2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Utcákat, tanintézeteket korszerűsítenek Marosvásárhelyen

Az utóbbi időszakban a megyeközpontban zajló infrastrukturális beruházásokról, a többi között útjavításokról, valamint a tanintézetek háza táján végzett korszerűsítési munkálatokról számolt be a sajtó képviselőinek pénteki sajtótájékoztatóján Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere.


Fotó: Menyhárt BorbálaA városlakók is tapasztalják jártukban-keltükben, hogy a megyeközpontban számos utcában dolgoznak a munkacsapatok, víz- és gázvezetéket cserélnek, járdákat és úttesteket újítanak fel. Soós Zoltán rámutatott: bizonyos lakónegyedek, utcák igen elhanyagoltak voltak, helyenként három-négy évtizede nem történt nagyobb méretű javítás. Mint mondta, jelentős lépéseket tesznek az infrastruktúra fejlesztése terén, és a lakók türelmét kérte a forgalmi fennakadások miatt, hiszen a város érdekében történnek ezek a beruházások, ez a velejárója annak, hogy utólag jobb minőségű utakon, járdákon lehessen majd közlekedni. 

A város különböző részein számos útkorszerűsítési munkálat van folyamatban, például a Kövesdomb környékén, illetve a főtéren több helyszínen került sor útburkolatcserére: a Győzelem téren, illetve a Rózsák terén, de a Dózsa György utcában is dolgoznak, a beruházás részeként, első lépésben a több mint fél évszázados, robbanásveszélyes gázvezetékeket cserélik ki. Ugyanakkor folyamatban van a Şincai utca felújítása, ahol az idejétmúlt vízvezetékek cseréje már megtörtént, jelenleg a járdán, valamint az új útburkolaton dolgoznak. Ugyancsak korszerűsítési munkálatok zajlanak a Hóvirág, a Visó, a Bethlen Gábor, a Bárányka, a Széchenyi István, a Kakukk, a Cseresznyés és a Grigorescu utcákban, valamint a Kornisán, a klinikák és a régi szerpentin környékén is. Az elkövetkező időszakban további utcák következnek, a többi között a Romulus Guga, az Akácfa, a Csalhó, a Csukás és a Ion Buteanu. Az Újgát utcában több mint 400 méteres szakaszra új aszfaltréteget húznak, és a járdarész is megújul – említett néhány példát a városvezető.

Jó hír a városlakóknak, hogy előreláthatólag a jövő évben, a Somostető mellett egy újabb szabadidőközponttal gazdagodik a megyeszékhely. Soós Zoltán kifejtette, a Tudor negyedben készülő Cserealja zöld parknál, amelyet uniós forrásokból alakítanak ki, egy ideje már elkezdődtek a munkálatok, és a tervek szerint jövő évben a városlakók már birtokba vehetik a korszerű szabadidőközpontot, ahol park, sétányok, sportolásra alkalmas felületek, kutyáknak szánt felületek, valamint színpad is készül.

A sajtótájékoztatón arról is szó esett, hogy a Környezetvédelmi Alapnál 800 ezer lejes támogatást nyert a város, amiből elektromos töltőállomásokat létesítenek a helyi tanács által jóváhagyott helyszíneken, a többi között a Bolgár téren, a Bolyai téren, a Nemzeti Színház mögötti parkolóban, a Rodniciei utcában, a Városháza utcában és a Víkendtelep övezetében.

Ugyanakkor a helyi tanács júniusban rábólintott egy másik fontos, a Poklos-patak partjának és medrének a felújítását célzó projektre, aminek köszönhetően egy 4,3 km-es szakaszon, a Jeddi út és a Budai Nagy Antal utca között megújul a Poklos mindkét oldala. Erre 813 ezer euró támogatást nyert a város – fejtette ki a polgármester.

Az oktatási intézmények kapcsán elmondta, prioritásként kezelik a tanintézetek korszerűsítését, az idei költségvetésben megkétszerezték az ezekre szánt összegeket. A városvezető arról is beszámolt, hogy több iskolában a ’70-es évekbeli állapotok uralkodnak, ezért felújítják az osztálytermeket, a tanműhelyeket, a sportpályákat, szigetelik az épületeket, kicserélik a vezetékeket és a fűtésrendszert is, ahol szükséges. Több tanintézetben nagyobb szabású korszerűsítés várható, például a Friedrich Schiller iskolában már elkezdődtek a munkálatok, de sor kerül a Gheorghe Şincai középiskola teljes rehabilitációjára is. Munkálatok zajlanak majd a Nicolae Bălcescu, a Constantin Brâncuşi és a Bernády György tanintézetekben, illetve sor kerül a George Coşbuc, a Romulus Guga és a Tudor Vladimirescu iskola teljes felújítására is.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a város az első félévre teljes egészében kifizette a diákoknak járó ösztöndíjakat, a második félévre vonatkozóan pedig várják az iskoláktól az ehhez szükséges adatokat – tette hozzá a város vezetője.