2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ismerik a viccet, amikor megkérdezik az atyafit, hogy van. Jól – hangzik a válasz. Ez azonban a kíváncsiskodót nem elégíti ki, így rákérdez: egy kicsit bővebben? Nem jól – egészíti ki korábbi mondandóját a felelő. Nos, ez tökéletesen ráillik a marosvásárhelyi, Maros megyei sport mai állapotára. Hivatalosan minden nagyon szép, minden nagyon jó, és mindennel meg vagyunk (vagy inkább vannak azok, akik többet tehetnének) elégedve. Ezzel szemben a hasonló méretű (és gazdasági erejű) megyeközpontokhoz és megyékhez képest igencsak hátul kullogunk.

Nem, nem akarjuk Kolozsvárral összemérni magunkat (pedig harminc éve ezt még simán megtehettük), hanem csak más – közelebbi vagy távolabbi – szomszédainkkal. Ha a feleakkora Sepsiszentgyörgynek élvonalbeli futballcsapata, bajnok női kosárlabda-együttese van, a még kisebb Csíkszereda pedig bajnok jégkorongban, másodosztályú alakulatot futtat fociban, és – mintegy függelékként – kosárlabdában az élvonalban szerepel, még a nyolcadakkora Gyergyószentmiklós is nemzetközi szintű hokicsapattal büszkélkedik, Marosvásárhely jelenleg egy kiesés ellen küzdő kosárlabda-alakulattal próbál vitézkedni. Néhány éve, amikor egyik napról a másikra jobb ügyhöz méltó buzgalommal, politikai indíttatásból szétrombolták a többéves építkezés eredményét, már jeleztük: ezt nehéz lesz visszaépíteni. Természetesen azóta sem sikerült, de még a feltételek sincsenek meg hozzá, hogy ez megtörténjen.

Összeállításunkban a csapatjátékok marosvásárhelyi (részben megyei) kilátásait próbáljuk vázolni 2023-ra.

Labdarúgás

Kezdjük a jelenlegi állapotok ellenére még mindig a legnépszerűbb sportággal, vidékünkön is. Egy éve még Marosvásárhely és 

Szörényvár volt az a két megyeközpont, amelyeknek még a harmadosztályban sem volt képviselőjük. Azóta az ACS Marosvásárhely bejutott a 3. ligába, ahol viszont a kiesés ellen küzd. Nem ez a legnagyobb gond azonban, hanem a perspektíva nélküli háttér. A klubnak ugyanis, a Székelyföld Labdarúgó Akadémia alközpontjaként, egyetlen feladata, hogy az FK Csíkszereda számára játékosokat neveljen, ami jelentősen behatárolja a fejlődési lehetőségeit. A támogatás mértéke sem akadémiai, sem helyi forrásokból nem teszi lehetővé a szintlépést, amúgy pedig eleve nem léphet a csapat az anyaegyesület tyúkszemére, azaz amíg nem lesz valóban független marosvásárhelyi csapat, addig ne reménykedjünk, hogy egyszer talán ismét látunk 1. ligás meccseket. (Netán a felújított-újjáépített ligeti stadionban, ez azonban egy másik elemzés témája.)

A foci az a sportág viszont, amelyben Marosvásárhelyen kívül is működnek a megyében csapatok. A Nyárádtői Unirea 2018 és a Szászrégeni CSM Avântul jelenleg jobban teljesítenek, mint Marosvásárhely, Nyárádtőnek pedig kinyilvánított célja a feljutás, ha nem is az idén. Ha Marosvásárhely arányaiban akkora mértékben támogatná a focit, mint Nyárádtő teszi, a BL kapuit ostromló csapata lenne. Az más kérdés, hogy a nyárádtői sem teljesen egészséges szerkezet, amíg a polgármester egyfajta tótumfaktum, gyakorlatilag egyedüli döntéshozó, így a klub igen ingatag alapokon áll.

Pillanatnyilag Szászrégen tűnik a legstabilabb hátterű klubnak, noha  – a város mérete, gazdasági ereje folytán – a 3. liga az a szint, amelyet képes lehet hosszú távon fenntartani.

Tipp: az ACS Marosvásárhely bennmarad a 3. ligában, de az új bajnokságban sem emelkedik magasabb szintre. Nyárádtő a 2-3. helyen végez a csoportban, a jövő évi választások előtt pedig rendkívül erősít a következő idényre, hogy a feljutásért küzdjön. Szászrégen a mezőny első felében végez.

Kosárlabda

A sportág töretlen népszerűségét (sajnos, csak a férfi változatáét, a női kosárlabda valamiért csak keveseket vonz) a Kolozsvári U-BT elleni előszilveszteri csata bizonyította (lásd az év utolsó két mérkőzéséről készült beszámolónkat). Ehhez képest a CSM csapata számára a kiesés elkerülése az idei célkitűzés. Kezdetben volt egy olyan ambíció, hogy megpróbálják kiharcolni a legjobb tíz közé jutást, azonban kiderült, hogy a több veteránt és a nagyon fiatal tehetségeket összekötő középgeneráció hiánya miatt az alakulat nem tudja a legjobban kezelni a szoros végjátékot. Most pedig, miután a Vujadinović-féle kísérlet csődöt mondott, kétségbeesetten keresnek egy all-rounder légióst, hogy biztosan megőrizzék a helyüket az élvonalban. 

A Sirius csapata számára a kiesés elkerülése nem tét, ugyanis női kosárlabdában az vesz részt az élvonalbeli bajnokságban, aki beiratkozik. A szigorúan magántámogatókra támaszkodó klub azonban nagyon elrontotta az idényét. Belső konfliktusok miatt elveszítette a kezdő irányítóját, a légiósok igazolásával pedig legalább két esetben alaposan mellényúlt, így az alapszakasz felénél a felsőházat jelző vonal alatt maradt. A helyzeten menet közben próbáltak-próbálnak javítani, egyelőre nem sok sikerrel.

Tipp: a CSM bennmarad az élvonalban, a 11-14. helyek egyikét szerzi meg. A következő idényhez azonban jelentős stratégiaváltásra lesz szükség, csak akkor reménykedhet benne, hogy feljebb lép. Azonban ismételten bebizonyosodott, hogy kosárlabdához is kell pénz, paripa és fegyver, anélkül lehet háborúzni, de nem érdemes, mert a vereség garantált... A Sirius női csapata nem jut idén a felsőházba, jó eséllyel a 9-10. helyek egyikén végez, és szerencsésnek mondhatja magát, ha ez nem tántorítja el a támogatókat. Ettől függ a következő idény is, amelyben mindenképpen javítani kell a szakmai szinten is.


A női kosárlabdasport valamiért csak keveseket vonz Marosvásárhelyen, a mérkőzések többnyire üres lelátók előtt zajlanak  

Fotó: Nagy Tibor



Amerikai futball

Bár Romániában még nem számít hivatalos sportágnak, mert a sportági szövetség létrehozási kísérletét évek óta nem koronázta siker, az utóbbi néhány évben hatalmas fejlődést mutatott az amerikai futball, amelyet a helyi népszerűség tekintetében a harmadik helyre sorolnánk. Ehhez hozzájárul a Szörnyek igen hatékony csapatépítési és népszerűsítési munkája, valamint az is, hogy a kapukhoz és gólokhoz szokott nézők kezdik érteni a kezdetben bonyolultnak tűnő szabályokat. Kár, hogy ebben a sportágban az idény csak hat hónapig tart, várhatóan (bár erről még semmit sem tudni) az idén is augusztusban rajtol, és decemberben ér véget. A Szörnyek pedig, miután kétszer egymás után a második helyen végzett, megpróbálhatja ismét elhódítani az aranyat. A 2022-es összetételű csapat simán bajnokságot nyert volna egy évvel korábban, decemberben viszont simábban kapott ki a döntőben, mint 2021-ben.

Tipp: szeretnénk bajnoki címet jósolni, ez azonban nagyon nehéz, ugyanis a Bukaresti Lázadók anyagilag – és ebből kifolyólag játékosállomány tekintetében is – mindig egy lépéssel előbbre jár. És valószínűleg a többi klub sem tétlenkedik.

Kézilabda

Női kézilabdában az Arena, a férfiak sportágában a CSM Segesvár képviseli a megyét – minkettő a másodosztályban. Bár utóbbi a D csoportban a második helyen áll, a város gazdasági ereje nehezen birkózna meg a Bölények Ligájának elnevezett első osztállyal. Bár ki tudja? Marosvásárhelyen is lehetne élvonalbeli női klubot működtetni (bár annak költségei igen jelentősek), és ha feljutna, a csapat szinte biztosan megtöltené a sportcsarnokot, ám az Arena – amely szinte egyáltalán nem kommunikál – egyelőre még egyáltalán nem érezheti biztosnak a rájátszásba jutást sem. Előnye az Evi házaspár korábbi (és mi tagadás, sikeresebb) csapatához képest, hogy szélesebb merítésű, így az egész város magáénak érezheti, és ha lesz, aki a hátteret biztosítsa, akár a feljutást is megcélozhatja.

Tipp: a CSM Segesvár feljutási selejtezőket játszik, de nem jut az élvonalba. Hasonló módon az Arena is megszerzi a rájátszásban a helyet, ennél többet azonban nem lehet remélni. Az új idényben sok függ majd a támogatás mértékétől.

Röplabda

Furcsa hullámvasútban leledzik a CSU Medicina női röplabdacsapata, amely úgy hagyta ott az utóbbi tíz évben kétszer is az élvonalat, hogy nem esett ki, hanem önszántából lépett vissza. Ugyanakkor háromszor jutott fel a pályán, de csak egyszer foglalta el a helyét, hogy aztán ismét visszalépjen. Miután a 2021–2022-es idény előtt megszakította az együttműködési tárgyalásokat a városi sportklubbal, idén ismét olyan csapatot állított össze, amely képes kiharcolni a feljutást az élvonalba. Hogy ott lesz-e támogatás a bennmaradáshoz? Ez a terv – hangzott a homályos válasz a klub részéről.

Tipp: a csapat a pályán megszerzi a feljutási jogot. Hogy aztán ezzel mit tud kezdeni, az attól függ, hogy lesz-e hozzá stabil anyagi háttér. Ellenkező esetben harmadszorra is visszaléphet az A1 osztályból.

Teremlabdarúgás

A fennmaradásért küszködik a marosvásárhelyi városi sportklub teremlabdarúgó csapata, miután a szakosztályt menedzselő Kacsó Endre és a klub vezetősége közötti viszony távolról sem felhőtlen – bár ezt egyikük sem hajlandó nyilvánosan beismerni. A szerződés nélküli játékosok akkor játszanak, amikor kedvük szottyan, és megállapodás híján nem vonhatóak ezért felelősségre, ugyanakkor szó sem lehet innen elszármazott játékosok hazacsalogatására, netán más erősítésekre, amíg ehhez a klub nem hajlandó, a szakosztály pedig önmagában nem tud anyagi hátteret biztosítani. Marosvásárhely továbbra is az egyik legjobb nevelőközpont a sportágban, ám hiába, amíg ezt képtelen gyümölcsöztetni.

Tipp: a csapat a rájátszás második köréig képes eljutni, a harmadik kör már hatalmas fegyvertény lenne, és marad továbbra is a 2. ligában, ahol továbbra is lassú sorvadásra van ítélve.


A teremfocisok a városi sportklub mostohagyermekei
 Fotó: Nagy Tibor




További csapatjátékok

A női vízilabdacsapat továbbra is a több marosvásárhelyi pólóst foglalkoztató bukaresti klubok edzőpartnere. A klub, úgy tűnik, elégedett ezzel a státussal, nem látszik, hogy perspektívában gondolkodna. A sportág pedig – ismerjük el – periférikusnak számít a nézők, és így a támogatók számára is. A férficsapat talán népszerűbb lenne, ám ezt az idén még nem indította el a Partizan klub, noha tervben volt. Talán az ősszel.

Tipp: a marosvásárhelyi városi sportklub női vízilabdázói az utolsónak számító 5. helyen végeznek, és a következő bajnoki idényben sem lehet másra számítani. A következő pontvadászatra megalakul(hat) a felnőtt férficsapat is – hasonlóan szerény lehetőségekkel és eredményekkel.

Egyelőre nincs felnőtt szintű jégkorong Marosvásárhelyen, bár a női csapatot belengették, a sportági szövetségben uralkodó áldatlan állapotok miatt lassan három éve nincs kiírva női bajnokság. A férfiaknál még várni kell a felnőttcsapatra, az idén nem számíthatunk rá.

A koronavírus-járvány kitörése előtt évente rendeztek egy – az amerikai futballhoz hasonlóan, szintén nem hivatalos sportágban – floorballbajnokságot is, marosvásárhelyi részvétellel. A bajnokságok sorozatát azóta sem sikerült újraindítani, talán az idén.

Közlemény 21 órával korábban

A gázár emelésének előjele 21 órával korábban

Erről jut eszembe 21 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 21 órával korábban

Hírek 21 órával korábban

Széltündér, libbenő 21 órával korábban

Három a feszt! 21 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató