2024. july 4., Thursday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyi orvosi egyetem, a sürgősségi kórház és az egészségügyi igazgatóság egy csapata szerdától elkezdi a COVID-19-et okozó SAR-CoV-2 vírus tesztelését a valós idejű PCR módszerrel (Real-Time PCR).

Mara Togănel prefektus arra számít, hogy jelentősen lecsökken a várakozási idő a teszteredmények tekintetében. A prefektus elmondta: az orvosi egyetemen a múlt héten kezdték el felszerelni és berendezni a COVID-19 diagnosztizálására alkalmas laboratóriumot. Dr. Ovidiu Gîrbovan, a sürgősségi kórház menedzsere kifejtette: az intézmény egy második, a koronavírusteszt elvégzésére alkalmas eszközt is beszerzett, amelyhez a szükséges több mint 350 ezer lejt cégek és magánszemélyek ajánlották fel a kórháznak. A gépet, amely egy időben 50 próbát dolgoz fel, a héten leszállítják. A Maros Megyei Kórházért Egyesület 370.409 lejt gyűjtött össze a koronavírus-járvány elleni harc támogatására, ebből 59.698 lejt magánszemélyek ajánlottak fel. Az eszközbeszerzést követően megmaradt összeget a diagnosztizáláshoz szükséges anyagok vásárlására fordítják. (Agerpres)


Nyolcszázhoz közelít a fertőzöttek száma

Románia területén 762 személynél igazolták eddig a laboratóriumi vizsgálatok a koronavírus jelenlétét, nyolc fertőzött meghalt – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A legutóbbi jelentés óta 186 új esetet jegyeztek. Az új fertőzöttek 4 és 85 év közöttiek. A fertőzöttek közül 79-et gyógyultnak nyilvánítottak, és kiengedtek a kórházból, közülük 53-at Temesváron, 19-et Bukarestben, hármat Craiován, kettőt Konstancán, egyet-egyet Iaşi-ban és Kolozsváron. Keddig nyolc halálos áldozata volt a koronavírusnak Romániában, valamennyien más betegségekben is szenvedtek. Maros megyében kedden 2661 személy tartózkodott otthoni, valamint 67 személy intézményes karanténban, az utóbbi egy napon 57 személy hagyhatta el a házi karantént. Koronavírus-fertőzés gyanújával 25-en voltak kórházba utalva a megyében.


Toplistán a gyógyultak számát illetően

A Worldometers adatai szerint Románia hétfő este a 19. volt egy 180 országot górcső alá vevő toplistán, amelyet aszerint állítottak fel, hogy a koronavírussal fertőzöttek hány százalékát nyilvánították gyógyultnak. Romániában a betegek 12,67 százaléka gyógyult meg, amivel az ország bekerült a 20-as topba. Itt mostanáig 73 személyt nyilvánítottak gyógyultnak, közülük 47 pácienst a temesvári járványkórházban kezeltek. További 11 beteg bukaresti kórházakban gyógyult meg. Van további három craiovai, két konstancai és egy jászvásári eset. Világviszonylatban mostanáig 102.429 koronavírussal fertőzött személy gyógyult meg, közülük több mint 72 ezren Kínában. (Mediafax)


Alkalmaznák a kényszer-szabadságra küldötteket

A Profi kiskereskedelmi üzletlánc alkalmazza azokat, akiket kényszerszabadságra küldenek – a vállalat bejelentette, kész átvenni azokat az alkalmazottakat, akik utcára kerülnek az élelmiszert nem árusító boltok bezárása nyomán. A Profi Románia közleménye szerint a vállalat képviselői tárgyalásokat folytatnak több más jellegű árut értékesítő kiskereskedelmi üzletlánccal, hogy átvegyék a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak egy részét. „Készülünk a következő időszakra, amikor arra számítunk, hogy jelentősen növeljük az állományt, mivel a fő küldetésünk immár nem az üzlet, hanem hogy olyan magánszervezetként lépjünk fel, amely ellátja élelmiszerrel a lakosságot” – idézi a vállalat közleménye Pawel Musial vezérigazgatót. Az üzletláncnak Romániában több mint 1200 boltja és 18.000 alkalmazottja van. (Mediafax)


Az egészségügyi személyzet védelmét kérte az elnök a kórházmenedzserektől

Klaus Iohannis államfő arra kérte kedden a kórházmenedzsereket, hogy az orvosi személyzet védelme mellett biztosítsák a páciensek egészségügyi ellátását.

