasárnap nyolcan konfirmáltak, a fiatalok szép bizonyságtétellel vállalták, hogy hűséges tagjai lesznek anyaszentegyházunknak. Bár a falu a járvány ideje alatt vörös besorolású volt, tehát magas volt a fertőzöttek száma, az elhalálozás a vírus miatt mégsem ugrott meg, mindössze két Covid-áldozatról tudunk, viszont a temetések száma nőtt, 2022-ben már 11 lelket veszítettünk el – fogalmazott a lelkész. 

A járvány nagyban éreztette a hatását a gyülekezeti életben, ezért a lelkész úgy döntött, hogy a korlátozások feloldása után minden csütörtökön 10-17 óra között meglátogatja a gyülekezet időseit és betegeit, ami jó alkalom a személyes beszélgetésekre, a lelki gondozásra. Ennek már mutatkoznak pozitív hozadékai. A lelkész arról is beszámolt, hogy továbbra is folytatódik a templomi istentiszteletek, igehirdetések, bibliamagyarázatok online közvetítése, téli időszakban csütörtökön és szombaton 17 órától, nyári időszakban 20 órától. A lelkész havonta egy vasárnap a délutáni istentiszteletet Szénáságyon tartja, hogy az ott élő idős emberek is részt vehessenek az igehirdetésen. 

A vallásórákat Szász Szabolcs Béla kántor tartja, tanítványainak három csoportja az esperesi vizitáció során is felemelő énekekkel köszöntötte a gyülekezetet. 

A vakációs bibliahetet idén is megtartják, amelynek a hitbeli épülésen túl közösségépítő és -erősítő szerepe is van a gyerekek körében.


Számos projekt vár kivitelezésre

Folytatják a vállalt munkát

Mezőmadaras csodálatos fekvésű falu, aki Harcó felől érkezik, lenyűgözi a táj, az erdők között vezető út. Aztán a tetőről egyszerre csak egy óriásteknőben láthatja a falut, melyet körös-körül dombok, szántóföldek vesznek körül. A tekintet a falu központjában álló, fehérre meszelt református templomra fókuszál, amely a település ékességeként magasodik a lakóházak fölé. A községházán Kovács Ilona polgármester fogadott, aki a közösség életéről és az éppen zajló teendőkről számolt be lapunknak.


Víz- és kanalizálás a szénáságyi tanyavilágban

– A Mezőmadarashoz tartozó Szénáságyon elkészült a víz- és szennyvízhálózat, ezt vettük át csütörtökön a kivitelezőtől. Ezzel teljes egészében kiépült a község vízhálózata, míg a kanalizálás 60 százalékban készült el. A helyzet az, hogy bár az átvétel megtörtént, nem tudhatjuk, hogy az Aquaserv mikor veszi át teljes egészében a hálózatot, s ez mikor válik működőképessé. 

– Milyen projekteket készítettek elő? 

– Éppen azért, hogy a község teljes területét lefedjük a szennyvízhálózattal, ennek bővítésére az Országos Befektetési Társasághoz pályázatot nyújtottunk be. Ha ez nyertes lesz, akkor a Kishegy, a Régi telep csatornahálózatát is kiépíthetjük.

Három különálló pályázatot nyújtottunk be az Anghel Saligny program keretében, az első kettőt Mezőmadaras és Szénáságy azon utcáinak az aszfaltozására, ahol elkészült már a csatornahálózat; a harmadikat a jelenlegi gázhálózat bővítésére a község azon részeiben, ahol a lakosság nem fér hozzá a szolgáltatáshoz, a Pánczél utcáról, a romatelepről és a Szénáságyról van szó.

Továbbá: aktualizálnunk kellett az előbbi mandátum alatt az orvosi rendelő, a sportterem és a művelődési ház építésére benyújtott pályázat dokumentációját, mert közben változott a törvény, és másak a követelmények. A Környezetvédelmi Alaphoz a napokban nyújtunk be egy pályázatot, amely egy elektromos töltőállomás telepítését teszi lehetővé az elektromosautó-tulajdonosok számára. A Leader-program keretében pályázati úton markológépet szeretnénk vásárolni – fogalmazott Kovács Ilona. 


51 mellékutcát telekeltek, következnek a földek és az ingatlanok

– A településen nagyszabású telekrendezési folyamat indult el, mit kell tudni erről? 

– Elkezdtük az országos kataszteri és telekkönyvezési programot, amely a község valamennyi földterületének és épületének hivatalos nyilvántartásba vételét írja elő, ezt állami támogatással valósítjuk meg. Újraindítottuk Mezőmadaras és Szénáságy általános rendezési tervének (PUG) a kidolgozását. Az önkormányzatnak 51 mellékutcát sikerült saját költségből telekelnie, s ennek folytatásaként elkészült a mellékutcák aszfaltozásához szükséges műszaki dokumentáció is. Továbbá elkezdődik a főút telekelése is. 

Rendeztük a szénáságyi iskola helyzetét, és a sportpályát is sikerült telekelni. Minderre azért van szükség, mert enélkül semmilyen fejlesztés nem valósítható meg. Ezek mind olyan munkák, amelyek nem látványosak, viszont rendkívül sok időt és energiát emésztenek fel.

– Milyen fejlesztések voltak még a községben? 

– Megnyertünk egy EU-s pályázatot, amely többek között interaktív táblák, táblagépek, projektorok beszerzését célozta a helyi iskola számára. A pályázati lehetőség még 2020-ban, a járvány kitörésekor adódott, éltünk vele, hiszen a diákok a mindennapi iskolai tevékenység során is hasznát veszik az eszközöknek.

Tavaly korszerűsítettük a közvilágítást, energiatakarékos és jobb teljesítményű LED-es égőket szereltünk fel. A beruházás a Környezetvédelmi Alap támogatásával valósult meg – tájékoztatott a polgármester, hozzátéve: a járvány alatti megszorítások új kihívások elé állították a közösségépítést, a szociális életet, megakadályozták rendezvények szervezését, azonban a község fejlődésére irányuló munkára nem volt mentség, folytatni kellett a munkát, amit vállaltak a község fejlődése érdekében. 

Kovács Ilona polgármester



Rövidesen virágzik a levendulás

A tervek szerint június 25-től fogadják a látogatókat az öt hektáron elterülő csodálatos levendulamezőn. Ha továbbra is nagy melegek lesznek, akkor előfordulhat, hogy egy héttel korábban nyitnak, ezt a közösségi oldalakon időben közlik az érdeklődőkkel – mondta Borbély Béla, a levendulás tulajdonosa.

A levendulamező egyelőre zöld, a bokrok még bimbósak, azonban a növények ápolása és az előkészületek elkezdődtek.

– Múlt héten hozzáfogtunk a gépi kapáláshoz, amit kézi kapálással folytatunk, hiszen a bokrok között nem lehet géppel dolgozni. A virágzás június második felére várható, de nem lehet pontosan kiszámítani, hiszen nagyon változó az időjárás. Újdonság, hogy a parkolóban építünk egy nyári helyiséget, ahol étkeztetési egységet fogunk működtetni, s olyasmit árulunk majd, amit szívesen fogyasztanak az emberek, például miccset, flekkent, kolbászt, csirkeszárnyat, kürtőskalácsot. Most folyik az engedélyeztetés. Tavaly a levendulamező mellett volt a kiszolgálás, de ez nem volt jó ötlet.

Mivel a levendulást csak gyalog lehetett megközelíteni, azon a megoldáson gondolkodunk, hogy legalább félóránként üzemeltessünk egy járművet, ami felviszi azokat, akik nehezen tudnak felfele gyalogolni – tájékoztatott Borbély Béla, és azt is elmondta, hogy idén is jó termésre számítanak.


Hátrányba került, 22 órával korábban

Bellingham megmentette, 22 órával korábban

Ballagtak a Sapientia 22 órával korábban

Hírek, rendezvények 22 órával korábban

A játék folytatódik… 22 órával korábban

Az olvasó írja 22 órával korábban

Hosszú, forró nyár 22 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató