2024. june 30., Sunday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elmaradt a harmadik magyar érem vívásban

Nem született magyar érem a hétfői versenynapon, bár vívásban Márton Anita nagyon közel állt hozzá. A magyar kardozó egész az elődöntőig menetelt. Előbb az argentin Maria Perez Maurice-t győzte le 15-12-re, majd a koreai Csoj Szu-jeont hasonló eredménnyel. A negyeddöntőben az üzbég Zajnad Dajibekovát 11-re verte. Az elődöntőben azonban már nem bírt az orosz Szofija Velikajával, aki korábban csapattársát, Katona Renátát is búcsúztatta. Az orosz olimpiai bizottság versenyzője 15-8-ra hozta az asszót. Még megmaradt ugyan a bronzérem reménye, azonban a kisdöntőben egy csúnya 6-15-ös vereségbe szalad bele a francia Manon Brunet-vel szemben. Vívásban az egyéni versenyszámokat tehát egy arannyal (Szilágyi Áron, kard) és egy ezüsttel (Siklósi Gergely, párbajtőr) zárta a magyar küldöttség, ezt a mérleget a csapatversenyekben bővíthetik, hisz négy fegyvernemben is pástra lépnek.

Néhány szóban a többi hétfői román és magyar eredményről.

Asztalitenisz. Búcsúzott a férfi egyéni versenyszám 2. körében Majoros Bence, akit a dán Jonathan Groth győzött le 4-1-re. Ugyancsak 4-1-es vereséggel zárta az olimpiai szereplését Elizabeta Samara, őt a 3. körben a thai Szutasini Szavettabut győzte le.

Cselgáncs. Az első körben kiesett Karakas Hedvig a női 57 kg-ban. Ellenfele, a lengyel Julia Kowalczyk egy vaza-arinak köszönhetően győzte le. Ugyancsak az első mérkőzés után kényszerült búcsúra a férfiak 74 kg-os súlycsoportjában Alexandru Raicu, akit a japán Ono Sohej ipponnal győzött le.

Hegyikerékpár. Igen előkelő helyezést ért el a férfiak hegyikerékpáros versenyén az U23-as világbajnok, Vlad Dascălu, aki a rendkívül erős mezőnyben hetedikként ért célba. A magyar színeket képviselő Parti András 32. helyen végzett.

Kézilabda. A női torna csoportkörében Magyarország késő este találkozott Franciaország csapatával. Hibákkal tarkított rapszodikus teljesítmény után a magyar csapat 30-29-es vereséggel kezdte a tornát.

Kosárlabda 3x3. Megszerezte első győzelmét az utcai kosárlabda női tornán Románia csapata, amely 22-14-re verte Mongólia csapatát. A nap második mérkőzésén viszont 21-12-re kikapott az orosz olimpiai bizottság együttesétől. Ennek ellenére még van esélye a negyeddöntőbe jutásra, holnap Franciaország ellen játszik ki-ki mérkőzést az utolsó negyeddöntős hely megszerzéséért.

Ökölvívás. Nem tudott nyerni egy mérkőzést sem az egyetlen román férfi ökölvívó, az 52 kg-os Cosmin Gîrleanu az olimpián, a bolgár Daniel Aszenov egyöntetű pontozással nyert ellene. A nők 57 kg-os súlycsoportjában Maria Nechita Ramla Ali ellen ugyanakkor pontozással győzött, így a negyeddöntőben a japán Iriével mérkőzhet.

Tenisz. Kiesett a női egyéni torna második körében Mihaela Buzărnescu, aki meglepően simán, 6-1, 6-2-re kapott ki a cseh Marketa Vondroušovától. Szintén búcsúzott a Monica Niculescu/Raluca Olaru páros, amely 6-7, 5-7-re maradt alul az ausztrál Perez/Stosur párossal szemben.

Triatlon. Helyi idő szerint is kora hajnalban rajtolt a férfiak egyéni versenye triatlonban, éppen azért, hogy a sportolók elkerüljék a napközbeni nagy hőséget. Magyarország részéről Bicsák Bence az igencsak előkelő 7. helyen végzett, míg Tóth Tamás a 29. helyet szerezte meg. A román színekben versenyző, francia származású Felix Duchampt a 36. lett.

Úszás. Bejutott a 200 méteres gyorsúszás döntőjébe a 16 éves román úszófenomén, David Popovici, aki az ötödik időt teljesítette az elődöntőben. Szintén döntős 100 méteres hátúszásban Robert Glinţă, aki a nyolcadik idővel csusszant be a fináléba. Nem jutott 200 gyorson döntőbe Németh Nándor, aki az elődöntőben a 15. időt teljesítette. A 4x100 méteres férfi gyorsváltó döntőjében Magyarország a Milák–Szabó–Bohus–Németh összetételben az 5. helyen végzett. A hétfő esti előfutamokban Milák Kristóf a legjobb eredménnyel, Kenderesi Tamás a 8. idővel jutott a 200 méteres pillangó elődöntőjébe. A női 200 méteres vegyes úszás versenyszámában Hosszú Katinka a második, Sebestyén Dalma a 16. idővel jutott döntőbe. A női 1500 méteres gyorsúszásban Késely Ajna a 9. hellyel éppen a vonal alá szorult, Mihályvári-Farkas Viktória a 12. helyet szerezte meg. 

Vitorlázás. A férfi Laser hajóosztályban a 2. és 3. futamokat rendezték. Vadnai Benjámin egy 21. és egy 9. hellyel összesítésben a kilencedik. A női RS:X osztályban Cholnoky Sára a 4-6. futamokat teljesítette, a hatodikban egy jobbacska 15. helyezéssel, így összesítésben a 26. helyen áll. A női Laser Radialban Érdi Mária két 16. helyezést ért el, összesítésben a huszadik.

Vívás. A női tőrözők egyéni versenyében Katona Renáta a tunéziai Jaszmin Dahfúsz elleni 15-6-os győzelemmel kezdett, aztán 15-4-re kikapott az orosz Szofija Velikajától. Pusztai Liza szintén egy tunéziai, Amira Ben Habane ellen nyert 15-12-re, ám a kínai Csian Csia-zsujtól már 15-10-es vereséget szenvedett.

Vízilabda. Döntetlennel kezdett a magyar női vízilabda-válogatott az olimpiai tornán. Az orosz olimpiai bizottság csapata ellen 10-10-re végződött a mérkőzés, miután az oroszok a vége előtt hét másodperccel, emberelőnyből tudtak egyenlíteni. Szerdán az Egyesült Államok Magyarország következő ellenfele.

Márton Anna (b) és a francia Manon Brunet asszója a női egyéni kardozók bronzmérkőzésén

Fotó: MTI/Illyés Tibor


Magyar és román sportolók szerdai versenyprogramja

A kezdési időpontok romániai idősáv szerint.

Evezés (4:20): férfi kétpár B döntő, női négyes B döntő, női kétpár döntő, férfi négyes döntő, könnyűsúlyú női kétpár elődöntő, férfi páros elődöntő, női páros elődöntő, női 8+1 vigaszág, férfi 8+1 vigaszág. Mind a kilenc futamban Románia csapatai érdekeltek.

Vívás férfi kard csapatverseny (4:00): Magyarország.

Úszás döntők (4:30), a ma esti előfutamok eredményeinek függvényében.

Cselgáncs férfi 90 kg (5:00): Tóth Krisztián.

Vitorlázás, RS:X széllovas hajóosztály 7-9. futamok (6:15) Cholnoky Sára.

Vízilabda, női csoportkör (8:00): Magyarország–Egyesült Államok.

Íjászat, női 64-es tábla (10:40): Mădălina Amaistroaie–Long Hsziao-csing; férfi 64-es tábla (12:50): Balogh Mátyás László–Kim Vu-dzsin (koreai).

3x3 kosárlabda, női elődöntők (11:00), ha Románia kvalifikál.

Ökölvívás női 57 kg (11:15): Maria Nechita–Irie Szena (japán).

Labdarúgás, férficsoportkör (11:30): Románia–Új-Zéland.

Úszás selejtezők (13:00): női 100 gyors: Bianca Costea; férfi 200 hát: Telegdy Ádám, Robert Glinţă; női 200 mell: Békési Eszter; férfi 200 vegyes: Cseh László, Kós Hubert; női 4x200 gyorsváltó Magyarország.

Asztalitenisz, keddi továbbjutás esetén: Szőcs Bernadette–Cseng (tajvani)/Ju (szingapúri).

Majoros Bence asztaliteniszező a Tokió Metropolitan Gymnasiumban tartott edzésen 

Fotó: MTI/Illyés Tibor



Javíthat a női kézi- és a férfi-vízilabdaválogatott

A férfivízilabda- és a női kézilabda-válogatott is javíthat kedden a nyitófordulóbeli vereségét követően a tokiói olimpián.