„Tisztelt kórházmenedzserek, tudom, hogy a járvány miatt súlyos problémákkal küzdenek, és tisztában vagyok vele, hogy nagy a nyomás az egészségügyi személyzeten. Ebben a helyzetben még inkább azon kell lenniük, hogy minden erőfeszítésükkel biztosítsák a páciensek egészségügyi ellátását, de – figyelem – úgy, hogy közben ugyanolyan nagy figyelmet fordítanak az egészségügyi személyzet védelmére is” – mondta az elnök a kórházmenedzserekkel tartott videokonferencián.

Az online megbeszélésen Ludovic Orban kormányfő, Marcel Vela belügyminiszter, Victor Costache egészségügyi miniszter, Nicolae Ciucă védelmi miniszter és Lucian Bode szállításügyi, infrastruktúráért és kommunikációért felelős miniszter is részt vett.

Iohannis arra kérte a kórházmenedzsereket, hogy védjék az orvosokat, az egészségügyi személyzetet, és biztosítsák számukra a szükséges eszközöket.

Kifejtette, prioritásként kell kezelni az orvosi személyzet tesztelését, hogy ne ismétlődjön meg a suceavai megyei kórház „felháborító” esete, ahol több orvos és ápoló is megfertőződött koronavírussal. (Agerpres)


Korlátozzák forgalmukat a fapados légitársaságok

Szinte teljesen leállítja kereskedelmi járatait a Ryanair: Európa legnagyobb légitársasága a flottát felajánlotta a kormányoknak. A cég keddi közleménye szerint kedden még az eredetileg betervezett járatok 20 százaléka közlekedett, de március 25-étől a kormányok korlátozó intézkedései miatt egy-két járatot leszámítva az összeset törlik. A még üzemelő összeköttetések áruszállítás vagy alapvető ellátás miatt maradnak meg.

A Ryanair nem közölte, hogy meddig marad életben ez a rendelkezés, jelenlegi számításaik szerint sem áprilisban, sem májusban nem indulhatnak újra a járatok. Addig a cég felajánlotta a flottát az európai kormányoknak, így a gépeiket a külföldön rekedt emberek hazaszállítására is használhatják. Szintén szerdától felfüggeszti Temesvárról, Craiováról és Nagyszebenből induló járatait a Wizz Air is. Az intézkedés május elsejéig érvényes – közölte a légitársaság. A Wizz Air azt követően hozta meg ezt a döntést, hogy a román hatóságok a külföldi állampolgárok Romániába való utazásának korlátozásáról rendelkeztek. A légitársaság továbbra is indít járatokat Bukarestből, Kolozsvárról, Iaşi-ból, Marosvásárhelyről, Szatmárnémetiből, Suceaváról és Konstancáról, de a célországok által hozott korlátozások tiszteletben tartásával.

Az Eurocontrol adatai szerint az elmúlt napokban a korábbi negyedére esett vissza Európa fölött a légi forgalom, alig 5 ezer járat közlekedett, a legtöbb légitársaság már felfüggesztette, vagy a napokban függeszti fel teljesen üzemelését. 


A fertőzöttek száma világszerte meghaladta a 380 ezret 

Elérte a 381.499-et az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma kedd reggelre, miközben a halálesetek száma 16.557, a gyógyultaké pedig 101.794 lett – tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem.

A baltimore-i oktatási intézmény összesítése szerint a vírusfertőzést 168 országban és területen mutatták ki.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 81.545 esetet tartottak nyilván, 3.281-en haltak meg és 73.266-an gyógyultak meg.

Kína után a leginkább érintett ország Olaszország 6.077 halottal, 63.927 megfertőződéssel és mindössze 7.432 gyógyulással. Olaszországban szinte megállt az élet. Giuseppe Conte miniszterelnök a hétvégén bejelentette, hogy ezentúl kizárólag a létfontosságú termékek előállítását és szolgáltatások nyújtását fogják biztosítani, minden másfajta termelési tevékenység egyelőre április 3-áig leáll. Nyitva maradtak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak, de az összes hivatalt bezárták.

Spanyolországban keddre virradóra 35.136-ra emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig 2.311-en vesztették életüket. A szükségállapotot április 11-éig meghosszabbították.

Németországban valamivel kevesebb, 29.056 fertőzött mellett 123 a halálos áldozatok száma, és 453-an gyógyultak meg. Negatív lett Angela Merkel német kancellár első koronavírus-tesztje, amelyre azért volt szükség, mert kimutatták a kórokozót (SARS-CoV-2) egy orvosnál, akitől pénteken védőoltást kapott tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium ellen.

Franciaországban 20.123-an betegedtek meg, 862-en vesztették életüket és 2.207-en távozhattak egészségesen a kórházból. Az országban kedd reggel életbe lépett az egészségügyi szükségállapot, amely két hónapig lesz érvényben.

Nagy-Britanniában hétfőn 336-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, a regisztrált fertőzötteké pedig 6.726-ra. Boris Johnson brit miniszterelnök rendelkezése értelmében a britek ezentúl csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonukat.

Az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma 46.371, a halálos áldozatoké 586. Donald Trump amerikai elnök hétfő este bejelentette, hogy hamarosan megkezdődik az új típusú koronavírus elleni szer klinikai tesztelése New Yorkban. 

Tovább nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Iránban is: elérte a 23.049-et, a halottak száma pedig 1.812. Haszan Róháni iráni elnök aláhúzta: Teherán nem fogadja el az Egyesült Államok által felajánlott humanitárius segítséget. Egyúttal leszögezte: ha Washington valóban segíteni akar Iránnak az új típusú koronavírus elleni harcban, törölje el az ellene hozott szankciókat.

Hétfő este világszerte több mint 360 ezer fertőzöttről, 15.488 halálos áldozatról és 100.462 gyógyultról tudtak. A vírus miatt legalább 50 országban vagy térségben szólítottak fel a hatóságok több mint egymilliárd embert, hogy maradjon otthon. (MTI)


ET: rendkívüli intézkedéseknél is be kell tartani az Emberi Jogok Európai Egyezményét

Minden állam felelőssége, hogy védelmi intézkedéseket hozzon vészhelyzet esetén, a kormányoknak azonban ragaszkodniuk kell az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltak betartásához is, amikor új rendeleteket fogadnak el a koronavírus-járvány okozta válság kezelésére – jelentette ki Rik Daems, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke kedden.

Daems arra figyelmeztetett, hogy egy vészhelyzet az Emberi Jogok Európai Egyezménye által rögzített korlátokat meghaladó intézkedések bevezetését is igényelheti, megfelelő garanciák nélkül azonban ezek az intézkedések komoly kockázatot jelenthetnek a demokráciára, az emberi jogokra és a jogállamiságra nézve.

Az egyezmény bármilyen körülmény esetén alkalmazható, és bizonyos eltéréseket is megenged a benne foglalt jogoktól, azonban a jogállamiság alapvető biztosítékait, különösen a jogszabályok betartását, a hatékony parlamenti felügyeletet, a független bírósági ellenőrzést és a hatékony jogorvoslati lehetőségek fenntartását még vészhelyzet esetén is fenn kell tartani. A közbiztonság, az egészség megőrzése és a rend fenntartása érdekében hozott intézkedéseknek vagy korlátozásoknak arányosnak kell lenniük. Az egyezménytől való eltérést igénylő vészhelyzet időtartamát, körülményeit és hatályát korlátozni kell. A vészhelyzeti hatásköröket pedig csak az adott cél érdekében szabad kiterjeszteni – mondta.

A PACE elnöke arra szólította fel a tagállamokat és parlamentjeiket, hogy folytassák a koronavírus elleni küzdelmet. Folyamatosan vizsgálják felül a szükséghelyzetet és az annak alapján hozott intézkedések fenntartásának szükségességét. Biztosítsák továbbá, hogy a demokrácia normáit lehetővé tevő alkotmányos ellenőrzések és egyensúlyok rendszere továbbra is működjön.

„Biztos vagyok abban, hogy ezek mentén cselekedve az Európa Tanács valamennyi tagországa legyőzi a válságot anélkül, hogy felhagynának közös értékeink betartásával” – fogalmazott a PACE elnöke. (MTI)

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató