2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Miben segíthet a mesterséges intelligencia a bankoknak?

Az elmúlt két évtizedben, vagyis az internet megjelenése óta óriási változások történtek az adatok hozzáférésében és kezelésében. Napjainkban pedig már hatalmas mennyiségű adat áll a pénzintézetek rendelkezésére. Szomorú azonban, hogy ezeket nem tudják megfelelően használni. Így jelenhetnek meg különböző hibák, amelyekkel egyes rosszindulatú egyének visszaélhetnek. Mivel az átlagos felhasználók nem rendelkeznek megfelelő tudásszinttel, könnyű őket megtéveszteni, amint egy évvel ezelőtt az OLX-en is történt. Azaz az eladók kaptak egy üzenetet, rendszerint Whatsappon, hiszen ott a végpontok – azaz a két üzenetváltó fél – között titkosítva van a beszélgetés. Az üzenet tartalma arra vonatkozott, hogy egy potenciális vevő, aki egy távoli helyen él, megvenné a terméket, és az a kérése, hogy az eladó küldje el neki az OLX futárszolgálatán keresztül, ehhez pedig egy linket is mellékelt. Csakhogy ez egy átverés volt, és így lopták le rengeteg gyanútlan személy kártyájáról a pénzt, akik aztán tehetetlenek voltak. 

De mit tehetnek a bankok? Az internet megjelenésével szinte egy időben megjelentek a mesterséges intelligencia alapú rendszerek is, azonban az ügyfelek viselkedésének monitorozására és az ehhez kapcsolódó fejlesztések kivitelezéséhez komplex rendszerekre van szükség, amelyeknek a kiépítése számos kérdést vethet fel. Az egyik legfontosabb, hogy mit tesznek a bankok: fejlesztenek és lépést tartanak a kor igényeivel, vagy menthetetlenül lemaradnak?

Mindeközben az ügyfelek szokásaira való reagálás egy rendkívül összetett folyamatot feltételez, amely sok esetben százas vagy ezres nagyságrendű modelltámogatást is jelenthet. Ez pedig pontos és nagyon körültekintő műveleteket igényel. Viszont azt tapasztaljuk, hogy egyes területeken valóban a mesterséges intelligencia lehet a kulcs. Ha belegondolunk, akkor már most számos banki szolgáltatás esetében nincs szükség a humán erőforrásra. Példának okáért ott van a hívószolgálat, ahol nem egy esetben egy robottal beszélünk, ami csak nagyon összetett esetekben fog egy valós személyhez kapcsolni, vagy a bankok honlapjain az esetek zömében egy szintén mesterséges intelligencia alapú chatbottal tudunk kommunikálni.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezek a rendszerek egypár évvel ezelőtt, a megjelenésüket követően nem működtek jól. Többnyire nem tudtak válaszolni, vagy olyan választ adtak, ami nem volt releváns abban a kérdésben. Azonban az idő múlásával és a technológia fejlődésével egyre jobbak lettek. Mára pedig számos esetben valóban tudják helyettesíteni az embereket. Ez egyrészt munkahelyek megszűnésével jár, viszont az addig hívószolgálatosként dolgozó személyek be tudnak tölteni új munkaköröket, a mesterséges intelligencia jelenleg csak a repetitív munkákat fedi le.

Lehet hallani olyan híreket, hogy a későbbiekben egyre nagyobb teret fog hódítani a pénzintézetek esetében is. Ezzel azonban csökkenni fog az eddig észrevétlen csalások aránya és a hibák száma is. Összességében nézve a mesterséges intelligencia hatalmas segítség tud lenni a banki szektor számára annak érdekében, hogy pontosabban és kisebb kockázat mellett történjenek a különféle műveletek. Az már egy másik kérdés, hogy mi lesz a tőzsdével, hiszen a mesterséges intelligencia nagyobb valószínűséggel fogja tudni megjósolni az árfolyamok alakulását. Ez egyrészt kiszűri a spekulációt, másrészt viszont csökkenti a befektetések mértékét, ami vállalatok bebukását eredményezheti.


A Parkinson-kórt is felismeri az Apple Watch

Az Apple okosórájáról nem alaptalanul mondják azt, hogy a világ legnépszerűbb és legjobban bevált kiegészítője. A számos okos funkció mellett ez az eszköz képes a legpontosabban felmérni a vitális jeleket. Napjainkban már véroxigénszintet is képes mérni a pulzus, az EKG és az egészségre káros zajszint mellett. Most pedig egy új funkcióval bővül a paletta. Az Apple Watch ugyanis képes lesz a Parkinson-kór észlelésére is.

