2022. szeptember 29., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mindenki számára megnyitják a Tesla Superchargereket

A Tesla vezérét már mindenki ismerheti, ha nem másért, különc stílusa és felelőtlen bejelentései miatt. Nem egy esetben ígért meg dolgokat, amelyek rendszerint csúsztak, általában két évet. Elég csak a Tesla Semire, a villanyautó-gyártó vállalat nyergesvontatójára gondolni. 2017-ben jelentették be, és akkor Elon Musk azt ígérte, hogy 2019-ben már kapható lesz. Ezzel szemben a gyártás csak az idei év második felében fog elindulni. Ez is csak akkor, ha nem okoz további fennakadást az egész autóipart sújtó félvezetőhiány.

A napokban pedig a Tesla-alapító egy újabb ötlettel állt elő, sőt nemcsak előállt, hanem be is jelentette a Twitter-profilján. Ez pedig nem más, mint hogy a Tesla töltőhálózatát megnyitják a többi elektromos autó számára is, még az idén. Ez önmagában jó kezdeményezés, de érdemes megvizsgálni a miérteket. Ám azelőtt nem szabad elmenni amellett a tény mellett, hogy Elon Musk nem minden esetben ismeri az idő fogalmát, tehát késésre biztosan kell számítani. Például Norvégiában, ahol arányaiban nézve a legtöbb elektromos autó van világviszonylatban, csak 2022 szeptemberében válik elérhetővé ez az opció. Ez pedig nagy valószínűséggel azzal jár, hogy idén máshol sem lehet majd nem Teslakat tölteni a Superchargereken.

De miért is engedélyezi ezt Elon Musk? Egyesek az állítják, hogy a pénz miatt, hiszen így több profitra tehet szert a töltőhálózatból, és ezáltal tovább tudná fejleszteni azt. Azonban ez nem jelentene olyan nagy bevételt, hiszen Európában a legnagyobb hálózat az Ionity, amely EU-s források nélkül már rég bebukott volna, annak ellenére, hogy magas árakkal dolgozik. Tehát ez a lehetőség elég gyenge lábon áll. Egy másik gondolata az, hogy aki megáll tölteni egy Superchargernél, az elkezdi nézegetni a Teslákat, és nagyobb eséllyel fog vásárolni. Azonban egy elektromos autó nem olcsó, így a vásárlók, mielőtt kifizetnék a hatalmas összeget, kétszer is meggondolják, hogy milyen autót vesznek. Arról nem is beszélve, hogy nem minden szempont szerint a Tesla a legjobb elektromos autó, elég csak az összeszerelési minőségre gondolni. Az ok valójában a pénz, pontosabban a lehívható támogatások. Ezekből akar lecsípni egy részt a Tesla. Azonban a támogatások csak akkor igényelhetők, ha nem zárt – azaz nem csak egy adott márka – használhatja a töltőpontokat. Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke 19 milliárd dollárt irányzott elő ilyen típusú fejlesztésekre, és Elon Musk meg akarja kapni ebből is a részét, az Európai Unión belül és a kereskedelmi övezetekben (például Norvégia és Svájc) is vannak ehhez hasonló tervezetek. Ezekből pedig mind pénzt tudna termelni az elektromos autók királyaként is emlegetett vállalkozás. Tehát minden bizonnyal meg fogják nyitni a Superchargereket, de nagy valószínűséggel nem az idén, ahogy azt a Tesla vezére ígérte.

Viszont az már most borítékolható, hogy lesznek konfliktusok belőle. Hiszen a Tesla-tulajdonosok nem biztos, hogy jó szemmel nézik a többi elektromos autót a töltőpontokon, hiszen azok lényegében az ő pénzükből épültek. Egy másik gond lehet az is, hogy nem minden elektromos autónak van ugyanott a töltőnyílása, így megeshet, hogy egy autó két helyet is elfoglal. Természetesen a konfliktusok egy részét ki lehet szűrni egy jól megtervezett felülettel, amely egyrészt mutatja, hogy hány szabad hely van, és mondjuk ezek bizonyos része fenn van tartva a Tesláknak. Egy másik megoldás a nem egységes árazás lehet, egy megfelelő szoftver ezt is képes kezelni. Ennek értelmében, ha üres a töltőpont, akkor olcsóbb, ha sokan vannak, akkor drágább, és természetesen a Tesla-tulajdonosok előnyösebb áron tölthetnek – azok, akik már nem kaptak ingyenes töltést életük végéig – mint a nem teslások.

Összességében: a Superchargerek megnyitása mindenképpen előrelendítheti az elektromos autózás ügyét, ezáltal csökkentve a károsanyag-kibocsátást, azonban kérdés, hogy ez mikor fog megtörténni, és mekkora konfliktusok várhatók. Persze nem szabad elfelejteni, hogy a romániai teslásokat nem igazán fogja érdekelni ez a hír, hiszen mindössze két Supercharger van az országban. Az egyik Bukarestben, a másik Temesváron, továbbá tervben van még két pont megnyitása Piteşti-en és Szebenben.

Tesla Supercharger

Forrás: engadget.com