2024. july 5., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az ígéret betartását sürgetik

Hétfőn nyílt levélben fordult Viorica Dăncilă Románia miniszterelnökéhez és Răzvan Cuc szállításügyi miniszterhez Nagy András volt szászrégeni polgármester, jelenlegi tanácsos, és a kezdeményezését felkarolta Márk Endre, Szászrégen alpolgármestere, Demény Árpád, Beresztelke alpolgármestere, valamint Milăşan Ioan, Faragó, Vereş Vasile, Mezőkirályfalva község elöljárója is. A beadványban azt kérik, hogy minél előbb fogjanak hozzá a Szászrégen és Kolozsvár közötti, a Mezőségen áthaladó 16-os számú országút Maros megyei szakaszának (DN 16) főjavításához.

A levélben többek között az áll, hogy a szóban forgó út az ország közepében levő Maros, Kolozs és Beszterce-Naszód megyék településeit köti össze, alternatív megoldást kínál az E 60-as országút kikerülésére, és itt sokkal rövidebb az út Marosvásárhely és Kolozsvár között. S míg a Kolozs megyei szakasz rendben van, és Beszterce-Naszód megyében néhány napja befejezték az aszfaltozást, a Maros megyét érintő rész majdhogynem használhatatlan, évek óta csak kátyúznak. Mintegy 35 km rehabilitálásáról lenne szó.

Ezt az ügyet az elöljárók felvetették május 16-án is, amikor Viorica Dăncilă miniszterelnök Szászrégenben járt, és szóvá tették március 6-án is Răzvan Cuc szállításügyi miniszter szászrégeni látogatása alkalmával. Mindkét esetben az említett politikusok megígérték, hogy rövid időn belül megoldják az ügyet. Azóta természetesen nem történt semmi. A beadványt megfogalmazók, aláírók azért fordultak nyílt levéllel mind a miniszterelnökhöz, mind a szállításügyi miniszterhez, hogy megsürgessék az út főjavításához, aszfaltozásához szükséges lépéseket.

Nagy András megígérte, hogy a nyílt levélre küldött hivatalos válaszokat is eljuttatja majd szerkesztőségünkbe, így mi is értesíthetjük az érdekelteket, hogy történt-e előrelépés az ügyben.