2022. szeptember 29., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Energetikai pályázatokról, ingatlanvásárlásról és költségvetés-kiegészítésről döntöttek

A május 26-i megyei tanácsülésen a testület megszavazta három épületnek az energetikai felújítására vonatkozó dokumentációját, amelyet a Fejlesztési Minisztériumhoz nyújtanának be, és az országos helyreállítási és rezilienciaalapból finanszíroznák. A megyei tanács pályázatot készített elő a Szászrégeni 3-as Számú Inkluzív Oktatási Központ, a Maros Megyei Múzeum és a Maros Megyei Tanács saját székhelye, a Közigazgatási Palota felújítására. A három projekt összértéke közel 27 millió lej – tájékoztatott a Maros Megyei Tanács sajtóirodája.


Költségvetés-kiegészítés

Jóváhagyták a Maros Megyei Klinikai Kórház és a dicsőszentmártoni Gheorghe Marinescu Kórház költségvetésének kiegészítését 1,1 millió, illetve 65 ezer lejjel. A két egészségügyi intézmény költségvetése az országos egészségügyi programokra szánt összegek átutalását követően nőtt meg. 


Két ingatlant vásárol a Szociális Igazgatóság

A Maros Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Igazgatóság két ingatlan megvásárlására kérte a tanácsosok jóváhagyását. Sárpatakon 178 ezer euró értékben, Nyárádremetén 235 ezer euró értékben vásárolnának meg két ingatlant, hogy ide tudják költöztetni a mikházi, illetve a sárpataki neuropszichiátriai rehabilitációs központokban élő páciensek egy részét. Egy 2018-as kormányrendelet értelmében ugyanis az ilyen típusú otthonokban a bentlakók létszáma legtöbb 50 fő lehet. 


Kutatólaboratórium a fertőző betegségek klinikáján

A megyei tanács testülete elfogadta azt a határozatot, amely lehetővé teszi, hogy a George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem kutatólabort alakítson ki az 1-es Számú Fertőzőklinikán. (mezey)