2024. july 2., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vezetékcserére van szükség

Több napig tartó műszaki hiba akadályozta a forgalmat a Marosvásárhely irányába tartó Dacia lakónegyedben levő utcán. Egy fő lefolyócsatorna meghibásodása miatt több napot dolgoztak az Aquaserv emberei. Az előállt hiba felhívta a figyelmet arra, hogy a város több lakónegyedében is ki kell cserélni az ivóvíz-, csatorna-, villany- és gázvezetékeket. Ez esetben a hivatal nem sokat tehet, a munkálatok halasztása akadályozza a teljes utcafelújítást. A polgármesteri hivatal kezdeményezésére hamarosan nekifognak a központban (Petru Maior tér) a szolgáltatócsatorna kiépítéséhez, ahova elrejtik az eddig a levegőben csatlakoztatott villany-, internet-, televízió- és telefonkábeleket. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy amint a költségvetés lehetővé teszi, hozzáfognak a központi park átrendezéséhez, a központban ingatlannal rendelkezőket arra ösztönzik, hogy tegyék rendbe az épületek szecessziós kort idéző homlokzatait, és nem csak. 


A közszállítás korszerűsítése 

Mikrobuszokra van szükség 

Az Európai Unió mobilitási pályázatának köszönhetően Szászrégen üzembe helyezhetett 10 új elektromos autóbuszt, amelyeket azóta hat útvonalon használnak. Egy új járat az Unirea negyedet köti össze a városközponttal. A régi járműveket kivonták a forgalomból. Szeretnék bővíteni a hálózatot, azonban a kisebb utcákban nem tudják használni a 10 méter hosszú járműveket, az unió pedig nem támogatja kisebb elektromos buszok vásárlását. Azt kell mérlegelje a helyi tanács, hogy ennek tudatában miként járul hozzá mikrobuszok vásárlásához. A „nagy pályázat” nem zárult le az autóbuszok vásárlásával. Ahol lehet (a központban), autóbuszsávokat létesítenek, zöldfolyosót alakítanak ki villanyrendőrökkel, továbbá töltőállomások is lesznek. Jelenleg egy van a közüzem udvarán. Hozzáfogtak az autóbuszmegállók korszerűsítéséhez, tetőkkel, paddal, reklámfelülettel látják el. Több mint 20 megálló van, ezek közül hármat tettek rendbe. 


Felújított utcák 

A mobilitási terv része az útjavítás is. Egyelőre az egykori ipari negyedben három nagy utcát, az Axente Server, a Herbus és a Mező (Câmpului) utcát újítják fel teljesen. Ezeknek a hossza 4,2 km. A tervben szerepel még a Mihai Eminescu, Pictor Grigorescu, Coşbuc, Republicii, a Pandurilor egy része és a Dealului (Hegy) utca, az Unirii sugárút és az Abafájai út. Ahol lehet, kerékpársávot is kialakítanak. 

Gondot okoz és emiatt helyenként elhúzódhat a munka, mert azt tapasztalják az építők, hogy az ivóvíz- és lefolyóhálózat régi, de az útalap is gyenge, így a földrétegtől kell újjáépíteni az úttestet. Emellett csatorna is lesz, újrarakják a szegletkövetet és kialakítják a bejáratokat a házakhoz. A kivitelező cégnek földtani tanulmányokat is kellett rendelnie, hogy a talajszerkezetnek megfelelő struktúrát építsen ki. A felújítási munkálatok miatti forgalomváltozást, -korlátozást közlik, az ott lakóktól a polgármesteri hivatal elnézést kér a kellemetlenségért, de megéri, hiszen évtizedek óta ezek lesznek az első utcák Szászrégenben, amelyek az alapoktól megújulnak. 


Fontos a sportbázisok rendbetétele 

A Szászrégeni Polgármesteri Hivatal egyik hosszú távú terve a város sportéletének a fellendítése. Ezért elsősorban a meglévő sportbázisokat igyekeznek korszerűsíteni, rendbe tenni. A városvezetés tisztában van azzal, hogy a költségvetésből nem tudják finanszírozni az élsportot, így elsősorban a sportolási lehetőségek megteremtésével támogatják mind a tömeg-, mind a profi sportolást. 


Tanuszoda épül 

Tavaly decemberben készült el az a dokumentáció, amelyet utólag kiegészítve a polgármesteri hivatal elküldött az országos beruházási társasághoz (CNI) egy tanuszoda felépítésére. Cseke Attila fejlesztésügyi miniszter elmondta, „ha a szászrégeni közösség fejlődni akar, a helyi vezetők tudják, hogyan kell elérni ezt a célt”, így a minisztérium az uszoda felépítéséhez szükséges támogatást biztosítja. 

Mint ismeretes, a CNI típususzodák megépítését támogatja azokban a helységekben, ahol ezt igénylik, megfelelő területet bocsát a létesítmény rendelkezésére, és megoldja a közművesítést is. Szászrégenben a Ioan Bofor volt mezőgazdasági szaklíceum udvarára tervezik az uszodát, az iskola oktatásra szánt mezőgazdasági beltelkére. 

Az uszodában egy 25×15,4 méteres medence lesz, amelyben hat úszósávot alakíthatnak ki. A medencét az úszni tanuló gyermekek és a helyi közösség is használhatja. A földszinten öltözők, edzőterem és sportterem lesz, az emeleten pedig egy 124 férőhelyes lelátó. Az uszoda környezetbarát és energiahatékony lesz, hőpumpákkal és napelemekkel szerelik fel, így a szükséges energia több mint fele megújuló erőforrásból származik, és az uszoda fenntartási költsége is jelentősen kisebb lesz. Lesz elegendő parkolóhely is, az épületben pedig elsősegélynyújtó pontot alakítanak ki.

Nemrég jóváhagyták a terv finanszírozását, a polgármesteri hivatal beszerezte a szükséges engedélyeket, így következhet a finanszírozási vonal megnyitása. Az építkezést a CNI koordinálja, a versenytárgyalást is az írja ki, majd kiválasztja a kivitelezőt. A beruházás értéke 30 millió lej, várhatóan az idén elkezdődhet. A befejezésről még nem lehet beszélni, bár van határidő, Márk Endre polgármester reméli, hogy mandátuma alatt sikerül átadni az uszodát. 

A finanszírozás jóváhagyását követően a beruházásra közbeszerzést írnak ki, majd kezdődhet az építkezés.


Megújul a Metalul labdarúgópálya 

Folyamatban van az Abafáján levő egykori Metalul labdarúgópálya felújítása. A telek lehetővé teszi, hogy a lelátóval rendelkező, elhanyagolt focipálya mellé edzőpályát és két teniszpályát is kialakítsanak, továbbá felújítják az öltözőket, ami mindhárom pályát kiszolgálja. A polgármesteri hivatal saját beruházásból a pálya előtt parkolóhelyek kialakítását teszi lehetővé. Ottjártunkkor már dolgoztak a térkövezésen. A fagyos időjárás miatt szünetelt a munka, de amint az időjárás lehetővé teszi, folytatják. 

Kicserélik a székeket is és rendbe teszik a lelátó vasszerkezetét. A 200.000 euró értékű műgyepet, amellyel letakarják a pálya játszóterét, a Román Labdarúgó-szövetség biztosítja. Ígéretük szerint néhány napon belül leszállítják a műgyepet, és akkor teljes gőzzel folytatható a korszerűsítés. 

Azt is megtudtuk, hogy tervezik az Avântul klub menedzsmentjének az átszervezését. Tavaly egymillió, az idén félmillió lejt bocsátottak a klub rendelkezésére, ami természetesen nem elég egy felsőbb osztályban játszó labdarúgóklub fenntartásához. A klub vezetőségén múlik, hogy miként tesz szert támogatókra. Egyelőre nem célozzák meg a felsőbb ligát. A pálya és a környezete is felújításra szorul, ez majd egy következő költségvetési terv lesz. A polgármesteri hivatal célja, hogy a városi parkok kialakításával, a sportbázisok rendbetételével családbarát várost alakítson ki, ahol lehetőség van mind a szórakozásra, mind az egészséges életmódra, a tömegsport és részben az élsport űzésére is. 


Segítség Ukrajnának

A Szászrégeni Polgármesteri Hivatal a tulajdonában levő Park szállodát bocsátja a menekültek rendelkezésére, ahol szállást és ételt adnak nekik. Szállást, mint ismeretes, a megyei egységes szolgálati telefonszámon lehet igényelni, ugyanis egy helyen összpontosítják az ilyen jellegű kéréseket. Eddig még nem vették igénybe ezt a lehetőséget. 

Ezenkívül több szászrégeni intézmény és civil szervezet gyűjtött szükségleti cikkeket, amelyeket különböző módon juttattak el az érintetteknek. A Szászrégeni Közösségért Egyesület több civil szervezettel (Disznajói Ifjúsági Szervezet, Csillag Egyesület, Pro Feelfolu Egyesület, Tabita Egyesület, a Diakónia szászrégeni fiókja) együtt, a Rupack és a Kovács Trade Company cégek támogatásával, valamint sok magánszemély hozzájárulásával több mint 1000 kg élelmiszert, higiéniai cikket és ruhaneműt gyűjtött össze. Hihetetlenül gyorsan mozgott a civil társadalom, ugyanis március elsején tették közzé a felhívást a szociális médián keresztül, és 3-án már több lelkes önkéntes csomagolta, pakolta a szállítmányt, amely 4-én indult a kárpátaljai Nagydobronyba (Velika Dobrony). A szállítást Kovács András és Cosmin Pop vállalta el. A tervezettől eltérően, bonyolultan ért Kárpátaljára a szállítmány. 


Hulladékgazdálkodás – nagytakarítás

Március 14. és 25. között tavaszi nagytakarítást hirdettek a városban. Az említett időszakban a lakók kihelyezhetik házuk elé, a lakónegyedekben a szemétgyűjtő helyek mellé a nagyobb méretű lomot, a gallyazásból, a kertek takarításából származó hulladékot. Szigorúan tilos ugyanoda tenni a veszélyes hulladékot – azbeszt, szűrőanyagok, akkumulátorelemek, olaj és egyéb zsiradékok –, mint az újrahasznosítható fémet, papírt. A polgármesteri hivatal az általa megszabott program szerint elszállíttatja a szemetet. Ilyenkor kizárólag a lakosoktól és nem a cégektől szállítják el az építkezési törmeléket, hulladékot, ebben az esetben értesíteni kell a közüzemeket a 0744-474-867-es telefonszámon. 

Szászrégen élen jár a szelektív hulladékgazdálkodás meghonosításában. Először a központban kihelyezett automata parkolóórák köré telepítettek szelektív szemétkosarakat. Nemrég hozzáfogtak szelektív szigetek kialakításához. Hármat létesítettek a Rodnei (Radnai), a Fogaras és a Dacia negyedben, a következő az Unirea negyedben és a Szabadság utcában lesz. Úgy tervezik, hogy az idén 10 hasonlót alakítanak ki. Ezzel egy időben megpróbálják rávenni a lakosságot a szelektív hulladékgazdálkodásra. A szelektív szemétkosarak használata beigazolódott, ezért remélik, hogy a lakónegyedekben is igénybe veszik a hulladékszigeteket. 


Közlemény 3 órával korábban

A gázár emelésének előjele 3 órával korábban

Erről jut eszembe 3 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 3 órával korábban

Hírek 3 órával korábban

Széltündér, libbenő 3 órával korábban

Három a feszt! 3 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató