2022. december 4., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Keresztény fesztivál Marosvásárhelyen

Főként a saját útjukat kereső tinédzsereknek kívánt iránytű lenni, de minden bizonnyal más korosztályokat is megszólított a múlt vasárnapi Ő az Út keresztény fesztivál, amely első alkalommal töltötte be különleges boldogsággal a marosvásárhelyi Színház teret.


Fotó: Nagy TiborA számos ifjúsági szervezet – a Youth for Christ (Fiatalok Krisztusért), a Regnum Christi Alapítvány, az Ő az Út! szolgálat, a Keresztirány, a Bástya, a Magvető, az Életfa és nem csak – együttműködéséből hetedszerre megszülető dicsőítő rendezvény több száz érdeklődőt vonzott a városközpontba, de az éppen arra járók közül is sokan elidőztek a koncerteken, vagy éppen a sátorprogramokba pillantottak be.

„Ki kell vinni az örömhírt” 

Az ökuménia jegyében zajló fesztivál 2015-ben Marosszentgyörgyön, a Maros-parton indult. Kezdeményezője – és akkori egyik főszervezője – Sófalvi Szabolcs polgármester ebben a zenés, vidám együttlétben látta megmutatkozni az egyház fiatalos arcát, azt, amelyik a tizenévesek számára is igazán izgalmas lehet. 

– A harmadik fesztivál után tettünk egy nagyon jó és merész lépést: átadtuk a szervezést a fiataloknak, akik rengeteg kreatív, új ötlettel jöttek. Ez az ötletgazdagság jellemzi a mostani rendezvényt is, hiszen a zenei programok mellett megannyi sátorprogram – élményszínház, imaséta, léleklak, szabadulószoba, játékok, versenyek, gyermekfoglalkozások, bizonyságtétel – vár a jelenlevőkre. Az egyik sátornál virtuális szemüveggel a marihuánafogyasztás utáni látásmódot is meg lehet tapasztalni, egy másik standnál fiatal ferences szerzetesek tartanak előadásokat, és faragnak kérésre keresztény emléktárgyakat. Az Ő az Út kinőtte Marosszentgyörgyöt, és örömmel tapasztalom, hogy évről évre egyre több ifjúsági csoport és diákszervezet kapcsolódik be a megszervezésébe – összegzett Sófalvi Szabolcs. Marosszentgyörgy polgármestere azt vallja, Jézus Krisztus örömhírét ki kell vinni „terepre”, a közterekre, és erre kiváló alkalom ez a fesztivál. A községgazda elárulta, jövőre még nagyobbat szeretnének álmodni, és ismert, külföldi előadókkal színesítenék a koncertkínálatot.

Amit Ronaldónak is tudni kellene 

A főszervezők közül hárman – a rendezvény anyagi hátterét biztosító Bereczki Béla, a programkínálatért felelős Bereczki Zsolt és az ifjúsági szervezetek és egyházi közösségek közötti kapcsolathálót kiépítő Csiky Eduárd – a Színház téren felállított színpadon hangulatos kérdezz-felelek játékban vett részt. Bereczki Bélától azt tudakolta a műsorvezető, hogy hogyan magyarázná el Ronaldónak, a futballsztárnak az Ő az Út lényegét. „Ez az a hely, ahol Isten jelen van, és ez a legfontosabb” – mondta Béci. Bereczki Zsoltnak azt kellett megtippelnie, hogy hányféle felekezet van jelen a rendezvényen, a főszervező szerint hét–nyolc volt a helyes válasz. Eduárdot a részt vevő önkéntesek számáról kérdezték. 

– Minimum száz – vélte a kommunikációs felelős, majd a fesztivál harminc nagykövetéről is említést tett, akik az Ő az Út hírét különböző településekre vitték el. A továbbiakban a fesztivál „elkereszteléséről” is szó esett. Zsolt elmesélte, hogy egy Maros-parti beszélgetésen dőlt el az Ő az Út megnevezés, és ezt az a gondolat ihlette, hogy a fiatalok utat keresnek a mindennapokban, a nagybetűs Út pedig nem más, mint Jézus. 

Igecetlik és a titkos kód

Miközben a színpadon igazi lélekdalokkal léptek közönség elé a keresztény együttesek – az udvarfalvi Reménység zenekar, a CSIT Band és a Szombat Este –, a sátrakban sem apadt a tömeg. Kora estére, három órával a fesztivál megkezdése után már 60–70 gyermek fordult meg a kifestősökkel, társasjátékokkal, ingyen elvihető könyvekkel teli térben, ahol arcfestést is kérhetett az aprónép. A kicsiknek szóló programoknál nem csak helyi fiatalok segédkeztek, a parajdi származású Kovács Barna például Csíkszeredában végzi az egyetem utolsó évét, és a szervezőcsapatba tartozó barátnőjének jött segíteni Marosvásárhelyre.

– Nagyon jó a hangulat, remélem, jövőben is itt lehetek – mondta a lelkes fiatalember.

Iszlai Júlia a Fiatalok Krisztusért szervezet tagjaként kapcsolódott be a szervezésbe. 

– A múlt évben is besegítettünk a fesztivál lebonyolításába, idén azonban már saját ötleteket is hoztunk. Például igecetliket készítettünk, és azokkal szólítottuk meg az embereket az utcán. Meglepően jól fogadták a közeledésünket. A gondolkozásra, imádkozásra ösztönző imaséta is tőlünk származott, a táboraink programját színesítette – mesélte Júlia.

A szabadulószoba titkát a tizenegyedikes Balázs Tamás osztotta meg velünk. 

– Elrejtett dolgokat kell itt megkeresni, lelakatolt ládákat kinyitni. A cél egy öt számjegyű kód megfejtése, ami nem más, mint egy varázslatos mondat: Szeret engem az Úr.

Ajándék a Léleklakban

A fesztiválozók a Photo Booth fotókabinban mókás kellékekkel örökíthették meg az együttlétet, a játékos kedvűek az 1 perc és nyersz sátorban tehették próbára ügyességüket. Azoknak, akik gondokkal, vágyakkal, belső vívódásokkal érkeztek a rendezvényre, a Léleklak nyújthatott megnyugvást és maradandó élményt, itt ugyanis egy kedves imádkozó pár vette át és vitte hangos szóval az égiek felé az imakérést, amelyre válasz is érkezett.

Napnyugta után, amikor a színpad melletti óriáskirakósokat már felszedték a fesztivál önkéntesei, és a sátrak is kiüresedtek, a színpadra összpontosult minden figyelem. A lámpafényben Tibes, Magyarországról érkezett keresztény rapper közvetítette egyedi, robbanásszerű vallomásokban a hit üzenetét. A dalok egy részében Oláh Gergőt is hallhatta a színpad előtt mobiltelefonjait magasba tartva világító tömeg, majd a közös produkció után Gergő hangja töltötte be több mint egy órán át a Színház teret.