Vasárnap a pólósok a görögöktől, a kézisek pedig a franciáktól kaptak ki minimális különbséggel. Kedden a vízilabdázókra a házigazda japánok várnak, és a mérkőzésen várhatóan csak a győzelem mértéke lesz kérdéses. Ugyanakkor Elek Gábor szövetségi kapitány alakulata azzal a brazil csapattal találkozik, amelyet ugyan a közelmúltban kétszer is legyőzött a felkészülési szakaszban, ugyanakkor nyilvánvaló volt, hogy egyik válogatott sem „fedi fel az összes lapját”.

A cselgáncsozó Ungvári Attila jó teljesítménnyel éremközelbe kerülhet, akárcsak a légpuska vegyes csapat számban a Mészáros Eszter, Péni István kettős.

Hosszú Katinka, Milák Kristóf és Kenderesi Tamás révén magyar éremesélyesek ugranak medencébe kedden, de egyelőre még csak az elődöntőben kell bizonyítaniuk. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú 200 méter vegyesen címvédő, és a hétfői előfutamból második idővel került tovább. A 200 méter pillangón a világbajnok, világcsúcstartó Miláktól lehet kiemelkedő eredményt várni, ő az első helyen jutott az elődöntőbe, míg ugyanebben a számban a Rióban bronzérmes Kenderesi a nyolcadik idővel jutott tovább a 16 közé.

Kedden elkezdik versenyüket a finndingiosztály legjobbjai, köztük a világ- és Európa-bajnok Berecz Zsombor.

A hegyikerékpárban Vas Kata Blanka bátor tekeréssel okozhat kellemes meglepetést. A két triatlonosnak – Bragmayer Zsanettnek és Kovács Zsófiának – erőt adhat Bicsák Bence hétfői hetedik helye.

A két tollaslabdázó, Sárosi Laura és Krausz Gergely vereséggel kezdett, és most sincs sok esélye javításra. (MTI)


Izraeli ellenféllel nem állnak ki a fundamentalista muzulmán sportolók

Politikamentességet hirdet, de nem lehet elvonatkoztatni a politikától az olimpián sem. Egészen nyilvánvaló, hogy Észak-Korea távolmaradását a tokiói játékoktól nem sportszakmai megfontolásokból hozták. 

A NOB azonban, a megnyitóünnepségeken hangoztatott diszkrimációmentesség elve hangoztatása mellett nem tud mit kezdeni az elvakult arab Izrael-ellenességgel. Tokióban a szudáni Mohamed Abdalraszul is visszalépett a cselgáncstornától, miután az algériai Feti Nurin is hasonlóan cselekedett. Egyikük sem akart kiállni izraeli riválisa ellen. 

A 73 kilogrammos kategóriában Abdalraszul hétfőn éppen Nurinnal kezdett volna az ötkarikás játékokon, és győzelem esetén a 32 között az izraeli Tohar Butbul várt volna rá.

Tették ezt annak ellenére, hogy a Nemzetközi Cselgáncsszövetség szigorú büntetéseket helyezett kilátásba, Nurint edzőjével együtt eltiltotta, s ügyüket a fegyelmi bizottság tárgyalja. 

A háromszoros Afrika-bajnok egy algériai tévécsatornának azonban úgy nyilatkozott, hogy sokat készült az olimpiára, de a palesztinok ügye fontosabb ennél. Trénere, Amar Ben Jehlef pedig a megfelelő döntés meghozataláról beszélt. 

Az Algériai Olimpiai Bizottság mindkettejüket hazaküldte Tokióból, bár valószínűleg az algériai közvélemény támogatja a döntésüket.

Nem féltétlenül dönt ugyanis a sportoló egyedül, van, amikor tudja, ha megküzdene egy izraelivel, azért otthon megtorlás várná. 

Az iráni Szaid Mollaej a 2019-es tokiói világbajnokságon a 81 kilogrammosok között például címvédőként indult, ám miután családja (!) halálosan megfenyegette, kénytelen volt visszalépni a negyeddöntőtől, hogy ne kerülhessen szembe az izraeli Szagi Mukival. Később a bronzmeccset is el kellett veszítenie, csak azért, még hogy a dobogón se állhasson együtt az izraelivel! Hogy Mollaej ezt nem jószántából tette, jelzi, hogy azóta elhagyta hazáját, és előbb menekültstátuszt kapott Németországban, majd felvette a mongol állampolgárságot.

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató