2024. july 5., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Pénteken délelőtt a dicsőszentmártoni kórházban, Lokodi Edit Emőke, a megyei tanács elnökének jelenlétében avattak fel három korszerűsített részleget: az intenzív terápiai osztályt, a röntgen- és képalkotási részleget és a járóbeteg-rendelőintézet épületében levő laboratóriumot.

Dr. Konrád Judit, a megyei kórházak igazgatóságának vezérigazgatója


Pénteken délelőtt a dicsőszentmártoni kórházban, Lokodi Edit Emőke, a megyei tanács elnökének jelenlétében avattak fel három korszerűsített részleget: az intenzív terápiai osztályt, a röntgen- és képalkotási részleget és a járóbeteg-rendelőintézet épületében levő laboratóriumot. Az 1.550.000 lejes beruházás legnagyobb részét a megyei tanács finanszírozta, ehhez járult hozzá a szakminisztérium és saját költségvetéséből a kórház. 2010 óta a megyei kórházhoz tartozó egységek korszerűsítésére megközelítőleg 25 millió lejt fektetett be a megyei önkormányzat. Mindezekről dr. Konrád Judittal, a megyei kórházak igazgatóságának vezérigazgatójával beszélgettünk.

– 2010 közepétől a marosludasi, szászrégeni, segesvári, nyárádsze-redai és radnóti városi kórházakat átadták a helyi önkormányzatoknak, a megyei kórházak pedig átkerültek a megyei önkormányzat alárendeltségébe.

– Azt is mondhatom, hogy a kórházak történelmében 2010 júniusa mérföldkövet jelent. A megyei tanács eddig is nagymértékben segítette a kórházak fenntartását a különböző beruházásokkal, de ettől a pillanattól kezdve igazi támogatás indult meg. Többször tanácskoztunk Lokodi Edit Emőke elnökkel, a megyei tanácsosokkal, részt vettünk az önkormányzati üléseken, s ezeknek a konzultációknak köszönhetően igen megértő partnerre találtunk. Mi több, az is kiderült, hogy az elnök asszony sok mindenben igen tájékozott. Azóta, hogy a megyei önkormányzat hatáskörébe került az igazgatóság, konkrétan éreztük azt, hogy mellettünk állnak. Bármilyen megalapozott kezdeményezésünket felkarolták. Az épületek átalakításától az orvosi berendezések, kisegítő eszközök és készülékek vásárlásáig mindenben az anyagi lehetőségek szerint segítettek. Az reális előnyt jelent, hogy nem a minisztérium mostohagyerekei vagyunk, hiszen a szaktárca beosztottjait ott, Bukarestben nem is érdeklik olyan apróbb, de számunkra fontos ügyek, mint mondjuk egy mosoda felújítása, vagy akár fürdőszobák berendezése, létesítése stb. Direkt kapcsolatban operatívan lehet megoldani bizonyos kérdéseket. S ahol a betegség, vagy a gyógyulás a tét, ott igen fontos az operativitás.

– Mit jelentett konkrétan ez a támogatás?

– Az első munkálat, amelyet befejeztünk, a megyei tanács támogatásával a Gh. Marinescu utcában levő főépület manzárdosítása, ahol az intenzív terápiás osztály és a gasztroenterológia van, ahol egyre több beteget látunk el az egész országból korszerű körülmények között. Ezáltal felszabadult két nagy részleg az épületből. Az említett osztályokat az egészségügyi szabályoknak megfelelő modern készülékekkel szereltük fel, illetve kialakítottuk az intenzív terápiás osztályt, külön szeptikus és nem szeptikus részleggel. Ez esetben a munkálatokat az átvétel előtt 2010-ben kezdtük és 2011-ben avattuk az új részleget. A belgyógyászati klinikán felszabadult helyiségekben a járóbeteg-rendelésen könnyítettünk. A második épület, amelyet a megyei tanács támogatásával felújítottunk az igazgatóság székháza, az ún. Nyerges-ház, ahol civilizált, korszerű körülmények között lehet minőségi munkát végezni. Azt is fontosnak tartom, hogy az épületben van egy 50–60 férőhelyes gyűlésterem, ahol orvosi szaktanácskozásokat, értekezleteket tarthatunk, de ez lehetőséget biztosít arra is, hogy a betegségmegelőzéssel foglalkozzunk. Így székhelyünk, amolyan egészségnevelő, megelőző központként is működik.

– Tudomásom szerint nemcsak az épületek felújítására, a gépek, orvosi berendezések beszerzésére fektették a hangsúlyt.

– Az elnök asszony azt is megértette, hogy a tulajdonképpeni orvosi szolgáltatás mellett fontos az, hogy a betegeket megfelelő körülmények között ápoljuk. Ezért került sor az I-es fertőzőklinika udvarán 320.000 lejes beruházással egy korszerű mosoda megépítésére és berendezésére, ahol az egészségügyi szabályoknak megfelelően – automatikus mosó- és fertőtlenítőszer-adagolókkal ellátott korszerű – négy ipari mosógépünk van, ebből egy kizárólag a fertőző betegségeket kezelő részlegek szennyesét tisztítja. Ehhez társult egy szintén nagyméretű szárító- és vasalórészleg meg egy varroda is, amelyek a kórházainkat szolgálják ki. S hogy mit jelent ez a minőségi javulás az is jelzi, hogy minden osztálynak külön, névre szóló, színben elkülönülő ágyneműt készíttettünk, ami apróság ugyan, de igen sokat számít a betegek közérzetének javítása miatt. S ha már a fertőzőklinikát említettem, akkor el kell mondanom, azt is, hogy az udvaron – világbanki finanszírozással, illetve, a megyei tanács és a szaktárca hozzájárulásával – épült egy nyolcágyas, a madárinfluenza és más súlyos fertőzéseket is elkülönítő intenzív terápiás részleg a legmodernebb felszerelésekkel ellátva, amelyre a megyei tanács 360.000 lejt fordított. Ugyanitt, a fertőzőklinika udvarán működik egy korszerű laboratórium, amelyet nemsokára akkreditáltatunk, ahol olyan vizsgálatokat végeznek, amelyeket más megyékben nem.

– Tizenhat épület tartozik a megyei kórházigazgatóság adminisztrálásába. Van-e valamilyen stratégiája az igazgatóságnak, a megyei tanácsnak arra, hogy milyen sürgősségi sorrendben támogatja a különböző részlegeket?

– Eddig azon igyekeztünk, hogy a fontosabb, több részleget ellátó, Gh. Marinescu utca 1. szám alatti épületet korszerűsítsük, ahol többek között urológia, litotrícia, nefrológia sebészet, plasztikai sebészet, belgyógyászat, kardiológia és gasztroenterológia működik. Elkezdődött a Maros Megyei Klinikai Kórház járóbeteg-rendelőinek korszerűsítése és felszerelése európai uniós alapokból. Nagyon fontos beruházás előtt állunk. A megyei önkormányzat megnyert egy uniós támogatást a járóbeteg-rendelők korszerűsítésre. Erre majdnem 10 millió lejt fordíthatunk. A finanszírozási szerződést 2011. június 24-én írták alá, a projekt összértéke 11.268.606 lej. Ebből a pénzből a volt II-es poliklinika, illetve a Gh. Marinescu utca 1. szám alatti épület földszintjén rendezünk be korszerű kabineteket. Folyamatosan végeztünk karbantartási és korszerűsítési munkálatokat a Megyei Klinikai Kórházhoz tartozó részlegek épületeiben. A Gh. Marinescu utca 1. szám alatt működő több klinikát magába ölelő főépület manzárdterén, mintegy 1100 négyzetméteren új intenzív terápiás osztályt és gasztroenterológiai klinikát hoztunk létre (1.000.000 lej), majd az urológiai klinikát rehabilitáltuk (200.000 lej). Ezt követően az I-es és a II-es sebészeti klinkák műtőit hoztuk rendbe (20.000 lej) végül pedig az épület főhomlokzatát is felújítottuk (400.000 lej). Hasonló munkálatokat végeztünk a tüdőklinika épületében (360.000 lej) a gyerekkórházban (100.000 lej), a régi szülészet épületében, ahol a központi fűtés 320.000 lejbe került, megjavítottuk az ortopédia tetőszerkezetét (200.000 lej), a szemészeti klinikán lecseréltük a nyílászárókat (250.000 lej), ugyanígy a neuropszichiátriai gyermekklinikán is voltak (60.000 lej) beruházások.

– Az épületek korszerűsítése mellett az orvosi ellátás elengedhetetlen feltétele az, hogy a klinikákat modern orvosi berendezésekkel lássák el. Sikerült-e javítani a gyógyászati feltételeken?

– Korszerű orvosi gépezetek, számítógépes tomográf, Doppler rendszerű echográf, defibrillátorok, sterilizátorok, videóendoszkópok, műtőasztalok kerültek a részlegekre, amelyeket a megyei tanács saját költségvetéséből finanszírozott. Többek között az urológiai klinikára 566.600 lej, az I.-II. sebészeti klinika intenzív osztályára és a radiológiai részlegre szintén ennyi, a tüdőklinikára 27.000 lej, a gyerekkórházba 10.900 lej, az újszülöttosztályra 6.300 lej, a szemészeti klinikára 8.600 lej, a fertőzőklinikára 12.200 lej, az onkológiára 195.000 lej, míg az ortopédiára 378.400 lej értékben.

Mindezek mellett folytatódnak az építkezések is. Valószínű, hogy nemsokára bővíthetjük az onkológiát. Nem tudtunk minden épületbe befektetni, de a megyei tanács kilátásba helyezte, hogy a lehetőségekhez mérten mindenhol beruház. Az I-es fertőző udvarán felhúzunk egy épületet, ahova átköltöztetjük a II-es fertőzőklinikát. Így a műemlék épületet átadhatjuk a megyei tanácsnak. Amennyiben bővítjük a Gh. Marinescu utcában levő kórházat, akkor ide költözhet a szülészet, a tüdőklinika és az onkológia egy részlege is. Ennek a stratégiának az a célja, hogy az ellátást egy helyre koncentrálja, mert így könnyebb fenntartani a kórházak működését. Ezt a célt szolgálja egy nagy konyha megépítése is, amelynek az alapjait már letettük. A beruházás értéke 1.125.000 lej. Ez kiszolgálja az összes klinikát. S azt is tervezzük, hogy majd a betegségeknek megfelelő étrendből akár receptes könyvet is kiadunk, illetve szakembereink majd tanácsot adhatnak a kórházi kezelést követő rehabilitációs folyamatban otthon gyógyuló betegek, hozzátartozóik számára. Mindezek mellett az is nagy erőfeszítés volt, hogy a gernyeszegi preventórium új székhelyre, a Hunyad utca 29. szám alá költözött. Az épület felújítása 35.951 lejbe került.

– A megyei önkormányzat figyelme nemcsak a klinikákra, hanem a sürgősségi ellátásra is kiterjedt. .

– Bár nem tartozik hatáskörünkben, de azt is meg kell említsem, hogy Maros megye a Központi Régió megyéivel együtt 9 millió eurót hívott le európai uniós alapokból, hogy javuljon megyénkben a szakképzett elsősegélynyújtás sürgősségi helyzetekben, valamint nagyméretű szerencsétlenségek esetén. Ebből tűzoltásra, közúti baleseteknél, illetve katasztrófa esetén használható, modern felszereléssel ellátott komplex autókat vásároltunk. Ezek a járművek majdnem felére rövidítik a beavatkozáshoz szükséges időt azaz 48 percről 27-re vidéki övezetben, városon pedig 25 percről 13-ra. Ez azért fontos, mert mindezekből egyértelműen kiderül, hogy a megyei tanács valóban azon igyekszik, hogy a lehetőségeihez mérten javítsa az egészségügyi szolgáltatást. Ez jelenti az igazi autonómiát, amikor közvetlenül konzultálva az önkormányzattal valóban a megye lakosainak érdekében hozhatunk döntéseket. Ahol ésszerűen gazdálkodnak, ott meg is látszik az eredmény.

 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató