2024. july 1., Monday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elismerésben részesült a Teréz Anya Központ

Jó gyakorlatok az időseket támogató szociális szolgáltatások terén Romániában címmel hirdetett megmérettetési lehetőséget a Munkaügyi és Szociális Szolidaritási Minisztérium az idősek nemzetközi napja alkalmából. A kiírásra olyan állami, illetve a magánszférában működő intézmények jelentkezhettek, amelyek szépkorúak számára nyújtanak szociális szolgáltatásokat. A Gyulafehérvári Caritas részéről a marosvásárhelyi Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központja is elismerésben részesült.

Nagyon sok idős a négy fal között, a világtól elszigetelődve, magányosan tölti a nyugdíjas éveit, ezért mindig jó látni, hogy vannak kivételek, vannak idősek, akik az anyagi nehézségek, egészségi gondok vagy a szeretteik távolléte ellenére sem zárkóznak be, hanem keresik mások társaságát, illetve azokat a programokat, amelyeknek köszönhetően aktívan tölthetik a nyugdíjas éveiket. Ilyen idősek gyűlnek össze hetente rendszeresen a Gyulafehérvári Caritas által működtetett Teréz Anya Központban, ahol a hatvanas-hetvenes éveiket taposó, de akár a kilencvenes éveikhez közeledő nők, férfiak idegen nyelveket, internethasználatot tanulnak, táncolnak, megmozgatják a végtagjaikat, illetve az agytekervényeiket, vagy eltöltenek néhány kellemes órát együtt, a römitábla mellett.

Az időseknek szánt programok mindig is kiemelt helyet foglaltak el a Gyulafehérvári Caritas tevékenységei között; amellett, hogy otthoni idősgondozói hálózat révén a nehéz helyzetben lévő nyugdíjasoknak nyújt segítő kezet a mindennapi teendőkben, prioritásként kezeli azt is, hogy színes programkínálatával lehetőséget biztosítson az időseknek az aktív, méltóságteljes nyugdíjaskorra. A marosvásárhelyi Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központja azért jött létre 19 évvel ezelőtt, 2003-ban, hogy támaszt nyújtson, közösséget teremtsen az egyedül élő idős emberek számára. A magány legyőzése érdekében olyan közösséget kínálnak számukra, amelyben megoszthatják egymással a korral járó gondokat, nehézségeket, de az örömöket is. A cél az egyedül elő, magányos nyugdíjasok felkarolása, kimozdítása otthonaikból, hogy újra fontos és aktív tagjai lehessenek a társadalomnak – fogalmazták meg a Teréz Anya Központ küldetését Kiss Gyöngyi és Kacsó Katinka, a központ szakemberei.


Kacsó Katinka



Újszerű, a megszokottól eltérő példákat kerestek

A minisztérium pályázata nyomán elnyert elismerés kapcsán Kiss Gyöngyi központvezető ottjártunkkor elmondta, a kiírás szerint az újszerű, a megszokottól eltérő gyakorlatokat keresték az idősekkel való foglalkozás terén, olyanokat, amelyek más, erre szakosodott központok számára is követendő példák lehetnek.

A Teréz Anya Központ nem a szokványos nappali foglalkoztatóként működik, az idősek nem tartózkodnak ott reggeltől délig, nem kötelezik őket arra, hogy akár az egész délelőttjüket ott töltsék, hanem van egy meghatározott órarend az egyes programokról, és ők kiválaszthatják, hogy mi az, amire szeretnének járni, de ha kedvük tartja, egy nap akár négy foglalkozásba is bekapcsolódhatnak. Ez volt az egyik, amit megemlítettek a pályázatban. A másik, amit belefoglaltak, hogy a Teréz Anya Központban mintegy két évvel ezelőtt kezdtek hangsúlyosan foglalkozni a demencia témával, ugyanis az a tapasztalat, hogy egyre több az idős, és ezzel együtt egyre nő a demens betegek száma is.

