2022. szeptember 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Borbély László államtanácsost a közgyűlés alelnökévé nevezték ki

Fél évszázaddal ezelőtt Stockholmban tartották az első nemzetközi közösségi találkozót, amelyen a fejlesztési igények összefüggésében tárgyalták a környezet állapotát. Az évforduló alkalmából konferencia- és rendezvénysorozatot szerveztek, amelyen az ENSZ szinte minden tagállama a legmagasabb szinten képviseltette magát.

XVI. Károly Gusztaf király (Carl Gustaf Folke Hubertus) beszédével kezdődött a nyitóünnepség, aki hangsúlyozta a környezeti problémák elleni küzdelem szükségességét.

A Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter által vezetett romániai delegáció tagjai Ionuţ Banciu államtitkár és Borbély László államtanácsos, a kormány Fenntartható Fejlődés Főosztályának koordinátora voltak, utóbbit kinevezték a közgyűlés alelnökévé. 

„Megtiszteltetés számomra, hogy ezen a szinten képviselhetem az országot. Ismét bizonyítást nyert, hogy Románia a fenntartható fejlődés elismert regionális központja. Miután a tavaly elnyertük az Egyesült Nemzetek Közigazgatási Innováció díját, továbbra is aktívak maradtunk, folytatjuk a megkezdett munkát. Még mindig hosszú út áll előttünk, és sok hiányosságot kell pótolnunk, hogy az emberek valóban érezhessék a fenntartható fejlődés felé haladást. Eltökélt szándékunk, hogy ezen az úton haladunk tovább, és meggyőződésem, hogy Románia minden területen képes jobban teljesíteni” – mondta Borbély László.

Alelnökként a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora elnökölte a négy plenáris konferencia egyikét. Borbély László államtanácsos felszólalt a Leadership Dialogue 3-ban is, amelynek célja konkrét ajánlások és intézkedések megfogalmazása minden szinten a fenntartható fejlődés megvalósítása érdekében.

A „Stockholm+50: egészséges bolygó mindenki jólétéért – a mi felelősségünk, a mi lehetőségünk” rendezvény fő célja a fenntartható fejlődési célok, az éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodás, a 2020 utáni biológiai sokféleségről szóló egyezmény végrehajtásának felgyorsítása és a Covid utáni zöld helyreállítási tervek ösztönzése volt.