2022. szeptember 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marketing majmoknak

Marketing majmoknak címmel tartott előadást dr. Seer László, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának adjunktusa a Vibe Fesztiválon. Előadásában marketinges szempontból beszélt arról, hogy hogyan is működik az emberek agya. Nem a sokak által ismert unalmas szakzsargont mutatta be, hanem azt, hogy milyen biológiai okai vannak a döntéshozatalnak.

Az első részben az agyhormonok hatásáról számolt be, míg az előadás második felében az úgynevezett mentális torzítások kerültek terítékre. A szakember elmondása szerint az agyi hormonok esetében egy összetett rendszerről van szó. Meglátása szerint, bár a marketingesek nem agykutatók vagy biológusok, vannak olyan tényezők, amelyekre ők is oda kell figyeljenek. Például az endokannabinoid rendszer egyfajta örömállapotot okoz bizonyos esetekben, ez pedig nagyban tudja befolyásolni a vásárlói döntéshozatalt. De ott van a tesztoszteron is, amelyet általában nemi hormonként szoktak emlegetni, viszont nagy hatással van arra, hogy hogyan viszonyulunk a luxuscikkekhez. Továbbá pedig ott van a dopamin is, ami segít a kiértékelésben, azaz összehasonlítja az elvárást a valósággal.

A mentális torzítások tekintetében pedig a szakirodalom jelenlegi állása szerint több mint 270 különféle variáns létezik, amelyek közül 8-10-et emelt ki. Egyikük az ambiguitás elkerülésére vonatkozó mentális torzítás. Az ambiguitás egy olyan bizonytalan helyzetet feltételez, amihez nem tudjuk, hogy hogyan álljunk hozzá. Az előadásban szó volt arról, hogy hogyan lehet ezeket a helyzeteket elkerülni.

A marketingszakember kitért az impulzusvásárlásra is. Úgy határozta meg, hogy ez is a mentális torzítások kategóriájába esik, amikor nem értékeljük ki megfelelően a vásárlási adatokat, és nem foglalkozunk a racionalitással. Az érzelmi hatás mellett rengeteg külső hatás is képes kiváltani az impulzusvásárlást, éppen ezért vannak kihelyezve különböző termékek a pénztárak mellé.

Dr. Seer Lászlót arról is megkérdeztük, hogy milyen vásárlási szokásai vannak egy fesztiválozónak, illetve milyen hatásokról beszélhetünk egy zenei esemény tekintetében. Különleges helyzetként ítélte meg a fesztiválokat, hiszen ott egy teljesen más közegben költekezünk. Életbe lép az úgynevezett hedonisztikus költekezés, ami azt jelenti, hogy többet adunk magunkra és arra, hogy jól érezzük magunkat. A szakember elmondása szerint, amikor az emberek jól szeretnék érezni magukat, akkor hajlamosabbak többet költeni azért, hogy biztosan jól érezzék magukat. Ez a technika pedig be szokott válni, azaz, ha többet költünk magunkra, akkor boldogabbak vagyunk. A fesztiválos vásárlásokra továbbá jellemző az is, hogy van egy helyzet, amibe belecsöppenünk, ilyenkor az agyunk átáll egy bizonyos tudatállapotra, amelyik teljes egészében alakítani fogja, hogy hogyan hozzuk a döntéseinket.

Dr. Seer László 

Forrás: a Vibe Fesztivál Facebook-oldala