Világszerte több mint 10 millió embert érint a degeneratív idegrendszeri betegség, amelyet Parkinson-kór néven ismerünk. Az Apple Watch már egy ideje képes észlelni ennek a jeleit, azonban nemrégiben egy fejlesztő még magasabb szintre emelte a felismerést. Az elmúlt években a Parkinson-kórt az okosóra több specifikus teszt elvégzésével tudta megállapítani. Mivel ezeket sok ember kipróbálta, a kutatók értékes statisztikai adatokat tudtak gyűjteni. Négy évvel ezelőtt pedig megjelent egy olyan program, amellyel lehetővé vált a folyamatos ellenőrzés, azaz az alkalmazásfejlesztők számára akár egész napi megfigyelést kínált a WatchOS 5-öt futtató Apple okosóra. De még ez is csak az adatgyűjtésre irányult.

Azonban most a San Franciscó-i székhelyű Rune Labs névre keresztelt start-up engedélyt kapott az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóságától, hogy a Parkinson-kórt megfigyelő alkalmazást egyéni adatgyűjtésre használja, ezzel segítve az orvosok munkáját.

A vállalat egy szoftver segítségével figyeli a Parkinson-kór tüneteit az Apple Watch segítségével. Az adatokat az iPhone-ra telepített alkalmazásban gyűjtik össze, amely lehetővé teszi a betegek számára, hogy rögzítsék a tüneteiket, és figyelemmel követhessék a gyógyszereket hatását.

A vállalat ügyvezetője abban reménykedik, hogy a megoldás segíteni fog mind a betegeknek, mind pedig az orvosoknak, annak érdekében, hogy képesek legyenek nyomon követni a betegséget, és megállapítani az előrehaladottság stádiumát.

Nem mellesleg az Apple Watch egyik célja az lenne, hogy az egészségügyi jelekre figyeljen. A fent felsoroltak mellett lehet hallani arról pletykákat, hogy a későbbiekben a vércukorszint megállapítására, valamint pontos vérnyomásmérésre is alkalmas lesz az eszköz.

Apple Watch egészségügyi alkalmazás 

Forrás: ICT Magazine


Nagyon hasznos újítás érkezik az iPhone-okra

Az Apple-t sok esetben a technológiai biztonság szinonimájaként is használják, hiszen sok évig ez volt az egyetlen rendszer, amelyre nem létezett kártékony program. Ennek egyik oka az volt, hogy az Apple nem engedte meg a felhasználóknak, hogy külső forrásból származó programot telepítsenek az eszközeikre. Viszont ahogy megnyílt a lehetőség a felhasználók számára, úgy nyílt meg a vírusok előtt is. De a cupertinói cég most is azon fáradozik, hogy a rendszerei a lehető legbiztonságosabbak legyenek.

Éppen ezért adnak ki gyakran operációsrendszer-alverziókat, amelyek biztonsági javításokat is tartalmaznak. De ezek eléréséhez eddig minden esetben le kellett tölteni a teljes új rendszert. Most ennek vethet véget a három hete bejelentett IOS 16, amelyben megjelenik a Rapid Security Response névre keresztelt új funkció, melynek célja, hogy megkönnyítse és gyorsabbá tegye a biztonsági fejlesztések eljuttatását a felhasználókhoz.

Ez a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy a frissítések automatikusan megtörténnek a szabványos szoftverfrissítések között, így a biztonsági javítások végrehajtásához nem lesz szükség a teljes IOS frissítésére. A készülék teljesen automatikusan meg fogja ejteni az esedékes biztonsági frissítéseket, erre a felhasználóknak nem is kell gondolniuk. Ezzel a lépéssel elkülönülnek egymástól a kritikus biztonsági frissítések és a rendszeres szoftverfrissítések, így a felhasználók védettebbek lesznek a felbukkanó vírusokkal szemben.

Az Apple egyébként a macOS Venturában is be fogja vezetni ezt a fajta frissítést. A vállalat a közleményében úgy fogalmazott, hogy a macOS biztonsága még jobb lesz az új szoftvert futtató készülékek esetében.