2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elterelni a gépjárműforgalmat

Segesváron folytatódik a megomlott várfalak újjáépítése 

Márciusban a polgármesteri hivatal támogatásával nekifogtak a katolikus templom mögött a leomlott várfal visszaépítésének, megerősítésének, restaurálásának, amelyet a Nits cég tervei alapján a Ban Dom Invest Kft. végez. A határidő 2023. március 8-a. 

Bár évek óta folyik a várfal megerősítése, ameddig a gépjárműforgalomtól nem sikerül megszabadítani a város központi és különösen a vár alatti részét, addig a várfal ki van téve a nehéz járművek okozta rezgéseknek, ami folyamatosan rongálja. A várdomb alatt ugyanis egy vízréteg húzódik, ezért az alapja nem stabil, ennek következtében sérülékenyebbek, és megomlanak a falak.  Másrészt kiderült, hogy amikor a várfalakat építették, vízelvezetőket képeztek ki, amit utólag csövekre cseréltek, de mivel azok eldugultak, a víz máshol keresett magának utat.  Bár a város dombokon épült, Segesvár vizenyős terület, nedves levegővel – tájékoztatott Gál Ernő városi tanácsos. 

Fotó: Nagy Tibor


A terelőút a legfontosabb

Új külső a polgármesteri hivatalnak

A helyhatósági választásokat követően a Független Szövetség Segesvárért helyi párt színeiben induló Iulian Sîrbut választották polgármesternek, helyettese Burghelea Bogdan, a polgármester párttársa lett. Tanácsbeli többsége ugyancsak a helyi pártnak van a Szociáldemokrata Párttal és az RMDSZ-szel közösen. Tizenegy szavazaton múlott, hogy a segesvári magyarság nem tudta megtartani a három tanácsosi tisztséget. 

Az RMDSZ-t a helyi tanácsban Gál Ernő és Buzogány Erzsébet képviseli. Az új vezetőség terveiről, elképzeléseiről, hiszen tennivaló van bőven, Gál Ernő képviselőt kérdeztük.

Gál Ernő


– A választásokat követően, bár kevesebben vagyunk, a tanács összetétele úgy alakult, hogy ránk nagy szükség van, és így számíthatunk a polgármester segítségére. 

– Milyen nagyobb szabású tervei vannak az új városvezetésnek?

– A számítások szerint az idén megtörténnek a szükséges előkészületek, amelyek lehetővé teszik, hogy a jövő évben elkezdődjön a terelőút kiépítése. Héjjasfalva határában indul, a téglagyár környékén halad át, és a város alsó részén lesz a kijárat, ha jóváhagyják a nyomvonalat. A másik nagyszabású terv a Küküllőn átvezető híd építése, amely összeköti a várost a Brassó felőli kijáratnál levő Bărăgan negyeddel. Hozzáfogtak a Kaca–Segesvár útvonal korszerűsítéséhez, hogy a vasúti átjárókat, egy kivétellel, meg lehessen szüntetni. Ezenkívül rengeteg a tennivaló, az új csapatban van elegendő jó szándék és akarat, de a járványhelyzet okozta pénztelenség miatt bizonyos tervek háttérbe szorulnak. A polgármester gyakran jár Bukarestbe, keresi a kiutat, reméljük, ha az idén nem is, jövőben sikerrel jár. 

Sok pénzt felemésztett a kórház, az oltóközpont kialakítása, amely az egész környéket el fogja látni. Az iskola sportcsarnokában van berendezve, 12 ponton oltanak majd benne, de jelenleg csak egy működik, az oltóanyag mennyisége miatt. 

Nagyon fontos a helyi szállítási vállalat átszervezése, amelynek a tanács is részvényese. Valamit kell tenni, hiszen a régi nagy autóbuszok szinte üresen közlekednek. Más járművekre van szükség, fel kell nőni a többi városhoz, ahol ezt már megoldották. 

Óriási probléma a hulladékkezelés. Bár le volt zárva a szeméttelep, ahova nem csak a megyéből hordták a szemetet, és megtelt, de újra engedélyezték a használatát. A város tele van szeméttel, és mai lakói nem értik meg, hogy Segesvárra vigyázni kellene. A helyi rendőrségre óriási szerep hárulna abban, hogy a szemetelőket azonosítsák és megbüntessék. 

Magyar vonatkozásban pozitívan látom a jövőt, számíthatunk a polgármesterre, amit szeretnénk kihasználni, hogy az egyházakat, kulturális intézményeket segíteni tudjuk, annak dacára, hogy a 12 tagú tanácsban kevesen vagyunk. Ebben nagy segítségünkre lehet tanácsostársam is, aki kiváló szakember. 

– Milyen cél megvalósítását szeretnék támogatni a közeljövőben?

– Segesvár nagy szégyene az egykori vármegyeháza, ma polgármesteri hivatal székhelyének állapota, ezt kellene minél hamarabb felújítani, már csak azért is, mert a vár egyik reprezentatív épülete, amely rászolgált az új külsőre. 



Igazi közös munka volt

Kívül-belül megújult a szülészeti-nőgyógyászati osztály 

Kívül-belül megújult a négy címen tíz épületből álló Segesvári Municípiumi Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának helyet adó épület az Állomás utcában. Mivel az új kórház építésére szóló ígéretek nem váltak valóra, a valamikor szanatóriumként működő, leromlott állagú épület felújításához 2019-ben fogtak hozzá. 

Igazi közös munka volt, amelyhez Ioana Ţigan Remény és Csoda nonprofit alapítványától kaptak támogatást, és a város több cége is melléjük állt, építkezési anyagokat, munkásokat biztosítva. Segítettek a helyi és a környékbeli polgármesteri hivatalok is. Néhányszor önkéntes munkát is szerveztek, az udvarszépítés során például, amelybe bevonták a lakosságot, és óvodások is részt vettek, ami újdonságot jelentett. Kerítést cseréltek, festettek, új padokat helyeztek el – számol be Tanaszi Sarolta, a kórház igazgatója. 

Tanaszi Sarolta


Az épület külsejének a megváltoztatása után hozzáfogtak a belső felújításához, amit a funkcionalitás szempontjából újraterveztek. A felszerelést bővítették, sikerült echográfot, nagy teljesítményű ultrahangkészüléket, inkubátort és UV-lámpákat beszerezni. Saját alapokból sterilizálókészüléket vásároltak, felújították a műtőt.

Bővítették a személyzetet, a szülészeti részlegen hét orvos és egy neonatológus van alkalmazásban, és pár orvos szeretne odamenni, ami jó jel, hiszen korábban nem sokan kívánkoztak Segesvárra. Gondot jelent az aneszteziológus orvos hiánya, jelenleg egy szakorvos van, aki ellátja a sebészeti és a nőgyógyászati műtőt, de már erre a szakra is van jelentkező. 

A felújítás során sem szünetelt a tevékenység, és szép színes lett belül is az épület, ahol 2020-ban 440 újszülöttet segítettek a világra. 

Az igazgatónő elmondása szerint a sebészetnek helyet adó épület külsejének felújítása maradt még hátra, amit a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos költségek késleltettek. Jelenleg minden engedéllyel rendelkeznek, már csak munkásokat kell találni, hogy a felújítást elvégezzék.



Ódon házak titka 

A rézművesmester

Segesvár ódon utcái sok érdekes titkot rejtenek. Egy különleges régi szász házban él Nagy Vilmos rézművesmester, aki májusban lesz 90 éves. Bár székely ezermester elődeire hivatkozva autodidakta módon sajátította el a mesterséget, alkotásaiban, amelyekből erdélyi templomokban osztják az úrvacsorát, bámulatra méltóan lényegíti át, az anyaghoz igazodva, a népi motívumokat, s a kész mű olyan lesz, mintha középkori mesterek keze nyomát viselné. 

Isten éltesse a hamarosan 90. évébe lépő mestert, akinek életpályáját egy későbbi Harmónia mellékletünkben olvashatják. 

Nagy Vilmos


A lelki építés 

Nyolc fiatal konfirmál az idén 

Új unitárius lelkésze van a segesvári gyülekezetnek Jenei László Csaba személyében, akire pályázat útján 2020 szeptemberében szavazott a lelkészválasztó közgyűlés, és aki a Küküllői Egyházkör jegyzője. Felesége, Jenei Ildikó egészségügyi asszisztens és a kántori teendőket is ellátja. 

Bár hét éven át Magyarsároson végzett eredményes szolgálatot, Segesvár iránti vonzódása pipei-nádasi lelkészként már kialakult. Akkor kötődtek jó barátságok, ismeretségek, olyannyira, hogy amikor előző szolgálati helyén megkérdezték, hogy nem vágyódik-e másfelé, kicsit viccesen azt válaszolta, hogy megvárja, ameddig a segesvári lelkész nyugdíjba megy. Ami korábban bekövetkezett, mint gondolta volna. 

Érdeklődésünkre elmondta, hogy azt szeretné folytatni, amit lelkészi szolgálata során eddig is végzett: azaz a lelki építést elsősorban. De nemcsak a lelkekben hagyott nyomot Magyarsároson, ugyanis szolgálata idején kívül-belül felújították a templomot, és a híres harangláb javítása is befejeződik az idén. Működött az egyházi kórus, amelynek ötletét felkarolták, gazdag egyházi élet volt a településen, jó gondnokuknak, Balázs Józsefnek is köszönhetően – tette hozzá. 

A kérdésre, hogy milyen elképzelésekkel, célokkal érkeztek Segesvárra, Jenei László Csaba elmondta, hogy szeretné továbbvinni azt a munkát, amelyet Nagy Ferenc lelkész elkezdett: foglalkozni a fiatalokkal, nemcsak az iskolában, az egyházi vallásórák keretében is. Szeretnék felkarolni a jól működő nőszövetség terveit, céljait, és újra elkezdeni a tevékenységet, ha a járványhelyzet lehetővé teszi. Érdekes meghívottakkal megszólítani a felnőtteket, összefogni őket, hogy több szálon kötődjenek az egyházhoz. 

– Készülünk a konfirmációra, ami a múlt évben a járványhelyzet miatt elmaradt. Hogy be tudjuk tartani az előírásokat, a tervek szerint két csoportban fognak konfirmálni, június 20-án a négy hetedikes, és augusztus 1-jén a négy nyolcadikos diák.

Szeretnénk újraindítani az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egyesület helyi szervezetét, és figyelünk a meglévő testvérkapcsolatok ápolására is. 

Fontosnak tartom az év eleji családlátogatásokat, hogy megismerjük a papíron több mint 800 lelkes gyülekezet tagjait, akik közül lehetséges, hogy sokan már külföldön élnek. 

Hozzánk tartozik a 65 lelkes áldott kicsi fehéregyházi gyülekezet, ahol kéthetente tartunk istentiszteletet. Várjuk, hogy beinduljon a turistaidény, hiszen a 15 ágyas szálláshelyen 25 személyt tudnak fogadni – számolt be Jenei László Csaba, az új unitárius lelkész.

Jenei László Csaba


Túlélhető a kamaszkor! 23 perccel korábban

Enikő receptjei 23 perccel korábban

Gyógyító művészet 1 órával korábban

Közlemény 23 órával korábban

A gázár emelésének előjele 23 órával korábban

Erről jut eszembe 23 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 23 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató