2022. július 5., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Öt évre szól a szerződés

Hosszas huzavona, többször meghiúsult pályázati kiírás után június 21-én végre aláírták az Ecolect Közösségi Fejlesztési Társulás és a nyertes cég közötti szerződést, amely a marosvásárhelyi 2-es régióban biztosítja a köztisztasági szolgáltatást a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer keretében – tájékoztatta lapunkat Tóth Brezovszky Andrea, az Ecolect Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója.


Fotó: Nagy Tibor (archív)– Június 21-én írtuk alá a hulladék gyűjtésére és szállítására vonatkozó szerződést a 2-es övezetre, azaz Marosvásárhelyre és a környékbeli falvakra. A nyertes a Brantner–Veres Company, kolozsvári bejegyzésű, osztrák érdekeltségű cég, az övé volt a legjobb ajánlat. Az aláírt szerződés öt évre szól, összértéke meghaladja a 77 millió lejt. A szerződés értelmében a cég két városban, Marosvásárhelyen és Nyárádszeredában, illetve 17 községben fogja ellátni a köztisztasági feladatokat. 

A községek között van Maroskeresztúr, Marosszentgyörgy, Nagyernye, Gernyeszeg, Sárpatak, Mezőpanit, Koronka, Jedd és a felső-nyárádmenti települések, Csíkfalvát is beleértve – mondta az ügyvezető igazgató.

120 nap, azaz négy hónap a felkészülési idő

A cégnek 120 nap áll rendelkezésére, hogy felkészüljön a szolgáltatásra, megszerezze az engedélyeket, előállítsa az autóparkot, kiossza a lakosságnak a kukákat. 120 nap múlva ez a cég lép a jelenlegiek helyére, s gyűjti össze a hulladékot a 2-es régió minden egyes településén. A szerződés értelmében megközelítőleg 59-60 ezer tonna hulladékot gyűjt össze a 2-es övezetből – fogalmazott az igazgató. 

A megyében hét hulladékgazdálkodási régió van, a Sylevy Salubriserv kivonul Marosvásárhelyről, azonban négy régióban, a szentpáli 1-es, a szászrégeni 4-es, a balavásári 6-os és a mezőrücsi 7-es övezetben továbbra is ellátja a köztisztasági feladatot. Segesvár körzetében a Schuster Ecosal cég, míg a dicsői régióban a Bissdog szolgáltat. 

Igényes munkát ígérnek

– A lakosság régóta igényli, hogy szelektíven történjen a hulladékgyűjtés mind városon, mind falun. Az új cég fokozott odafigyeléssel fogja végezni a munkáját. A tömbháznegyedekben a gyűjtőpontokról lesz a szelektív hulladékgyűjtés, mert ez lakrészenként egyelőre nem oldható meg, de a lakóházaktól előre megszabott program szerint viszik el a szelektíven gyűjtött hulladékot. A szolgáltató megfelelő gyűjtőedényeket, eszközöket fog biztosítani. Marosvásárhelyen a műanyag, fém-, papír- és üveghulladék mellett a szerves, lebomló hulladékot is összegyűjtik, amit majd Maroskeresztúrra visznek, és ott, a komposztálóállomáson komposzt készül belőle – mondta Tóth Brezovszky Andrea.