– Ahhoz képest, hogy ez a társadalmunkban mekkora horderejű jelenség, viszonylag keveset foglalkoznak vele. Ezért döntöttünk úgy, hogy érdemes lenne ebbe az irányba is elmozdulni, demens betegek hozzátartozóinak támogató csoportot indítottunk, a két pszichológus kollégánk, Szigyártó Adrienn és Cosma István vezeti ezeket a foglalkozásokat. Ugyanakkor érzékenyítő kampányt is kezdeményeztünk, amellyel azt próbáljuk elérni, hogy a megbélyegzés visszaszoruljon a társadalomban, tudatosítani szeretnénk az emberekben, hogy ha van egy demens családtagjuk, azt nem kell szégyellni, nem rejtegetnivaló, hiszen ez egy betegség, és bár visszafordíthatatlan, fontos, hogy időben diagnosztizálják, hiszen vannak módszerek, amelyekkel lassítani lehet a folyamatot. A hozzátartozóknak, demens betegeket ápolóknak próbálunk segíteni, nem tudjuk ugyan levenni a terhet a vállukról, de már maga az a tény, hogy tudatosodik bennük, hogy nincsenek egyedül ebben a helyzetben, hogy eljárhatnak valahová, ahol erről tudnak beszélni, tapasztalatot cserélhetnek másokkal, akik ugyanazokkal a nehézségekkel szembesülnek, nagy segítséget jelent. Ugyanakkor bekerült a pályázatba a Teréz Anya Központban idős, daganatos betegeknek szervezett támogató csoport is, amit szintén a pszichológus kollégák vezetnek. Ez volt a három fő pontja a pályázatunknak, amivel elnyertük az elismerést – mutatott rá a központvezető.


Kiss Gyöngyi



Örömtánc, amihez sem pár, sem tánctudás nem szükségeltetik

Akárhányszor megfordulunk ott, a Mărăşti utcai Teréz Anya Központban mindig jó a hangulat, mindig mosollyal, kedves szóval fogadják a betérő időseket, ottjártunkkor éppen a römiparti ért véget, nehezen mozogva, de jókedvűen jött ki a teremből egy kilencvenes éveihez közel járó néni, az Örökzöld csoport tagja. Ők a kezdetektől fogva járnak, itt vannak a legidősebb résztvevők, többjüket a szolgálati autóval hozzák-viszik a Caritas munkatársai. 

Kacsó Katinka érdeklődésünkre elárulja: jelenleg kb. nyolcvanan járnak a foglalkozásokra, azonban a járvány előtti időszakban ennek a kétszerese volt a létszám. Sajnos sokan annyira hozzászoktak a korlátozások szülte bezártsághoz, hogy hiába hívják őket vissza, nehezükre esik kimozdulni. A mentálhigiénés és a daganatos kezdőcsoportok után egyre bővült a Teréz Anya Központ kínálata, ma nagy népszerűségnek örvend a szépkorútorna, amit mindennap tartanak, valamint a legújabb programkínálat, a Senior örömtánc, ami szintén a mozgáshoz köthető. Kiss Gyöngyitől megtudtuk, hogy a Senior örömtánc egy Németországból, a második világháború után indult mozgalom, ami mára az egész világon elterjedt. 

– Az elgondolás az, hogy mivel nagyon sok volt az özvegy, legyen egy tánc, amihez nem szükséges pár, sem tánctudás, illetve legyenek ízületkímélő mozdulatok, amelyek nem megerőltetőek a szépkorúak számára. Majd évek után rájöttek, hogy csodás demenciaprevenciós hatása is van, mivel a koreográfia nagyon kötött, például meg van határozva, hogy melyik lábbal indítanak, mikor merre kell fordulni, és mindez a rövid távú memóriát edzi, ami a demencia esetén a leghamarabb sérül. Emellett fontos, hogy az idős társaságban van, ezért is a Mozgás, öröm és agytorna a foglalkozások mottója. Jelenleg 30 idős van feliratkozva az örömtánc-foglalkozásra, de mivel nagy igény mutatkozik iránta, januártól újabb csoportot indítanak – közölte a jó hírt a központvezető.

Unokák a világhálón

A torna- és örömtánc-csoportfoglalkozások mellett a központban működik mentálhigiénés csoport, négy angol és egy német nyelvű foglalkozás is.

Bár sokak számára hihetetlennek tűnhet, nagyon sok nyugdíjas vállalkozik az idegennyelv-tanulásra, de akadnak olyanok is, akik az internethasználatban szeretnének otthonosabban mozogni.

Kacsó Katinka rámutatott, az időseket különböző motivációk vezérlik, legtöbbjüket az, hogy külföldre költöztek a gyerekek, ott születtek az unokák, sok esetben az unokákkal már nem tudnak anyanyelven beszélni, ezért szeretnék megtanulni az idegen nyelvet, és hogy tudjanak  boldogulni az idegen országban. De vannak, akik azért iratkoznak be a nyelvkurzusra, mert tudják, hogy remek agytorna, segít megőrizni a szellemi frissességet. Azoknál is hasonló a motiváció, akik a számítógép-kezelő tanfolyamokra iratkoznak be: szeretnék megtanulni az internet használatát, hogy ezúton kommunikálhassanak a külföldön élő gyerekekkel, unokákkal. A számítógép-kezelő tanfolyam a járvány alatt abbamaradt, de most sikerült újakra cserélni a központbeli számítógépeket, így januárban ez lesz az első, amit újraindítanak a Teréz Anya Központban – jegyezte meg a központ munkatársa.

Népszerű az idősek körében az Agyfenők néven futó foglalkozás is, aminek a célja az időskori leépülés késleltetése, ugyanis memóriát, összpontosító-készséget fejlesztenek fejtörőkkel, asszociációs játékokkal. Ez a foglalkozás egyelőre 14 alkalomból áll, de annyira nagy sikernek örvend, hogy megfogalmazódott az igény, hogy állandó program legyen.





Szoros barátságok szövődtek

Kiss Gyöngyi és Kacsó Katinka fontosnak tartották elmondani, hogy az évek során összetartó közösséggé váltak a csoportok, szoros barátságok szövődtek. Volt rá példa, hogy egy idős hölgy leesett, eltörte a lábát, és csoporttársa mindennap felhívta, hogy van-e szüksége bevásárlásra. A tapasztalat az, hogy már az sokat jelent az embereknek, hogy van egy konkrét program, ami miatt kimozdulhatnak a házból, van egy céljuk, amire összpontosítanak, amire készülnek, és erre az időre elterelődik a figyelmük a betegségről, a napi gondokról.

Kacsó Katinka szerint egyre több az elmagányosodó idős ember, elvesztik a párjukat, a gyerekek külföldön élnek, ezért az a cél, hogy lehetőséget adjanak számukra, hogy hasznosnak, értékesnek érezzék magukat. Mint mondta, nagyon ritka, hogy valaki csak úgy beállít, a jellemző az, hogy szájról szájra terjed a hír, azaz valakitől, szomszédasszonytól, barátnőtől hallanak a foglalkozásokról, arról, hogy milyen jó a központban a hangulat, és ennek hatására jönnek el. – A Teréz Anya Központ küldetése, hogy a méltóságteljes és aktív időskort szolgálja, hiszen az elszigetelődés egy öngerjesztő folyamat, ma nem megyek ide, holnap oda, és egyszer csak azon veszem észre magam, hogy már a boltba is nehezen indulok el. De minél nyitottabb vagyok, közösségbe járok, és érzem, hogy értékes vagyok, annál könnyebben birkózom meg a mindennapi nehézségekkel – egészítette ki kolléganője szavait Kiss Gyöngyi.


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató