2022. szeptember 29., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kihasználják a hagyományos eszközöket és a virtuális teret

Tavaly szeptemberben írt alá támogatási szerződést a Nyárádmente Kistérségi Társulás és a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége (AFIR) az Együttműködés a helyi piac fejlesztéséért a rövid ellátási láncok és helyi termékek integrálása által Nyárádszeredában és környékén című projekt megvalósítására. Az Európai Unió Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapja támogatását elnyert projekt összértéke 90.440 euró, ebből 83.121 euró vissza nem térítendő támogatás, 7.319 euró pedig a kistérségi társulás által vállalt önrész.

A terv kiemelt partnere és kedvezményezettje lehet a Nyárádmente minden olyan gazdája, kistermelője, kézművese, aki már jelen van a térség hagyományos és virtuális piacain a maga termelt és/vagy feldolgozott/kézműves termékkel. A kezdeményezés számukra szeretne értékesítési lehetőséget teremteni a Nyárádmenti termék közös márkanév alatt mind online felületen, mind hagyományos értékesítési helyszíneken – hangzott el a nemrégiben megtartott projektindító tájékoztatón. A 21 hónapos futamidejű projekt célkitűzése a Nyárádmente gazdasági, társadalmi szereplői közötti együttműködés szorgalmazása a helyi mezőgazdasági termékek értékesítése céljából, nyárádmenti rövid ellátási lánc kialakítása, továbbá közvetlen értékesítési lehetőségek létrehozása és fejlesztése, a térség mezőgazdasági termelőinek és kézműveseinek piacra juttatása, és ezáltal a jövedelmük növelése.

A helyi termékek már ott vannak a piacon, de még nincs helyi arculatuk

Fotó: Gligor Róbert László


Márkanév és népszerűsítés

A terv keretében több tevékenység és beruházás valósul meg, ezek egyike a nyárádmenti helyi termelők és termékeik azonosítása, hálózatba tömörítése. Olyan termelőkről van szó, akik állandó mennyiségű és minőségű terméket tudnak előállítani. Ezekről adatbázis készül. Ugyanakkor termelői piacteret hoznak létre Szeredában, tíz, árusítópulttal ellátott faházikót szereznek be, s azokat a szerdai hetivásárokon állítják fel, a nyárádmentiek rendelkezésére bocsátják, hogy kimondottan helyi termelőknek biztosítsanak állandó kiállítási és értékesítési lehetőséget. 

Kevésbé látványos, de hangsúlyos része a projektnek a „Nyárádmenti termék” márkanév létrehozása. Ez mint fogalom rég ott van az emberek fejében, a nyárádmenti termékek jelen vannak a környező városok piacain, de nincs megkülönböztetett arculatuk. Ezen segítenek egy jól elkülönülő, egységes jelmondat, ábrázolás, ismertetőjel megalkotásával. Ezt követi a márkanév és a projekt népszerűsítése marketingcélokat szolgáló események megszervezésével a térségben, ezek célja egyrészt a projekt célkitűzéseinek ismertetése, illetve a rövid ellátási lánc, a helyi, hagyományos termelők és termékek bemutatása és népszerűsítése. A nyárádmenti termékek és helyi termelők bemutatására internetes felületet hoznak létre, amely akár internetes értékesítési lehetőséget is jelent. Népszerűsítő kiadványokat készítenek és terjesztenek, médiakampányt is terveznek a helyi termékek népszerűsítésére. Ugyanis már legalább harminc éve foglalkoztatja az itt élőket a nyárádmenti termékek és termelők összefogása, a közös termelés vagy közös termékfeldolgozás, és „remélhetőleg ez a projekt közelebb visz a cél megvalósításához” – fejtette ki a kezdeményezés lényegét Balássy András programfelelős.


Felújítják a piacteret

A projekt megvalósításában segítséget jelent, hogy Nyárádszereda önkormányzata korszerűsíteni fogja a helyi vásárteret, piacot. A közbeszerzési eljárás folyamatban van, kilenc cég nyújtott be ajánlatot, 2022-ben már remélhetőleg dolgozni fognak rajta. Egy korszerű piactér segít a márkanév felépítésében, hiszen a piac adta régen és adja ma is Szereda (hír)nevét, itt cserél minden szerdán gazdát a pénz, az áru, a helyi termék – tette hozzá Tóth Sándor polgármester. A kisváros ugyan ötletgazdája a fenti projektnek, de megpályázója és kivitelezője a Nyárádmente Kistérségi Társulás, amelynek ebben további öt partnere van: a Nyárádszeredai Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete, az Otka Kft., az Agro Prod Dósa Kft., Szentmártoni Károly engedélyezett magánszemély és az Agrotranscomex Kft. mint a térségben működő hús- és tejfeldolgozó, illetve a méhészeti ágazatban tevékenykedő helyi entitások.

Bemutatták az európai támogatást nyert új projektet

Fotó: Gligor Róbert László